„Este foarte deșteaptă”. Ce a făcut sora cea mare a copiilor dispăruți în jungla columbiană pentru a-și ține frații în viață
Sleiți de putere, dar fericiţi, cei patru copii salvaţi după ce au rătăcit 40 de zile în jungla columbiană, se odihnesc, în timp ce ţara sărbătorește salvarea miraculoasă şi laudă cooperarea dintre militari şi indigeni.
„Arată o cale diferită spre o nouă Columbie”, a scris președintele Petro pe Twitter. Potrivit armatei, salvatorii au parcurs peste 2.600 de kilometri în jungla ostilă.
Preşedintele ţării şi ministrul Apărării i-au vizitat pe copii la spitalul militar din Bogota. Rudele stau cu rândul lângă ei şi îi îmbărbătează.
Manuel Ranoque, tatăl copiilor: ”Vreau să spun adevărul, în câteva cuvinte. Noi suntem indigeni și credem mult în junglă, care este mama noastră. De aceea nu mi-am pierdut speranța și am spus mereu că nici jungla, nici natura nu m-au dezamăgit vreodată. De aceea îi rugăm și pe președinte să ne respecte aceste principii.”
Fidencio Valencia, bunicul copiilor, indian Huitoto de 47 de ani: ”Sunt cam terminați, dar sunt pe mâini bune acum. Știu că se vor înzdrăveni. Acum trebuie lăsați în pace. Se bucură să-și vadă rudele.”
Lesly, Soleiny, Tien Noriel şi Cristin au fost găsiţi în viaţă vineri seara, după ce au rătăcit singuri în junglă 40 de zile, în urma prăbușirii micului avion în care călătoreau cu mama lor, o rudă și pilotul. Cei trei adulţi au murit în accident.
„Copii ai tufişurilor”, ei au supravieţuit la început mâncând puţină făină de tapioca, aflată la bordului avionului Cesna. Când făina s-a terminat, s-au hrănit cu diverse semințe și fructe. Lesly știa din familie care fructe sunt comestibile și care nu. Ca să-și țină frații în siguranță, sora cea mare a improvizat adăposturi folosind elastice de păr. Și această deprindere se datorează unui joc de supraviețuire învățat de la bunica lor.
Henry Guerrero, voluntar: ”Este foarte deșteaptă, pentru că atunci când i-am verificat geanta am găsit o șurubelniță, un prosop, echipamente de camping, o lanternă cu baterii, dar care erau pe terminate, două telefoane mobile, care probabil îi ajutau să-și mai distragă atenția noaptea, o cutie muzicală și o sticlă de suc (goală).”
Astrid Caceres, directorul Institutului columbian pentru bunăstarea familiei: „Ne-au povestit că s-au întâlnit cu câinele de căutare, care s-a rătăcit de echipă. O vreme a fost cu ei. Ne-au povestit puțin, dar nu vorbesc prea mult, sunt foarte slăbiți, deși le-ar plăcea să se joace. Să le dăm timp”.
Doi dintre copii şi-au sărbătorit zilele de naştere în junglă, Cristin a împlinit un an, iar Tien Noriel - cinci. În afară de „câteva leziuni cutanate şi înţepături”, frățiorii nu prezintă „vreo deteriorare a stării de sănătate”.
Iván Velásquez, ministrul Apărării din Columbia: „Sunt în recuperare, sunt hidratați. Firește că deocamdată nu pot mânca”.
General Carlos Rincon Arango, director medical adjunct al Spitalului Militar: „Evaluarea medicală interdisciplinară a eroinei Leslie și a fraților ei arată că sunt în condiție clinică acceptabilă. Pentru readaptarea lor la normal, doctorii au început protocolul de renutriție și sprijin psihologic”.
La cererea tatălui ei, copila de un an cu ochii negri pătrunzători va fi botezată în curând de cel care a condus operaţiunile de căutare, carismaticul general Pedro Sanchez.