„Prietenul de pahar” al lui Kim Jong Un a murit. „Moartea sa marchează sfârșitul unei ere”
Maestrul propagandist al dinastiei Kim a murit la vârsta de 94 de ani. Moartea acestuia marchează sfârșitul unei ere, notează experții.
Fostul maestru al propagandei din Coreea de Nord, Kim Ki Nam, a murit din cauza vârstei înaintate și a unei „disfuncții multiple a organelor” pentru care primea tratament din 2022, a precizat KCNA și BBC.
Timp de zeci de ani el a condus ideile propagandiste ale statului totalitar Coreea de Nord. El este cel care a construit cultul personalității din jurul dinastiei Kim.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a adus un omagiu acestuia și a participat la înmormântarea sa, miercuri dimineața devreme.
Respected Comrade Kim Jong Un Visits Bier of Kim Ki Nam pic.twitter.com/ssghpcEOpe
— KFA-UK (@Korea_Friend_UK) May 8, 2024
Cine a fost părintele propagandei nord-coreene
Kim Ki Nam a fost autorul principalelor sloganuri ale regimului şi al discursurilor liderilor săi. De asemenea, este considerat arhitectul cultului personalităţii instaurat în jurul dinastiei Kim, care conduce Coreea de Nord cu o mână de fier de trei generaţii. El a susţinut în mod activ transferul ereditar al puterii de la Kim Ir Sen la Kim Jong Il şi apoi la Kim Jong Un.
Agenția de știri sud-coreeană Yonhap l-a comparat pe Kim Ki Nam cu șeful propagandei din Germania nazistă, Joseph Goebbels, cunoscut pentru zicala „repetă o minciună suficient de des și ea devine adevăr".
Asta a făcut și el pentru Coreea de Nord. Zeci de ani el s-a aflat în slujba a ceea ce a devenit acum cea mai longevivă dinastie din lume.
Kim Ki Nam nu avea nicio legătură de sânge cu dinastia Kim. Numele său de familie este printre cele mai comune în Coreea de Nord și Coreea de Sud.
A fost numit director adjunct al Departamentului de propagandă din Pyongyang în 1966, unde a lucrat îndeaproape cu Kim Jong Il, predecesorul și tatăl actualului lider Kim Jong Un.
Ulterior, Kim Ki Nam a ajuns să conducă departamentul, jucând un rol crucial în Coreea de Nord.
Relația cu familia Kim
Se pare că a avut o relație apropiată cu Kim Jong Il, mai multe rapoarte media descriindu-i ca fiind „prieteni de pahar”.
În anii '70 a fost pus la conducerea ziarului de stat Rodong Sinmun. Ulterior a condus campanii de imagine pentru Kim Il Sung - considerat părintele fondator al Coreei de Nord în istoria țării.
De asemenea, el este cel care a gândit pas cu pas succesiunea lui Kim Jong Il la conducerea țării, potrivit North Korea Leadership Watch, un site despre cultura politică din Pyongyang.
Departamentul de propagandă pe care Kim Ki Nam l-a supravegheat a coordonat fluxurile de informații din interiorul și din afara statului.
Kim Ki Nam este unul dintre puținii oficiali nord-coreeni care au vizitat Sudul, conducând o delegație care a participat la funeraliile fostului președinte sud-coreean Kim Dae-jung în 2009.
Un exemplu al modului în care mașina de propagandă a intrat în acțiune a fost după moartea subită a lui Kim Jong Il în 2011. Acest lucru a grăbit ascensiunea fiului său, Kim Jong Un, la conducerea țării. Se credea că tânărul Kim avea doar 20 de ani la acea vreme.
„Nicio forță de pe pământ nu poate opri avansul revoluționar al partidului nostru, al armatei și al poporului nostru sub conducerea înțeleaptă a lui Kim Jong Un", scria unul dintre primele rapoarte ale KCNA după moartea lui Kim Jong Il.
„Sub conducerea lui Kim Jong Un ar trebui să ne transformăm durerea în putere și curaj și să depășim dificultățile actuale", se mai spunea în raport.
El s-a retras din activitate la sfârșitul anilor 2010, cedând rolul surorii lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong. El a continuat să apară la evenimente publice, un semn că a rămas în relații bune cu regimul.
„Kim Jong Un l-a menținut pe Kim Ki Nam în poziții cheie de propagandă timp de ani de zile, ceea ce indică faptul că, la fel ca și tatăl său, avea încredere în el și se baza pe el", a declarat Rachel Lee, cercetător senior la think tank-ul 38 North Program, cu sediul în SUA.
Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a declarat că moartea lui Kim Ki Nam marchează „sfârșitul unei ere” pentru propaganda nord-coreeană.
„Este vorba de cineva care a căutat să glorifice regimul de la Pyongyang într-un mod care să atragă atenția în întreaga Peninsulă Coreeană și dincolo de ea", a spus el.
Mașina de propagandă a statului s-a îndepărtat de atunci de naționalismul pan-coreean al generației anterioare, a declarat profesorul Easley.
„Acum, Kim Jong Un îi demonizează pe sud-coreeni și se bazează foarte mult pe armele nucleare pentru legitimitatea politică", a spus el.