Tensiuni la nivel înalt în Israel. De ce întârzie Netanyahu să dea ordinul pentru invadarea Fâșiei Gaza

Netanyahu și Gallant
Getty

Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza.

În acest timo, ambele părţi încearcă să transmită un mesaj de unitate pentru a risipi zvonurile despre presupuse neînţelegeri între armată şi executiv cu privire la momentul declanşării unei ofensive terestre în enclava palestiniană, transmite EFE.

În fapt, unele mass-media au relatat despre existenţa unor tensiuni între ministrul Apărării Yoav Gallant şi şeful Statului Major al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), generalul locotenent Herzi Halevi, pe de-o parte, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe de altă parte, care încă nu a ordonat începerea operaţiunii la sol, într-o aparentă încercare de a câştiga timp pentru ca negocierile cu privire la ostaticii ţinuţi de Hamas, mulţi dintre ei de diferite naţionalităţi, să dea roade, relatează Agerpres.

Guvernul şi armata trimit un mesaj de unitate

Guvernul şi armata israeliană au transmis luni un mesaj de unitate pentru a încerca să spulbere zvonurile despre existenţa unor divergenţe cu privire la operaţiunea terestră din Gaza pentru eliminarea grupării islamiste palestiniene Hamas, autoarea atacurilor din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care 1.400 de oameni au murit şi 222 au fost răpiţi.

Într-o declaraţie comună publicată de biroul prim-ministrului israelian, se afirmă că acesta, împreună cu ministrul apărării şi şeful Statului Major General, "lucrează împreună în strânsă cooperare, 24 de ore pe zi, pentru a obţine victoria totală asupra Hamas".

Citește și
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

"Există încredere deplină între prim-ministru, ministrul apărării şi şeful Statului Major General al IDF, care sunt uniţi într-un scop clar", se arată în declaraţia comună.

La rândul său, Gallant a declarat luni că Armata se pregăteşte pentru "următorul pas" în Fâşia Gaza, care va consta într-o "operaţie multilaterală pe uscat, pe mare şi în aer".

"Pregătiţi-vă în continuare pentru operaţiunea noastră, care va sosi în curând. Noi ne pregătim temeinic pentru următorul pas: o operaţiune multilaterală pe calea aerului, terestră şi maritimă. Faceţi-vă treaba, pregătiţi-vă. Vom avea nevoie de voi," a declarat Gallant într-un mesaj către soldaţi.

La rândul său, liderul partidului ultraortodox Shas (al doilea cel mai puternic din coaliţia guvernamentală după Likud-ul de dreapta al lui Netanyahu), Aryeh Deri, a negat luni că ar exista astfel de diferende cu armata şi a subliniat că militarii încearcă să identifice momentul cel mai bun pentru a declanşa operaţiunea.

"Nu se poate intra aşa, oricând. Nu pot divulga toate detaliile, dar nu se pune problema că armata nu este pregătită şi nici că politicul nu îi permite" să declanşeze ofensiva terestră, a declarat Deri la o şedinţă a partidului său.

Deşi Deri nu este nici ministru şi nici nu are experienţă militară, el este, totuşi, unul dintre puţinii politicieni numiţi ca observator în cabinetul de război creat de Netanyahu după atacurile din 7 octombrie, notează EFE.

Articol recomandat de sport.ro
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Articolul face parte din:

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Joe Biden
Biden: Putem vorbi despre o încetare a focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii capturaţi de Israel în atacul din 7 octombrie, relatează AFP.

ostatici gaza
„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului

Tatăl unei femei israeliano-americane, dispărute de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spune că nu se va simţi uşurat până când fiica sa nu se va întoarce acasă şi nu va fi în siguranţă.

hamas
„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării

Gruparea Hamas a eliberat, duminică seară, două femei răpite din Israel. Numărul celor care au scăpat din captivitate a ajuns astfel la patru, după ce o mamă și fiica ei au fost eliberate la finele săptămânii trecute.

barack obama
Obama avertizează Israelul. Ce riscă statul evreu din cauza atacurilor asupra Fâșiei Gaza

Fostul preşedinte american Barack Obama a avertizat, luni, că strategia militară a Israelului în Fâşia Gaza s-ar putea dovedi contraproductivă pentru viitorul statului israelian şi pentru întreaga regiune.

sistem de aparare Patriot
Oficiali americani: Iranul nu a ordonat direct atacarea bazelor SUA, dar "facilitează activ" atacurile

Iranul nu a dat ordine directe de atac asupra bazelor SUA, dar au existat atacuri cu drone ale unor militanți, astfel că autoritățile militare americane cred că această țară "facilitează activ" aceste acțiuni.

hamas israel
VIDEO | Momentul în care are loc atacul comis de Hamas la 7 octombrie. Ce conţine un material audiovizual al masacrului

Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate şi un soldat decapitat apar într-o compilaţie de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaţionale.

 

batrana hamas, ostatic hamas
„Shalom”. Gestul inexplicabil făcut de una dintre bătrâne la adresa unui terorist Hamas în momentul eliberării | VIDEO

Gruparea palestiniană Hamas a eliberat, luni, alți doi ostaci din cei 222 pe care i-a capturat în timpul atacului-surpriză asupra Israelului din 7 octombrie.

hamas ostatice
Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii

Fiica uneia dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni seară de Hamas a declarat, marţi, pentru BBC că mama ei, Yocheved Lifschitz, este „foarte lucidă” şi doreşte să împărtăşească informaţii cu familiile altor ostatici.

Yocheved Lifschitz
Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, una dintre ostaticele israeliene eliberate, luni seară, de către Hamas, a vorbit pentru prima oară despre cum a fost tratată în captivitate.    

palestinieni, hamas
Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față

„Am trecut prin iad, dar militanții Hamas m-au tratat cu blândețe”. Așa spune una dintre cele două ostatice octogenare eliberate de Hamas.

Citește și...
Teroriștii Hamas au prezentat imagini cu un ostatic, despre care spun că a fost ucis de bombardamente. ”Timpul se scurge”
Teroriștii Hamas au prezentat imagini cu un ostatic, despre care spun că a fost ucis de bombardamente. ”Timpul se scurge”

Noi imagini cu unul dintre ostaticii israelieni răpiți de Hamas au fost publicate de gruparea teroristă pe rețelele sociale. Cei care au postat videoclipul spun că bărbatul a fost ucis între timp, în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza.

 

Cel puţin 11 persoane au murit într-un accident în care a fost implicat un autobuz şcolar în Indonezia
Cel puţin 11 persoane au murit într-un accident în care a fost implicat un autobuz şcolar în Indonezia

Cel puţin 11 persoane, între care nouă elevi de liceu, şi-au pierdut viaţa şi zeci au fost rănite într-un accident în care a fost implicat un autobuz şcolar.

Cancelarul Olaf Scholz a afirmat că ucrainenii cu loc de muncă în Germania pot rămâne în ţară
Cancelarul Olaf Scholz a afirmat că ucrainenii cu loc de muncă în Germania pot rămâne în ţară

Olaf Scholz a declarat sâmbătă că ucrainenii cu permis de şedere şi loc de muncă în Germania pot rămâne în ţară.

Recomandări
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro

Vorbim acum despre investițiile vitale în unitățile medicale din România! Spitalele orașenești sunt mari consumatoare de resurse și bani.   

Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO
Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO

Nemo a câştigat duminică Eurovision pentru Elveţia cu "The Code", un cântec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care încheie o competiţie marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului.

 

Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii vin cu vești bune
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii vin cu vești bune

Pentru prima dată după mai multe săptămâni, Florin Piersic, operat joi la genunchi, a reușit să se ridice în picioare. Iar medicii anunță o îmbunătățire a indicatorilor biologici, semn că actorul își revine. Pericolul însă nu a trecut.