Ambasade ale Coreeii de Sud își ridică brusc nivelul de alertă, cu o ”probabilitate mare” de atac terorist. Ce se întâmplă

agenti coreeni

Mai multe ambasade ale Coreeii de Sud și-au ridicat brusc cu două unități nivelul de alertă teroristă, de la 1 la 3, pe o scară de maxim 4. Asta înseamnă că un atac terorist are o ”probabilitate mare”, iar principala amenințare vine din Coreea de Nord.

 

O alertă de terorism rară pentru diplomații din Coreea de Sud în această săptămână alimentează tensiunile cu Phenianul, permițând în același timp un răgaz binevenit guvernanților conservatori din Sud, care sunt încă în stare de șoc din cauza pierderii alegerilor, transmite South China Morning Post, publicație controlată de Beijing.

Ambasadele Seulului din Cambodgia, Laos și Vietnam, precum și consulatele sale din orașul Vladivostok din nord-estul Rusiei și orașul Shenyang din nord-estul Chinei, se află acum la nivelul 3 de alertă teroristă din 4, după o creștere bruscă cu două niveluri.

Analiștii spun că agenții Phenianului ar fi „mai liberi” să opereze în țările cunoscute pentru a fi prietenoase cu Coreea de Nord, în timp ce Seul ar putea lua măsuri de precauție împotriva represaliilor rivalului său față de diplomații nord-coreeni dezertați.

Citând informații care indică o potențială amenințare teroristă de la Phenian, Seul și-a ridicat joi alerta de terorism cu două niveluri, de la cel mai jos la al treilea cel mai înalt nivel pe o scară de patru niveluri.

Citește și
coreea de nord
Vizita oficială a oficialilor din Coreea de Nord în Iran. Scopul demersului diplomatic
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ajustarea vine ca răspuns la informațiile recente adunate de agențiile noastre, care indică încercări ale Coreei de Nord de a amenința personalul diplomatic”, au declarat împreună Ministerul de Externe și Oficiul pentru Coordonarea Politicii Guvernamentale într-un comunicat.

Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat astfel de la „atenție” la „alertă” pentru cele cinci misiuni diplomatice, nivel emis atunci când există o „probabilitate mare” de a avea loc atacuri teroriste.

Alerta de terorism a Coreeii de Sud este clasificată în patru niveluri: atenție, prudență, alertă și severă.

Este pentru prima dată când nivelul de alertă a crescut cu două trepte din 2009, când avertismentul a fost mărit de la „atenție” la cel mai înalt nivel „sever”, în timp ce țara se pregătea pentru Summitul special ASEAN-Coreea.

Alerte de terorism la cel mai înalt nivel au mai fost emise în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang 2018 și a Summit-ului Asean-Coreea de Sud din 2019 din orașul Busan.

Potrivit agenției de spionaj din Coreea de Sud, Serviciul Național de Informații (NIS) cu privire la ultima situație, Nordul a desfășurat agenți pentru a intensifica supravegherea misiunilor diplomatice ale Seulului și a identifica ținte pentru posibile atacuri teroriste.

S-a spus că mulți nord-coreeni, inclusiv „un număr considerabil de diplomați”, au dispărut după ce Phenianul a ridicat, anul trecut, ani de izolare cauzată de pandemie și le-a ordonat să se întoarcă acasă.

Oficialii nord-coreeni care se ocupă de expatriații din țara lor sunt suspectați că au transferat vina către Sud pentru a se sustrage de la răspundere pentru ceea ce Seulul spune că sunt „fugi voluntare”.

Se mai crede că agenții nord-coreeni au raportat în mod fals la Phenian că exodul a fost orchestrat de Sud, a spus NIS, adăugând că se crede că Nordul plănuiește represalii împotriva diplomaților din Seul.

Agenții nord-coreeni se simt relativ mai liberi în astfel de țări care sunt prietenoase cu Phenianul”, a declarat Cho Han-bum, cercetător senior la think tank-ul de stat Institutul Coreean pentru Unificare Națională (KINU).

Amenințarea teroristă din nord este în concordanță cu o schimbare în definiția relațiilor inter-coreene de la legăturile de sânge orientate spre reunificare, la cele ale „două state beligerante”, a spus Cho.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a declarat în ianuarie anul acesta că relațiile inter-coreene s-au prăbușit, acestea fiind acum „două state ostile unul celuilalt”, cu relații specifice dintre două state beligerante, ”nu mai multe state consanguine sau omogene”.

Amenințări tot mai mari din partea agenților nord-coreeni

Cho a avertizat: „În consecință, agenții nord-coreeni trebuie să se adapteze la noi operațiuni care se potrivesc ostilității cu Sudul”, inclusiv posibile răpiri și atacuri teroriste împotriva agenților și diplomaților sud-coreeni.

Sfera diplomatică a Nordului s-a diminuat în ultimul an. A închis ambasadele sau oficiile consulare din nouă țări, inclusiv Angola, Spania, Uganda și Hong Kong, aparent din cauza dificultăților economice agravate de sancțiunile conduse de SUA.

Aliatul pe termen lung al Nordului, Cuba, a intrat între timp în relații diplomatice depline cu Coreea de Sud în februarie, spre nedumerirea Phenianului.

Nordul ar fi tentat să riposteze, atacând diplomații sud-coreeni sau răpindu-i pentru a-i duce în Nord, unde să-i prezinte drept dezertori voluntari pentru propagandă”, a spus Cho.

Expertul în științe politice, Lee Jun-han, de la Universitatea Națională Incheon, a remarcat că ridicarea rară a alertei teroriste, în absența oricăror evenimente cheie găzduite de Seul, a avut loc în timp ce conservatorii aflați la guvernare tremurau după o înfrângere zdrobitoare la alegerile pentru Adunarea Națională din 10 aprilie.

Acest anunț îi va împinge pe susținătorii conservatori să se ralieze” în spatele președintelui Yoon Suk-yeol, ale cărui cote de susținere națională se situau în jurul minimului său istoric de 23%, a mai spus profesorul Lee.

Jung Suk-koo, un fost redactor executiv al cotidianului de centru-stânga Hankyoreh, a declarat că deținătorii puterii atât din Nord, cât și din Sud sunt tentați să profite de amenințările de ambele părți pentru a-și extinde puterea.

Veștile despre amenințările tot mai mari din partea Nordului tind să fie în folosul conservatorilor din Sud, care este încă în război cu Nordul din punct de vedere tehnic”, de când războiul din Coreea s-a încheiat cu un armistițiu în loc de un tratat de pace în 1953, a spus Jung.

Atacuri teroriste care ar fi fost executate de Coreea de Nord

Coreea de Nord a declarat în mod repetat că este ferm împotriva oricăror forme de terorism. Nordul a fost însă acuzat pentru multiple atacuri teroriste împotriva Coreei de Sud, inclusiv bombardamentul în aer, din 1987, asupra unui avion de linie sud-coreean în apropiere de Myanmar, care a ucis toate cele 115 persoane aflate la bord.

De asemenea, Coreea de Nord a efectuat atentatul cu bombă din 1983 la Yangon, fosta capitală a Myanmarului, care l-a vizat pe președintele sud-coreean Chun Doo-hwan. În timp ce Chun a supraviețuit, 21 de persoane au murit în atac, inclusiv 17 înalți oficiali sud-coreeni.

În 1995, nepotul liderului nord-coreean decedat Kim Jong-il, Lee Han-yong, care a dezertat în Sud în 1982, a fost împușcat pe veranda casei sale, se pare de un agent nord-coreean după ce a publicat o carte despre familia Kim.

Trei agenți nord-coreeni care au venit în Sud deghizați în dezertori au fost arestați în 2010 înainte de a putea asasina un dezertor nord-coreean, Hwang Jang-yop.

Diplomatul sud-coreean Choi Duk-geun a fost ucis cu brutalitate pe scările apartamentului său, în 1996, la Vladivostok, de presupuși agenți nord-coreeni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Coreea de Nord a testat o nouă armă, sub privirile lui Kim Jong Un. „Noua tehnologie” adoptată de Phenian
Coreea de Nord a testat o nouă armă, sub privirile lui Kim Jong Un. „Noua tehnologie” adoptată de Phenian

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat testarea unui lansator de rachete multiple, a anunţat agenţia de stat vineri, la câteva zile după o primă simulare de "declanşare nucleară".

Vizita oficială a oficialilor din Coreea de Nord în Iran. Scopul demersului diplomatic
Vizita oficială a oficialilor din Coreea de Nord în Iran. Scopul demersului diplomatic

Oficiali nord-coreeni se află în Iran, într-o vizită făcută publică de regimul comunist de la Phenian. Sunt rare ocaziile în care asemenea evenimente sunt anunțate public.

Primul exercițiu de simulare a „activării nucleare
Primul exercițiu de simulare a „activării nucleare", supervizat de Kim Jong Un, cu „mare satisfacție”

Primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" în Coreea de Nord a avut loc marți sub supervizarea liderului suprem Kim Jong Un. S-a dorit o ripostă la exerciţiile aeriene americano-sud-coreene.

Focos și rachete, testate de Coreea de Nord. Se crede că poate transporta încărcătură nucleară
Focos și rachete, testate de Coreea de Nord. Se crede că poate transporta încărcătură nucleară

O rachetă antiaeriană și un focos pentru rachete de croazieră au fost testate vineri de forțele militare din Coreea de Nord, iar de data aceasta, evenimentul a fost anunțat oficial de agenția de stat KCNA.

Satelit militar spion, lansat de Coreea de Sud. Ce poate să „vadă” de la vecinul din nord
Satelit militar spion, lansat de Coreea de Sud. Ce poate să „vadă” de la vecinul din nord

Coreea de Sud a lansat luni al doilea satelit militar spion, în competiția lor cu vecinul din nord, condus de Kim Jon-Un.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.