„Pielea îmi putrezea și oasele îmi erau vizibile”. Mărturiile unei femei care a plutit în derivă pe ocean 5 săptămâni
Hatemon Nesa, o mamă din Myanmar, plânge în timp ce amintește de cele cinci săptămâni petrecute în derivă în Oceanul Indian, împreună cu fiica sa în vârstă de 5 ani.
Femeia se lipește de fiica ei de 5 ani, Umme Salima, la un adăpost de salvare din provincia Aceh din Indonezia. Sunt slăbite după ce au plutit săptămâni întregi pe mare pe o barcă, potrivit CNN.
„Pielea îmi putrezea și oasele îmi erau vizibile. Am crezut că voi muri pe acea barcă”, a explicat femeia printre lacrimi.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Nasa plânge pentru cealaltă fiica a sa, în vârstă de 7 ani, Umme Hanina, pe care a fost nevoită să o lase în urmă în Bangladesh, într-o tabără de refugiați. Ea nu și-a putut să plătească mai mult de 1.000 de dolari traficanților care le-au transportat pe ea și pe cea mică în Malaezia.
Nesa și fiica sa se numărau printre cei aproximativ 200 de membri ai unei minorități musulmane persecutate, care s-au îmbarcat într-o călătorie periculoasă la sfârșitul lunii noiembrie din Cox's Bazar, o tabără de refugiați din Bangladesh.
La scurt timp după ce au plecat, motorul s-a oprit, transformând ceea ce trebuia să fie o călătorie de 7 zile într-un calvar de o lună pe mare.
Femeia spus că a asistat la moartea unui copil după ce a băut apă sărată din mare.
Săptămânile au trecut, iar familiile pasagerilor și agențiile umanitare au cerut ajutor guvernelor din mai multe țări.
Apoi, pe 26 decembrie, barca a fost salvată de pescarii indonezieni și autoritățile locale din Aceh, potrivit agenției Națiunilor Unite pentru refugiați (UNHCR).
Din cele aproximativ 200 de persoane care s-au urcat pe barcă, doar 174 au supraviețuit – aproximativ 26 au murit pe barcă sau sunt dispăruți pe mare, presupuși morți.
Supraviețuitorii primesc îngrijiri medicale în Aceh, dar nu se știe ce se va întâmpla cu ei în următoarea perioadă.
Nesa speră că se va reuni într-o bună zi cu cealaltă fiică a ei.
„Eram pe cale să mor. Allah mi-a dat o nouă viață”, a declarat ea.