„Un idiot încrezut”. Mercenarii Wagner dezvăluie secretele murdare ale revoltei lui Prigojin
Mercenarii din miliția Wagner rup tăcerea după rebeliunea armată împotriva Kremlinului, orchestrată de Evgheni Prigojin.
După rebeliunea armată eșuată din Rusia, când liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat marșul către Moscova, alături de mercenarii săi, au apărut primele fisuri în cadrul miliției.
"Eu și camarazii mei am luptat pentru țară, nu pentru un idiot încrezut și pentru ambițiile sale personale", a declarat Roman, un fost luptător Wagner, pentru The Moscow Times, referindu-se la șeful Wagner, Prigojin, potrivit Daily Beast.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Un alt fost mercenar Wagner, Vlad, a nu a fost de acord cu ordinul lui Prigojin de a le cere luptătorilor săi să lanseze o revoltă împotriva Rusiei și să se întoarcă împotriva lor. El a povestit pentru publicație că pe 24 iunie, ziua în care a fost lansată rebeliunea, și-a tot pus o întrebare: "Voi fi capabil să-mi împușc camarazii?".
Scopul rebeliunii lui Prigojin a fost de a-l înlătura pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și de a respinge eforturile de a forța luptătorii Wagner să se alăture armatei ruse regulate.
Dar, insurecția a eșuat ulterior. Prigojin a ajuns la un acord cu președintele rus Vladimir Putin și cu liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru a pleca în exil în Belarus. Luptătorilor li s-a oferit opțiunea de a se muta în Belarus sau de a se alătura și ei armatei ruse.
Astfel, foștii mercenari l-au acuzat pe Prigojin că a condus o revoltă trădătoare doar din motive personale.
Vlad a adăugat că a vrut să se alăture lui Wagner pentru a "apăra" Rusia, nu pentru a o ataca, și nu "din simpatie pentru Prigojin".
Mercenarii Wagner pro Prigojin
Unii au considerat că revolta lui Prigojin pare să fi fost o pierdere de vreme ce orice schimbare pe care a dorit-o în conducerea țării nu s-a efectuat la Kremlin.
"Camarazii noștri s-au omorât între ei, o cantitate imensă de echipament militar a fost distrusă, oamenii sunt speriați, ca să nu mai vorbim de daunele aduse reputației Rusiei pe arena geopolitică, iar generalii de la Parchet sunt încă la locurile lor", a tunat Vlad.
Alți mercenari Wagner au sugerat că armata convențională ar fi trebuit să se schimbe, totuși, și au salutat revolta în speranța că armata rusă ar putea înțelege aluzia.
"Sper că `Marșul pentru dreptate` (rebeliunea Wagner – n.r.) a servit drept semnal de alarmă pentru ca guvernul nostru să vadă că este timpul pentru o schimbare", a declarat Mikhail, un alt fost mercenar Wagner.
"Întregul oraș Rostov-pe-Don i-a susținut pe Wagner și pe Prigojin... Prigojin vorbește și acționează corect, a făcut multe pentru țară, iar Șoigu, cred, nu a făcut niciodată nimic util", a declarat Malik, care a luptat în Ucraina pentru grupul Wagner. "Rămân un patriot al țării mele... Întregul Rostov i-a susținut pe Wagner și pe Prigojin", a adăugat el.
Însă, nu se știe ce îi va rezerva viitorul lui Prigojin, după ce a orchestrat rebeliunea Wagner chiar pe teritoriul Rusiei. Cert este că, după cinci zile de startul revoltei, Prigojin s-a întâlnit cu Putin, pentru o discuție față-n față în spatele ușilor închise, la care au participat și comandanții Wagner, care și-au exprimat sprijinul pentru Putin în acea întâlnire.
Sursa: Daily Beast
Etichete: Rusia, wagner, Evgheni Prigojin, rebeliune,
Dată publicare:
11-07-2023 16:32