Alertă în largul coastei Indiei. Peste 100 de refugiați sunt blocați de 25 de zile pe o barcă
Peste 100 de refugiați au rămas blocați în Golful Bengal, în largul Insulelor Andaman din India. Până la venirea salvatorilor, circa 20 de persoane ar fi murit înecate, de sete sau de foame.
Supraviețuitorii au fost salvați marți seară, cu ajutorul a cinci nave indiene care au intervenit pe mare, conform Reuters.
„Estimăm că probabil 20 au murit... unii de foame și sete, iar alții au sărit peste bord în disperare. Acest lucru este absolut îngrozitor și scandalos”, a spus Chris Lewa, directorul Proiectului Arakan, care oferă sprijin pentru comunitatea rohingya din Myanmar.
Un activist din New Delhi care pledează pentru drepturile refugiaților a declarat pentru Al Jazeera că situația de pe vas „se înrăutățește din ce în ce mai mult”.
„Am contactat oamenii de pe vas pe 7 decembrie, atunci mi-au spus că au murit doi copii. Am primit rapoarte neconfirmate despre mai multe morți. Doi oameni, din disperare, au sărit în apă. Au trecut 25 de zile când au stat în mare. Au rămas fără mâncare și apă potabilă”, a spus ea.
Refugiații aflați pe barcă ar fi rămas fără hrană și apă de mai bine de două săptămâni.
„Am auzit noaptea trecută că au fost câteva nave indiene care se apropie de barcă, așa că așteptăm actualizări acum. Sperăm că marina indiană sau paza de coastă va reuși să salveze și să debarce barca cât mai curând posibil. Acești oameni sunt în derivă pe o barcă avariată de mai bine de două săptămâni fără mâncare și apă. Am auzit că s-ar putea să fi murit deja până la 16 persoane”, a spus Lilianne Fan, președintele grupului de lucru Rohingya.
Un refugiat rohingya care trăiește în Bangladesh a declarat, pentru Al Jazeera, că sora sa în vârstă de 27 de ani și fiica ei de cinci ani se numără printre cei blocați pe barcă.
„Ea a părăsit tabăra din Cox’s Bazar pe 25 noiembrie. Se lupta aici singură cu două fiice. Una dintre fiice este cu noi. De asemenea, am aflat că mulți oameni au murit și au rămas fără lucruri esențiale. Ei mor de foame și situația este îngrozitoare. Suntem foarte îngrijorați de viața lor”, a spus acesta.
An de an mulți refugiați rohingya își riscă viața urcându-se pe vase nesigure pentru a scăpa de violența din Myanmar și de mizeria din taberele de refugiați din Bangladesh. Mulți încearcă să ajungă în Malaezia.
La începutul lunii demebrie, agenția Națiunilor Unite pentru refugiați a emis o alertă cu privire la creșterea bruscă a numărului de persoane care încearcă să traverseze Marea Andaman din Bangladesh și Myanmar.