„O invazie rusă în Europa este mai posibilă ca niciodată”. Ce arată raportul șefului Statului Major german
„O invazie rusă în Europa este mai posibilă ca niciodată” - este avertismentul cuprins într-un document întocmit de șeful Statului Major General al armatei germane, Eberhard Zorn, în septembrie 2021 și publicat acum de ziarul Der Spiegel.
Raportul de 68 de pagini, intitulat „Ghiduri operaționale pentru forțele armate”, solicită guvernului german să-și regândească de la zero atitudinea în sectorul militar, citează Il Messaggero.
Generalul avertizează că războiul într-un stat membru NATO din Europa de Est a devenit din nou „mai probabil” și a încurajat Germania să reia un rol de lider în apărarea continentului, scrie publicația germană, citată de Il Messaggero.
Alegeri 2024
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
08:24
Ciucă: Am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Votul util merge către acel candidat care are onesitatea
08:18
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă
Este un subiect căruia a început să i se acorde o atenție și mai mare, după ce o rachetă a căzut la o fermă aflată aproape de granița Poloniei cu Ucraina. „Un atac asupra Germaniei poate veni fără avertisment, iar NATO și UE nu își pot permite să reacționeze doar după eveniment”, scrie Zorn.
„În cazul unei agresiuni împotriva NATO, Germania trebuie să fie pregătită pentru un răspuns armat, fără să fie nevoită să aștepte sprijinul Statelor Unite”, a mai scris șeful statului major german.
Nu este un simplu alarmism, ci o reflecție profundă asupra stării forțelor armate germane.
„Timp de mulți ani, Germania a considerat improbabil un război de amploare și, prin urmare, nivelul său de pregătire la nivel de militari, vehiculele și muniții este foarte scăzut”, a explicat Gregory Alegi, profesor de Științe Politice la Universitatea LUISS din Roma și expert în Aeronautică Militară.
„Lecția crizei ucrainene a fost revenirea războiului pe scară largă în Europa, ceea ce înseamnă multe bunuri de înlocuit și reparat și mii de soldați de îmbrăcat și înarmat”, a spus acesta.
Chiar dacă eventualitatea ca acest conflict să se extindă în țările NATO nu este iminentă, pericolul nu mai este pur ipotetic și avertismentul lui Zorn semnalează că Germania, la fel ca diverși aliați, nu este pregătită pentru o astfel de eventualitate.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, germanii s-au demobilizat din ce în ce mai mult. Până în prezent, Bundeswher (armata germană) are 183.000 de militari, ceea ce pentru un teritoriu atât de mare ca al Germaniei este foarte puțin (pe de altă parte, Rusia avea aproximativ un milion înainte de război).
Nu întâmplător, la sfârșitul lunii februarie, însuși cancelarul Olaf Scholz, după începutul invaziei ruse, a declarat: „Războiul în Europa este din nou o realitate”.
Războiul pornit de Putin a determinat guvernul german să-și regândească politica de proximitate față de Rusia și să lanseze un program de reînarmare, în valoare de 100 de miliarde de euro pentru cumpărarea de avioane de transport, avioane de luptă Eurofighter și vehicule blindate.
Dar, potrivit tabloidul britanic „The Sun”, apariția acestui document semnat de generalul Zorn este un semn al nemulțumirii ierarhiei militare germane față de un răspuns considerat prea lent.
„Există un război în Ucraina, iar procedurile birocratice sunt încă cele din timp de pace, în timp ce inflația devorează fondurile”, a declarat o sursă pentru „Reuters”.
Iar alții s-ar plânge că Germania nu a înlocuit încă armamentul și muniția trimise în Ucraina, în ciuda faptului că Berlinul a trimis doar 13.500 de obuze de artilerie și 14 obuze. „Au fost aprobate unele contracte, dar este o picătură în găleată în comparație cu ceea ce avem nevoie”, a mai spus sursa citată.
Mesajul care vine din ploile de rachete, care cad zilnic asupra orașelor ucrainene, este clar: în ultimii 30 de ani, Europa s-a concentrat pe dezvoltarea tehnologică și nu pe cantitatea armamentelor, în timp ce la nivel organizatoric se pregăteau numai pentru misiuni mici în ţări îndepărtate, care necesitau puţini oameni şi mijloace militare: posibilitatea unui război pe scară largă la propriile graniţe nu mai era considerată reală.