„Pentru moment, aruncă doar cu fecale”. Elevii unei şcoli din Marsilia sunt ţinta unor proiectile în timpul pauzei
Coji de banane, scutece, ghivece - sunt câteva exemple de gunoaie şi diverse obiecte care sunt aruncate de câteva luni în curtea şcolii primare şi a grădiniţei André Allar din arondismentul 15 din Marsilia.
Majoritatea acestor gunoaie, aruncate de la balcoanele blocurilor din jurul şcolii, aterizează adesea la câţiva centimetri de cei 195 de copii care frecventează şcoala, scrie Le Figaro, conform News.ro.
După cum au relatat numeroşi părinţi şi membri ai personalului didactic al şcolii, aceste proiectile periculoase sunt aruncate de luni de zile în curtea şcolii, ceea ce îi obligă pe mulţi copii să meargă pe lângă pereţi sau să îşi protejeze capul atunci când ies să ia aer în pauze. „Chiar şi personalul se teme să meargă în mijlocul terenului de joacă”, a declarat pentru Le Figaro Jacqueline Tahir, reprezentantă a părinţilor şi mamă a doi copii. „Chiar ieri, două bare de PVC aproape că au căzut în capul directoarei. Alaltăieri, personalul a fost vizat de o pungă plină cu excremente şi urină. Este din ce în ce mai rău”, se plânge ea.
„La început, era vorba de ceapă, cartofi şi ouă. Apoi au fost excremente şi bucăţi de sticlă. Acum, dimineaţa, echipele şcolii descoperă prezervative folosite şi pliculeţe goale de medicamente”, a declarat pentru BFMTV un reprezentant al părinţilor din şcoală.
Autorii acestor acte au fost identificaţi în mod clar de conducerea şcolii şi de părinţi, care au depus numeroase plângeri în ultimele luni pentru a încerca să le pună capăt, dar fără succes. „Sunt mai mulţi chiriaşi care locuiesc în cel puţin două clădiri diferite. Unii sunt imigranţi fără acte, relocaţi de asociaţii, dar există şi ocupanţi ilegali”, spune Jacqueline Tahir. „Am mers din uşă în uşă pentru a încerca să vorbim cu ei. Unii dintre vecinii lor ne-au spus că s-au plâns de zgomotul făcut de copii. Dar asta e o prostie: şcoala era deja acolo când s-au mutat. Tot ce trebuie să facă este să plece!”, spune femeia.
În ciuda mediatizării iniţiale a cazului şi a numeroaselor apeluri către autorităţi, aruncarea de proiectile nu a încetat. Mai rău, acestea s-au înteţit. „A devenit un fel de totul este permis. Aruncă ouă şi ceapă. În acest moment, aruncă 'doar' excremente. Elevii trebuie să fie în permanenţă atenţi să nu fie loviţi de proiectile”, spune Jacqueline Tahir.
„Terenul de joacă era uneori plin de saci de gunoi. Părinţii au coşmaruri din această cauză”, a adăugat Louisa, o altă reprezentantă a părinţilor. „Ceea ce ne-a alertat cu adevărat a fost atunci când o sabie a fost aruncată pe terenul de joacă”, spune ea, fără ironie, arătând o fotografie pentru a-şi susţine afirmaţia.
Munca asiduă a celor patru reprezentanţi ai părinţilor din şcoală, combinată cu rapoartele conducerii şcolii, a dus în cele din urmă la organizarea unei reuniuni de consultare la sfârşitul săptămânii trecute între reprezentanţii Primăriei din Marsilia, ai Prefecturii Bouches-du-Rhône, ai celor doi proprietari sociali şi părinţii. Au fost propuse o serie de soluţii pentru a proteja terenul de joacă de aceste aruncări sălbatice. „Am sugerat să punem o plasă peste locul de joacă sau să instalăm o cameră de luat vederi. O a doua întâlnire va avea loc la sfârşitul anului şcolar cu întreaga delegaţie pentru a discuta din nou această problemă. Între timp, nu am primit niciun răspuns din partea Primăriei, deşi aceasta este responsabilă de instalarea tuturor lucrurilor”, subliniază Jacqueline Tahir.
Contactată, autoritatea locală a confirmat pentru Le Figaro că o anchetă a poliţiei este în curs de desfăşurare pentru a-i identifica pe cei care aruncă obiecte, iar proprietarii sociali au fost avertizaţi să pună capăt acestui comportament. „Aceste acte de impoliteţe sunt inacceptabile. Când li s-au oferit aceste locuinţe sociale, aceşti oameni ştiau că şcoala se află acolo. Dacă nu sunt mulţumiţi, uşa este deschisă”, a declarat Pierre-Marie Ganozzi, viceprimarul oraşului Marsilia.
Viceprimarul a confirmat că o cameră de luat vederi poate fi instalată în apropierea şcolii pentru a determina de unde vin proiectilele, cu condiţia ca măsura să fie aprobată de prefectură. „Mai presus de toate, proprietarul trebuie să aplice regulile. Am vorbit despre montarea de plase. Numai că nu suntem în închisoarea Baumettes, ci într-o şcoală!”, recunoaşte oficialul municipal.