Moldova, Ucraina si Georgia semneaza acordul de asociere cu UE. Avertismentul europenilor pentru Rusia: "Aveti TREI zile"

×
Codul embed a fost copiat

E o zi istorica pentru Republica Moldova. Chisinaul semneaza la Bruxelles acordul de asociere cu Uniunea Europeana, o intelegere cu implicati economice, dar care le-ar putea deschide moldovenilor drumul catre statutul de membru.

Update 15:00 Liderii Uniunii Europene ofera Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor masuri concrete in scopul detensionarii situatiei in estul Ucrainei, in caz contrar avertizand cu impunerea de noi sanctiuni. 

Uniunea Europeana a stabilit patru conditii care vor trebui indeplinite pana luni la pranz. Printre conditii figureaza "initierea de negocieri pe tema aplicarii acordului de pace" propus de noul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko.

Update 13:10 Incercarile de a forta Ucraina sa aleaga intre Rusia si Uniunea Europeana (UE) au impins aceasta tara la "scindare", a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin dupa semnarea de catre Kiev, Chisinau si Tbilisi a unor acorduri "istorice" cu UE, relateaza AFP.

"Lovitura de stat anticonstitutionala de la Kiev si incercarile de a impune poporului ucrainean o optiune artificiala intre Europa si Rusia au impins societatea catre o scindare si o confruntare interna dureroasa", a declarat Putin la o televiziune rusa.

Citește și
Vladimir Putin
Anuntul Rusiei cu privire la Moldova. Ce se va intampla daca se va apropia de UE
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Update 11:45 Acordul de asociere economica semnat vineri de Ucraina, Republica Moldova si Uniunea Europeana va avea "consecinte grave", a avertizat un diplomat rus de rang inalt citat de agentia Interfax, relateaza AFP.

"Incheierea unui acord atat de serios tine, desigur, de suveranitatea fiecarui stat", a declarat Grigori Karasin, un adjunct al ministrului rus de Externe.

"Consecintele acordului (semnat) de Ucraina si (Republica) Moldova vor fi fara nicio indoiala grave", a continuat el.

Update 11:15 Un consilier de rang inalt al presedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Glaziev, a declarat vineri ca presedintele ucrainean prooccidental Petro Porosenko este un "nazist", iar semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei cu UE este "ilegitima", relateaza BBC News online.

Glaziev a facut aceasta declaratie inainte de semnarrea acordului. Porosenko a semnat vineri Acordul de Asociere cu UE in cadrul summitului de la Bruxelles al liderilor celor 28 de state membre.

Update 11:11 Uniunea Europeana a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia, trei foste republici sovietice care vor sa apropie de Europa de Vest, in pofida presiunilor exercitate de catre Rusia, relateaza AFP.

"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeana se afla alaturi de voi astazi mai mult decat oricand", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului Eurpean, inainte sa semneze acordul cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si premierii georgian Irakli Garibasvili si moldovean Iurie Leanca, in cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Update ora 09:55 Presedintele ucrainean Petro Porosenko a salutat "o zi istorica" pentru tara sa, la sosirea, vineri, la Bruxelles, unde va semna Acordul de Asociere cu liderii Uniunii Europene, relateaza AFP.

"Este o zi istorica pentru tara mea, cea mai importanta de la (proclamarea) independentei", a declarat Porosenko, care si-a exprimat satisfactia fata de "solidaritatea" de care a dat dovada UE in criza ucraineana.

Porosenko urmeaza sa semneze la ora locala 7.00 (10.00, ora Romaniei, in sediul Consiliului European, a doua parte a Acordului de Asociere, de ordin comercial, care vizeaza in special suprimarrea principalelor bariere vamale dintre Ucraina si tarile UE.

Prima parte a acordului, de ordin politic, a fost semnata in marrtie de catre premierul Arseni Iateniuk.

"Este rezultatul a sapte ani de munca", a subliniat Porosenko.

Acordul "ofera o noua perspectiva tarii mele" si "vom folosi aceasta oportunitate sa modernizam tara", a adaugat el.

Acordul urmeaza sa fie semnat si de premierii Georgiei Irakli Garibasvili, si Republicii Moldova Iurie Leanca.

07:00 Georgia si Ucraina vor semna la randul lor acorduri de asociere. Joi, summitul a fost deschis intr-o nota solemna, cu o ceremonie de comemorare a soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial, la 100 de ani de la declansarea conflictului.

Cei 28 de sefi de stat si de guvern s-au strans sub arcadele impozante ale monumentului Poarta Menin, din Ypres, un oras-martir al Primului Razboi Mondial. Oficialii europeni au depus o coroana de flori in amintirea celor 55.000 de soldati britanici care au pierit in lupta si ale caror nume au fost gravate pe zidul din marmura.

Dupa un moment de reculegere, in aer au plutit petale de mac - floarea simbol pentru combatantii britanici. Apoi, liderii europeni au inaugurat "Banca Pacii".

"Aceasta comemorare nu este despre sfarsitul unui razboi, despre batalii ori victorie. Este despre cum a inceput, despre marsul indiferent catre abis", a spus Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European.

Zambetele din timpul ceremoniei au ascuns insa tensiuni si neintelegeri. Cea mai importanta - cu privire la omul care ii va lua locul lui Jose Manuel Barroso la sefia Comisiei. In tabara care se opune vehement nominalizarii fostului premier luxemburghez, Jean-Claude Juncker, David Cameron il are alaturi doar pe prim-ministrul Ungariei. Iar in cazul unui vot, infrangerea e o certitudine.

"Se gandesc sa aleaga pe cineva care nu va reusi sa fie o voce pentru reforma si schimbare in Europa, in conditile in care publicul vrea asta", a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii.

O atmosfera mai placuta va fi la ceremonia in care Republica Moldova, Georgia si Ucraina vor semna acordurile de asociere cu Uniunea Europeana.

"Integrarea europeana nu este un scop in sine, ci este cel mai eficient intrument pentru modernizarea tarii, a institutiilor", a spus Iurie Leanca, premierul Republicii Moldova.

Aceste acorduri au nemultumit insa Rusia. Moscova a avertizat recent ca ar putea introduce masuri de protectie, daca intelegerile vor afecta economia rusa.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Basescu, in Belgia la comemorarea declansarii Primului Razboi Mondial.
Basescu, in Belgia la comemorarea declansarii Primului Razboi Mondial. "Voi ridica din nou problema aderarii la Schenghen"

Presedintele Traian Basescu este in Belgia, pentru un summit de doua zile al Uniunii Europene.

Anuntul Rusiei cu privire la Moldova. Ce se va intampla daca se va apropia de UE
Anuntul Rusiei cu privire la Moldova. Ce se va intampla daca se va apropia de UE

Viitorul acord dintre Chisinau si Bruxelles afecteaza relatiile economice dintre Republica Moldova si Rusia.

David Cameron agita spiritele la Summitul de la Bruxelles:
David Cameron agita spiritele la Summitul de la Bruxelles: "UE a devenit prea mare, prea autoritara si prea intruziva"

Ce facem cu Uniunea Europeana? E marea intrebare care ii framanta pe cei 28 de sefi de state si de guvern care se intalnesc marti seara la Bruxelles, pentru un "dineu de lucru".

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.