Ceremonie la Monumentul Ostașului Necunoscut, de Ziua Armatei. Sute de studenți au depus jurământul militar
300 de studenți ai Academiei Tehnice Militare și ai Universității Naționale de Apărare au depus miercuri jurământul de credință față de țară. Martori la ceremonia de la Monumentul Ostașului Necunoscut le-au fost părinții și frații.
De ziua Armatei Române, militarilor le este recunoscută, poate mai mult ca oricând, importanța. Mai ales cu un război la graniță, și altul în Orientul Mijlociu - amenințări care necesită investiții de miliarde de euro.
Noua generație de studenți militari este prima după mulți ani care se pregătește în umbra războiului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Klaus Iohannis, președintele României: „Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung”.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului: „Avem datoria să nu permitem niciunor mișcări retrograde și extremiste să distrugă modul nostru de viață european și occidental, pe care l-am construit cu greu în ultimii treizeci de ani”.
Iar conflictele din Ucraina și din Israel atrag atenția că Armata are nevoie de investiții uriașe.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale: „Armata României se află în plin proces de modernizare și transformare, reușind să atingă deja, în multe dimensiuni, standardele NATO”.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Este esențial ca armata noastră să fie pregătită și să investească în resurse și tehnologie pentru a face față acestor provocări într-un mod eficient”.
Zilele trecute Parlamentul a aprobat cel mai costisitor program de înzestrare a Armatei de până acum: achiziția a 32 de avioane multirol F35 care vor ajunge în țară în următorii zece ani. Cele două escadrile vor costa 6 miliarde și jumătate de dolari, fără TVA. Între timp ar trebui să ajungă cele 32 de avioane F16 cumpărate din Norvegia.
Deși beneficiază de anul acesta de 2,5 la sută din Produsul Intern Brut - adică vreo 7 miliarde și jumătate de euro - Armata folosește doar 20 de procente pentru înzestrare, așa că cei mai mulți bani se duc în resursa umană. Iar în 2023, Ministerul Apărării a alocat peste două miliarde de lei pentru modernizarea unor baze militare aeriene și alte câteva zeci de milioane de euro pentru pachete de securitate NATO.
Tot anul acesta ajung și ultimele sisteme de rachete Patriot, din cele cumpărate în 2017. Iar armata urgentează programele de achiziție pentru tancurile americane Abrams, dar și vânătoarele de mine, elicopterele de luptă și vehicule de asalt pentru Forțele Navale.