Ziua Americii - Receptie cu tema sportiva la Ambasada SUA in Romania. Trump, adus in discutie de 10 ori de Iohannis si Klemm
Sarbatoarea de 4 Iulie a avut o tema sportiva anul acesta, la Ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Curtea reprezentantei diplomatice a fost amenajata ca un mare teren de baseball.
Pe margini au fost amplasate standuri cu bunatati pentru toti invitatii: oficialitati, sportivi, cetateni romani si straini.
In discursurile lor, ambasadorul a vorbit despre intarirea valorilor democratice si mai multe investitii americane in Romania, iar presedintele Iohannis, despre importanta parteneriatului cu Statele Unite.
Ambasada SUA de la Bucuresti a gazduit si anul acesta o receptie cu ocazia Zilei Independentei, cu mii de invitati, fiind aleasa ca tema baseball-ul si legenda americana Jackie Robinson, primul jucator de culoare din MLB.
Evenimentul a reunit politicieni, diplomati, oameni de afaceri si de cultura, care au ascultat discursurile lui Klaus Iohannis si Hans Klemm, in care personaj principal a fost presedintele american Donald Trump.
In fiecare an, ambasadele Statelor Unite din intreaga lume isi aleg o tema pentru cea mai importanta sarbatoare nationala: 4 iulie, Ziua Independentei. Anul trecut, curtea reprezentantei diplomatice a SUA din Bucuresti a fost transformata intr-o copie in miniatura a parcului natural Yellowstone, sarbatorind astfel apropierea americanilor de natura.
In 2017, Ambasada SUA a ales tema baseball-ului, sportul national american, si a subliniat ca jocul evidentiaza cum toata lumea respecta aceleasi reguli - ca intr-un stat de drept. Este si un joc "democratic", pentru ca astazi poate fi jucat de absolut oricine. Nu asa stateau lucrurile in urma cu 70 de ani, cand jucatorilor de culoare nu li se permitea sa intre pe teren alaturi de albi. Abia in 1947 Jackie Robinson a devenit primul jucator de culoare care sa performeze in Liga nationala de baseball, iar acest lucru ambasada SUA a incercat sa il sublinieze cu aceasta ocazie la Bucuresti.
Fiica lui, Sharon, a fost invitata de onoare a evenimentului, alaturi de trei fosti jucatori profesionisti de baseball. Sharon Robinson a declarat ca se simte foarte bine la petrecere, ca este onorata sa participe si ca i-a placut ceea ce a vazut in timpul vizitei sale scurte la Bucuresti.
Ca majoritatea turistilor, cel mai impresionata a fost de Palatul Parlamentului. “Am mers la Parlament si ne-am plimbat, este extraordinar de frumos. L-am comparat cu Pentagonul. Noi avem sali foarte patrate, liniare, iar (in Parlament – n.r.) m-am simtit ca intr-un palat. Frumos”, a spus ea.
Activista va ramane in Romania pana joi dimineata si va asista la la meciul demonstrativ dintre selectionata de baseball a Romaniei si o selectionata a soldatilor americani de la baza Mihail Kogalniceanu. La meci vor intra pe teren si Marlon Anderson, Scott Erickson si LaTroy Hawkins, fosti jucator care au facut istorie in Liga Profesionista de Baseball din SUA.
Ea a vorbit, pentru News.ro, si despre programul ei pentru tineri, "Spargand bariere", prin care ajuta tinerii si copiii sa depaseasca discriminarile si obstacolele si sa se afirme in viata. Intrebata daca el ar putea sa se extinda si in Romania sau Europa in general, Robinson a spus ca a discutat despre acest lucru cu Ambasada SUA la Bucuresti, care va organiza Ziua Jackie Robinson in primavara anului viitor.“Orice este posibil”, a adaugat ea.
Dincolo de aceasta implicare a fiicei lui Robinson in eveniment, tema baseball-ului la receptia din acest an a fost mai putin evidenta in curtea ambasadei SUA anul acesta decat a fost cea a parcurilor nationale cu un an in urma: un mic petic de iarba la intrare, pe care doi-trei americani aruncau mingi catre o plasa de antrenament, bannere tematice si a fotografii cu Robinson, precum si prezenta echipei Romaniei de baseball.
In schimb, pentru efect, erau expuse masini de epoca americane, care au fost, de altfel, punctul principal de atractie la eveniment. Ele si omniprezentele standuri cu mancare si bauturi ale sponsorilor oficiali ai evenimentului, cele in jurul carora gravitau toti invitatii.
Daca pe o parte a gazonului marea majoritate a oaspetilor se bucurau de produse fast-food, pizza si traditionalii hot dogs si tacos americani, pe cealalta, sub un cort, oficialii si demnitarii aveau la dispozitie sushi. Ei au ignorat in mare parte mancarea, impartindu-se pentru a discuta in grupulete pe criterii de apartenenta politica, institutionala sau personala.
Guvernul, in frunte cu premierul Mihai Tudose, era incolonat in componenta aproape completa, alaturi de presedintele Liviu Dragnea si de o seama de parlamentari. La fel de numeros era si grupul sefilor din Justitie: Laura Codruta Kovesi, Bogdan Licu, Daniel Horodniceanu. Nu lipseau nici sefii unor servicii precum SRI si SPP.
Odata cu sosirea presedintelui Klaus Iohannis, momentul de socializare a fost intrerupt de discursurile sefului statului si al ambasadorului Hans Klemm. Cum era de asteptat, ele au subliniat importanta parteneriatului strategic dintre Romania si SUA, cu precadere pe partea economica si militara. Era, pana intr-un punct, acelasi timp de discurs cu care lumea s-a obisnuit in ultimii ani atunci cand este vorba despre relatia privilegiata romano-americana.
Elementul de noutate a fost insa vizita presedintelui roman in SUA, un moment-cheie invocat in nenumarate randuri de Iohannis si de Klemm. De cel putin 10 ori presedintele american Donald Trump a fost adus in discutie in alocutiunile celor doi, in contextul vizitei lui Iohannis, el fiind si citat intens.
"Sunt convins ca, dupa intalnirea cu Presedintele Trump, relatia dintre Romania si Statele Unite este mai puternica decat oricand si are, asa cum a punctat Presedintele Trump, un viitor 'foarte, foarte luminos'", a spus Iohannis.
"L-ati incurajat pe presedintele Trump sa priveasca spre viitorul parteneriatului nostru si sa exploreze modalitati de a-l consolida. Iar presedintele Trump a raspuns ca 'parteneriatul nostru acopera multe dimensiuni, inclusiv relatiile economice, militare si culturale. Iar astazi noi consolidam si mai mult aceste legaturi'", a spus si Hans Klemm. Receptia s-a incheiat, ca si in trecut, cu un show aerian al Iacarilor Acrobati si cu o serie de scurte concerte.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a transmis un mesaj de Ziua Nationala a Statelor Unite ale Americii.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, spune, intr-un mesaj video transmis marti, de Ziua Nationala a Statelor Unite ale Americii, ca in acest an SUA sarbatoresc 241 de ani de la Declaratia de Independenta, dar si 20 de ani de Parteneriat Strategic intre Romania si Statele Unite, iar prioritatea ramane promovarea securitatii, a democratiei si statului de drept si a prosperitatii.
“Bine v-am regasit. Azi este 4 iulie si sarbatorim 241 de ani de la Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii. Anul acesta aniversam si 20 de ani de Parteneriat Strategic intre Romania si Statele Unite. Acest parteneriat a fost recent ferm reconfirmat de presedintele Trump si presedintele Iohannis, la Casa Alba de la Washington. Privind spre viitor, eu si Ambasada SUA vom colabora acum cu prietenii nostri romani pentru a consolida Parteneriatul Strategic in toate dimensiunile sale. Prioritatile noastre raman promovarea securitatii, promovarea democratiei si statului de drept si promovarea prosperitatii. Va invitam sa sarbatoriti alaturi de noi Ziua Independentei SUA”, spune ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, intr-un mesaj video transmis marti.
La receptia oferita de Ambasada SUA la Bucuresti, de Ziua Independentei, vor lua parte si presedintele Klaus Iohannis si premierul Mihai Tudose.