Locul neașteptat care este luat cu asalt de turiști. Atrage peste 500.000 de oameni din toată lumea | GALERIE FOTO
Zona Demilitarizată (DMZ) dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord, intens apărată militar şi monitorizată de Comandamentul ONU, este locul în care merg lideri mondiali, dar şi peste jumătate de milion de turişti pe an.
Zona se află la mai puţin de o oră de mers cu maşina din capitala Republicii Coreea, Seul, cuprinde şi un traseu pentru civili.
În urmă cu mai puţin de un an, turul pentru civili includea şi Panmunjom (Joint Security Area), locul în care este demarcată clar graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi unde au avut loc de-a lungul timpului dialoguri între liderii celor două state. Acest spaţiu este accesibil doar înalţilor demnitari, după ce în iulie anul trecut un soldat american care urma să fie sancţionat disciplinar a fugit în Coreea de Nord.
„Îmi e dor de națiunile mele”
Parterul unei mici clădiri aflate în apropierea unui parc de distracţii seamănă dimineaţa mai degrabă cu o casă de bilete într-o zi aglomerată la gară. Zeci de ghizi, cu paşapoarte în mâini, aşteaptă să îşi înscrie la ghişeu listele de turişti, pentru o călătorie de două ore în istoria războiului. Printre aceştia se află şi Heeyoung Hong, care se prezintă celor pe care îi va îndruma "Kathy". Ea vorbeşte însufleţit în limba engleză despre ţara sa şi despre ce înseamnă DMZ.
„Aş vrea să mai văd Coreea de Nord încă o dată în viaţă. Am făcut acest lucru când eram mai tânără, la 20 de ani, ca turist. Eu sper că aceste două state se vor uni, dar generaţia tânără refuză unirea cu Coreea de Nord. Totuşi, există mulţi oameni mai în vârstă care doresc acest lucru. Când vin aici îmi este dor de naţiunile mele şi vreau să le întâlnesc din nou", povesteşte ea pentru Agerpres, înainte de turul din DMZ. Kathy mărturiseşte că nu se teme de o invazie din ţara vecină, ci mai degrabă de un atac nuclear.
În spaţiul de lângă „sala de aşteptare" pentru DMZ sunt decoruri care amintesc de ruptura dintre cele două state - familii dezbinate, mărturii ale violenţei dar şi speranţe: pe un gard de fier sunt sute de panglici cu dorinţe scrise de rude sud-coreene pentru a fi transmise celor din nord, pe scaune de lemn, la mică depărtare unele de altele, sunt statuile a două surori despărţite, una în Coreea de Sud, alta în Coreea de Nord.
Accesul turiştilor este făcut cu autobuzul, după ce actele tuturor pasagerilor sunt verificate la un punct militar. Drumul până la prima oprire este flancat de culturi de orez şi ginseng care se văd prin gardurile de sârmă.
Ghida explică faptul că în această zonă-tampon există aproximativ 100 de gospodării de agricultori care sunt scutiţi de taxe şi că pământul necultivat este încă verificat dacă mai conţine mine antipersonal din perioada conflictului.
Șase milioane de victime în războiul din Coreea
Războiul din Coreea a început în 1950 şi în mai mult de trei ani, până la armistiţiu, a făcut aproximativ şase milioane de victime. După armistiţiu, au fost descoperite patru tuneluri prin care armata nord-coreeană intenţiona să invadeze ţara vecină. „Linia armistiţiului cuprinde durerea diviziunii naţiunii noastre şi durerea fraţilor care au murit însângeraţi", scrie pe placa memorială de la primul tunel - descoperit în 1974. Acesta este începutul vizitei în această zonă.
O parte din cel de-al treilea tunel este deschisă turiştilor şi este pentru aceştia o probă de anduranţă - 20 de minute de mers prin spaţii mici, cu o pantă abruptă -, care se încheie cu marcajul electronic al numărului de zile care au trecut de la armistiţiu.
La Observator, turiştii îşi fac fotografii, inclusiv cu tineri soldaţi veniţi şi ei în vizită, iar de pe marginea terasei pot privi prin binocluri teritoriul Coreei de Nord.
Vizita se încheie în „Unification Village", un spaţiu unde oamenii se pot relaxa la terasă, îşi pot face fotografii în faţa conturului uriaş al unei inimi care sugerează speranţa unei uniri sau pot cumpăra suveniruri - produse ale gastronomiei locale, precum "ciocolată de soia", magneţi care ilustrează harta celor două state despărţite de Zona Demilitarizată sau tricouri cu "DMZ".
Zona Demilitarizată a fost înfiinţată în anul 1953, când Războiul Coreean a fost suspendat ca urmare a acordului de armistiţiu dintre Coreea de Nord, China şi Comandamentul Naţiunilor Unite, iar Coreea de Nord şi cea de Sud au convenit să retragă fiecare armată cu doi kilometri la nord şi, respectiv, la sud, având în centru Linia de demarcaţie militară.