David Cameron agita spiritele la Summitul de la Bruxelles: "UE a devenit prea mare, prea autoritara si prea intruziva"

×
Codul embed a fost copiat

Ce facem cu Uniunea Europeana? E marea intrebare care ii framanta pe cei 28 de sefi de state si de guvern care se intalnesc marti seara la Bruxelles, pentru un "dineu de lucru".

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor din seara dineului de lucru:

-► David Cameron: UE a devenit "prea mare, prea autoritara, prea intruziva"
-►Francois Hollande: Europa trebuie sa inteleaga rezultatul euroalegerilor din Franta
-►Ponta: E firesc ca Juncker să ocupe postul de sef al CE

Summitul vine dupa triumful euroscepticilor in alegerile de duminica cu adevarat "istoric" in tari ca Franta si Marea Britanie.

Citește și
basescu ponta
Victor Ponta: Ii voi trimite o scrisoare lui Traian Basescu luni, pentru a participa la Consiliul European
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Uniunea Europeana trebuie sa se retraga unde nu este necesara", spune presedintele francez, iar premierul britanic avertizeaza ca reformele care sa impulsioneze cresterea economica si aparitia unor noi locuri de munca nu mai pot fi amanate.

Euforic, liderul Partidului pentru Independenta Marii Britanii a "gustat" triumful, alaturi de cei 24 de eurodeputati ai sai. "Armata populara a partidului a vorbit si a obtinut cel mai grozav rezultat in peste 100 de ani de viata politica", a spus, plin de mandrie Nigel Farage, in timp ce parea ca nu se mai indura sa se desparta de pahar.

De altfel, si sotia lui de origine germana marturisea, intr-unul din rarele interviuri, ingrijorarea pentru ca domnul Farage "fumeaza si bea cam mult". Insa s-a revoltat ca cineva l-ar putea considera "rasist".

Care este marele tel al lui Nigel Farge? Sa scoata Marea Britanie din Uniunea Europeana!

Nigel Farage, presedintele Partidului Independentei Marii Britanii: "Inca nu ati vazut nimic!".

La fel de indarjita impotriva Uniunii Europene s-a aratat si liderul extremei dreapta franceza Marine le Pen.

Marine Le Pen, presedinte Frontul National: "Vrem sa cream un front comun in Parlamentul European, o alianta care sa apere oamenii si natiunile impotriva tehnocratiei europene".

Ascensiunea extremei drepte sau a partidelor ostile Europei unite in Parlamentul European este semnaul dezamagirii electroratului de pe continent. Iar liderii UE nu pot ignora acest avertisment rasunator.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Cred ca ascensiunea partidelor dreptei populiste este uluitoare si regretabila. Acum depinde doar de noi sa ne recastigam alegatorii".

Iar asta se poate face numai prin reformarea legislatiei la nivel comunitar, spune presedintele Basescu.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Legislatia trebuie sa se axeze prioritar".

In privinta portofoliului care ii va reveni Romaniei in viitoarea Comisie Europeana... Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Optiunea noastra ramane Ciolos".

DECLARATIILE DIN SEARA DINEULUI DE LA BRUXELLES

David Cameron: UE a devenit "prea mare, prea autoritara, prea intruziva"

Uniunea Europeana a devenit "prea mare, prea autoritara si prea intruziva", afirma premierul Marii Britanii, David Cameron, la summitul de la Bruxelles.

"Rezultatul alegerilor europene este un mesaj clar ca nu putem ignora si nu putem continua ca inainte", a declarat Cameron la Bruxelles, conform AFP.

Premierul conservator al Marii Britanii a indemnat Uniunea Europeana "sa se concentreze pe crestere economica si pe crearea de locuri de munca".

Francois Hollande: Europa trebuie sa inteleaga rezultatul euroalegerilor din Franta

Europa trebuie sa inteleaga ce s-a intamplat in Franta, unde alegerile europarlamentare au fost castigate de extrema-dreapta, afirma, la Bruxelles, presedintele francez, Francois Hollande, pledand pentru o "Europa a schimbarii".

"Europa trebuie sa inteleaga ce s-a intamplat in Franta", a declarat Hollande la reuniunea Consiliului European. "Daca in cativa ani Europa nu va raspunde asteptarilor, atunci vor exista alte voturi, atat in Franta cat si in alte tari, impotriva Europei", a subliniat Hollade.

Ponta: E firesc ca Juncker să ocupe postul de sef al CE

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, marti, la Bruxelles, ca liderul PPE Jean-Claude Juncker este indreptatit, dat fiind rezultatul votului la nivel european, sa ocupe postul de sef al Comisiei Europene. Ponta a spus ca social-democratii europeni recunosc rezultatul votului de la euroalegeri, precizand ca PPE are un scor mai mare si ca este firesc ca popularii sa aiba postul de sef al Comisiei Europene.

"Dar sa fie domnul Juncker, sa nu puna pe altcineva ca altfel pacalim alegatorii si nu ne mai crede nimeni in 2019", a spus Ponta. El a mentionat ca social-democratii europeni vor fi de acord ca Juncker sa formeze viitoarea Comisie Europeana.

El a precizat ca daca popularii doresc sprijin PES, atunci trebuie sa aiba loc o negociere pentru includerea unor puncte din programul socialistilor in proiectele viitoarei Comisii. Premierul a mai spus ca PSD este a patra delegatie in PES. "Imi doresc ca social-democratii romani sa ocupe posturi importante in PE, ca sa reprezinte formatiunea si interesele Romaniei", a spus Ponta.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut marti liderilor Uniunii Europene sa-l lase pe candidatul Jean-Claude Juncker sa incerce sa obtina o majoritate de 376 de voturi, cu scopul de a fi desemnat presedinte al Comisiei Europene.

"Conferinta presedintilor s-a reunit marti si a cerut Consiliului (liderilor UE) sa-i dea lui Jean-Claude Juncker - candidatul Partidului Popular European (PPE), cel mai important dintre grupurile politice din cadrul PE - un mandat clar pentru ca sa angajeze negocieri cu alte grupuri politice", a anuntat, intr-un comunicat, presedintele in exercitiu al grupului socialist, austriacul Hannes Swoboda.

Juncker urmeaza sa obtina acordul liderilor europeni, in urma unei decizii in acest sens adoptate cu o majoritate calificata, pentru a angaja aceste negocieri, al caror rezultat nu este cunoscut dinainte. Liderii europeni discuta aceasta cerere marti seara, la summitul informal de la Bruxelles. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Traian Basescu, despre scrisoarea lui Victor Ponta prin care cerea sa mearga la Bruxelles: Am scris pe ea
Traian Basescu, despre scrisoarea lui Victor Ponta prin care cerea sa mearga la Bruxelles: Am scris pe ea "Nu"

Presedintele Traian Basescu a pleacat, marti, la Bruxelles, unde va participa la dineul de lucru al sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, in formatul Consiliului European.

Victor Ponta: Ii voi trimite o scrisoare lui Traian Basescu luni, pentru a participa la Consiliul European
Victor Ponta: Ii voi trimite o scrisoare lui Traian Basescu luni, pentru a participa la Consiliul European

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca ii va adresa in cursul zilei o scrisoare oficiala presedintelui Traian Basescu pentru a participa la Summit-ul Consiliului European care are loc la Bruxelles marti.

Guvernul lauda la Bruxelles activitatea DNA si ANI, inclusiv cea din ultimii 5-7 ani
Guvernul lauda la Bruxelles activitatea DNA si ANI, inclusiv cea din ultimii 5-7 ani

Guvernul a transmis Comisiei Europene ca DNA, ca urmarire penala, ICCJ si celelalte instante, in faza de judecata, au avut rezultate semnificative.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.