VIDEO | Momentul în care are loc atacul comis de Hamas la 7 octombrie. Ce conţine un material audiovizual al masacrului

hamas israel
Amy Spiro / X

Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate şi un soldat decapitat apar într-o compilaţie de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaţionale.

 

Filmarea are scopul declarat de a face cunoscută oroarea masacrului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie şi pentru a dovedi comiterea de „crime împotriva umanităţii”, transmite EFE.

Peste o sută de jurnalişti din presa străină - inclusiv de la EFE, care descrie în detaliu cele văzute - au fost convocaţi la o bază militară din nordul Tel Avivului pentru a viziona acest lungmetraj horror de 43 de minute şi 44 de secunde, care însumează imagini surprinse de camerele GoPro pe care membri Hamas le aveau asupra lor în momentul atacului, dar şi cele înregistrate de camerele de securitate ale kibbutzurilor unde au avut loc crimele, de camerele de supraveghere instalate pe drumurile publice, de camerele de bord şi de videoclipurile înregistrate cu telefoanele chiar de către victime, militari şi angajaţi ai serviciilor medicale.

Ceea ce se vede în imagini sunt crime împotriva umanităţii”, a apreciat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, înainte de vizionare. „Ele arată că teroriştii Hamas au intrat în Israel cu unicul scop de a ucide civili”, a subliniat el. „De ce ar lua o persoană (o cameră) GoPro (într-un astfel de atac)?”, s-a întrebat Hagari, citat de The Times of Israel. Răspunsul îl dă tot el: „Pentru că este mândru de ceea ce face”.

Citește și
hamas
„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării
Lavrov: Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid dus de Occident împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

Într-una dintre înregistrări, membri ai Hamas îmbrăcaţi în uniforme IDF (armata israeliană), fac semn maşinilor că pot să treacă, după care deschid focul şi ucid pasagerii, relatează The Times of Israel. Cadavre scoase din autovehicule şi lăsate în mijlocul drumului, după ce membri Hamas scotocesc printre bunurile celor ucişi şi, în unele cazuri, fură maşinile ciuruite de gloanţe şi pline de sânge.

Într-o altă înregistrare, făcută după încheierea unui atac, o israeliancă încearcă să identifice cadavrul parţial carbonizat al unei femei, care are rochia ridicată şi nu poartă lenjerie intimă. General maiorul Mickey Edelstein, care a organizat un briefing cu jurnaliştii străini după vizionarea materialelor, a declarat că „avem dovezi” de viol, dar „nu vi le putem prezenta”, refuzând să intre în detalii, scrie The Times of Israel.

Publicaţia israeliană, care a estimat la 200 numărul jurnaliştilor străini care au văzut materialele audiovizuale, a relatat că ziariştilor nu li s-a permis să înregistreze vizionarea.

Potrivit EFE, una din înregistrările cel mai greu de digerat şi care a stârnit o mare emoţie în rândul reporterilor din sală, a fost cea în care poate fi văzut un tată cu cei doi băieţi ai săi, de 10 şi 12 ani, abia treziţi din somn, încă în pijamale, care ies să se refugieze în buncărul din curtea casei lor dintr-unul din kibbutzurile aflate foarte aproape de Fâşia Gaza, când aud împuşcături şi explozii.

Doi membri ai Hamas înarmaţi până în dinţi îi văd intrând şi aruncă o grenadă în direcţia buncărului. Tatăl acţionează ca un scut uman pentru a-şi proteja copiii. Băieţii ies plângând, un membru al Hamas îi duce în casă şi le oferă apă şi Coca-Cola din frigiderul familiei, în timp ce copiii, în stare de şoc, plâng şi ţipă.

De ce sunt în viaţă? De ce sunt în viaţă?”, strigă printre suspine băiatul cel mare, în timp ce încearcă să-şi consoleze fratele, care îi spune că nu vede cu un ochi. Secvenţa şocantă îmbină ceea ce a fost surprins de camerele de securitate din interiorul casei şi cele ale kibbutzului, amplasate în curtea exterioară.

Câteva minute mai târziu, se vede sosind mama copiilor, însoţită de doi paznici de kibbutz, care găsesc cadavrul tatălui în uşa buncărului. În această înregistrare fără sunet, ţipătul tăcut de durere al femeii transcende ecranul şi imediat se poate vedea cum paznicii încearcă să o calmeze, să-i acopere gura ca să nu fie auzită şi o duc undeva la adăpost, descrie EFE.

Astfel se încheie această înregistrare, dar urmează zeci de înregistrări video cu alte atacuri asupra caselor din kibbutzurile aflate în apropierea enclavei palestiniene sau cu masacrul de la festivalul de muzică electronică de la Reim: mulţi s-au ascuns în toaletele portabile sau sub maşini, miliţienii Hamas i-au împuşcat fără milă, asigurându-se că nu scapă cu viaţă.

O mare parte dintre imagini au fost extrase - după ce au fost analizate în prealabil de autorităţi - de pe camerele GoPro purtate asupra lor de cei aproximativ 1.500 de membri ai Hamas care au murit în luptele cu trupele israeliene.

De acolo au fost recuperate cele mai dure fragmente, potrivit EFE: într-o înregistrare se vede cum membri Hamas ucid o tânără care se ascunde sub o masă, implorându-i să nu o omoare, sau cum omoară un bărbat, în timp ce strigă în arabă „Allahu Akbar” (Dumnezeu este mare).

Se aude şi cum un membru al Hamas îşi sună părinţii aflaţi în Gaza de pe telefonul uneia dintre victimele sale. „Uitaţi-vă la fotografiile pe care vi le-am trimis pe Whatsapp. Am omorât zece. Am sânge de evreu pe mâini. Sper că sunteţi mândri de mine”, le spune părinţilor săi, care speriaţi şi plângând îi cer să vină acasă.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a recunoscut că în ultimele zile s-au confruntat cu „dilema” dacă să arate şi să difuzeze aceste imagini, dar a clarificat că ele fac parte din procesul intern de care Israelul are nevoie pentru a „înţelege de ce este în război”.

Nu are nimic de-a face cu palestinienii sau islamul, este vorba de a nu permite terorii să guverneze”, a spus Hagari, într-o referire la Hamas, care conduce Fâşia Gaza din 2007.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Articolul face parte din:

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Joe Biden
Biden: Putem vorbi despre o încetare a focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii capturaţi de Israel în atacul din 7 octombrie, relatează AFP.

ostatici gaza
„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului

Tatăl unei femei israeliano-americane, dispărute de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spune că nu se va simţi uşurat până când fiica sa nu se va întoarce acasă şi nu va fi în siguranţă.

hamas
„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării

Gruparea Hamas a eliberat, duminică seară, două femei răpite din Israel. Numărul celor care au scăpat din captivitate a ajuns astfel la patru, după ce o mamă și fiica ei au fost eliberate la finele săptămânii trecute.

barack obama
Obama avertizează Israelul. Ce riscă statul evreu din cauza atacurilor asupra Fâșiei Gaza

Fostul preşedinte american Barack Obama a avertizat, luni, că strategia militară a Israelului în Fâşia Gaza s-ar putea dovedi contraproductivă pentru viitorul statului israelian şi pentru întreaga regiune.

Netanyahu și Gallant
Tensiuni la nivel înalt în Israel. De ce întârzie Netanyahu să dea ordinul pentru invadarea Fâșiei Gaza

Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza.

sistem de aparare Patriot
Oficiali americani: Iranul nu a ordonat direct atacarea bazelor SUA, dar "facilitează activ" atacurile

Iranul nu a dat ordine directe de atac asupra bazelor SUA, dar au existat atacuri cu drone ale unor militanți, astfel că autoritățile militare americane cred că această țară "facilitează activ" aceste acțiuni.

batrana hamas, ostatic hamas
„Shalom”. Gestul inexplicabil făcut de una dintre bătrâne la adresa unui terorist Hamas în momentul eliberării | VIDEO

Gruparea palestiniană Hamas a eliberat, luni, alți doi ostaci din cei 222 pe care i-a capturat în timpul atacului-surpriză asupra Israelului din 7 octombrie.

hamas ostatice
Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii

Fiica uneia dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni seară de Hamas a declarat, marţi, pentru BBC că mama ei, Yocheved Lifschitz, este „foarte lucidă” şi doreşte să împărtăşească informaţii cu familiile altor ostatici.

Yocheved Lifschitz
Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, una dintre ostaticele israeliene eliberate, luni seară, de către Hamas, a vorbit pentru prima oară despre cum a fost tratată în captivitate.    

palestinieni, hamas
Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față

„Am trecut prin iad, dar militanții Hamas m-au tratat cu blândețe”. Așa spune una dintre cele două ostatice octogenare eliberate de Hamas.

Citește și...
Cine și cum i-a convins pe teroriștii din Gaza să elibereze ostatici. Motivul pentru care Hamas a eliberat recent două femei
Cine și cum i-a convins pe teroriștii din Gaza să elibereze ostatici. Motivul pentru care Hamas a eliberat recent două femei

Două femei ostatice au fost recent eliberate de Hamas. În toată această perioadă se intensifică eforturile de eliberare a persoanelor răpite de teroriști.  

„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării
„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării

Gruparea Hamas a eliberat, duminică seară, două femei răpite din Israel. Numărul celor care au scăpat din captivitate a ajuns astfel la patru, după ce o mamă și fiica ei au fost eliberate la finele săptămânii trecute.

„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului
„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului

Tatăl unei femei israeliano-americane, dispărute de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spune că nu se va simţi uşurat până când fiica sa nu se va întoarce acasă şi nu va fi în siguranţă.

Biden: Putem vorbi despre o încetare a focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor
Biden: Putem vorbi despre o încetare a focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii capturaţi de Israel în atacul din 7 octombrie, relatează AFP.

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul
Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Este război în Orientul Mijlociu, după atacul împotriva Israelului, organizat de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie. StirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, joi, 24 octombrie.

Recomandări
Cătălin Cherecheș are cameră de rugăciune la închisoare. Va mai sta în Germania, pentru că a refuzat extrădarea simplificată
Cătălin Cherecheș are cameră de rugăciune la închisoare. Va mai sta în Germania, pentru că a refuzat extrădarea simplificată

Arestat în Germania, Cătălin Cherecheș se ține tare. Nu a fost de acord cu procedura simplificată de trimitere a lui, în România.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.