„Escadron de drone” trimis de Hezbollah în Israel, drept represalii pentru uciderea comandantului Mohammad Nasser
Un "escadron de drone" au pornit joi din Liban către Israel, majoritatea fiind interceptate de armata israeliană. Este unul din cele mai ample atacuri de până acum, după uciderea unui comandant cu rang înalt al Hezbollah.
Gruparea militantă libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a anunţat joi că a lansat 200 de rachete şi drone asupra Israelului, relatează SkyNews, preluat de news.ro.
Organizaţia susţinută de Iran, care este aliată cu Hamasul palestinian, a afirmat că a lansat atacul asupra a zece baze militare israeliene folosind un "escadron de drone".
În ultimele săptămâni, tensiunile au atins cote înalte la graniţa dintre Israel şi Liban.
Armata israeliană a confirmat că "numeroase proiectile şi ţinte aeriene suspecte" au intrat pe teritoriul său, dintre care multe au fost interceptate. Serviciul de ambulanţă al Israelului a declarat că nu au fost raportate victime.
Armata israeliană a recunoscut miercuri că l-a ucis cu o zi înainte pe Mohammad Naameh Nasser, care conducea una dintre cele trei divizii regionale ale Hezbollah în sudul Libanului. Nasser, ucis de o lovitură aeriană în apropierea oraşului Tyre din sudul Libanului, a fost unul dintre cei mai înalţi comandanţi Hezbollah care au murit în conflict.
La câteva ore după anunţul Israelului, Hezbollah a lansat zeci de rachete Katiuşa şi rachete Falaq cu focoase grele în nordul Israelului şi pe Înălţimile Golan siriene ocupate. Gruparea militantă a declarat că a lansat miercuri 100 de rachete Katiuşa către o bază militară israeliană din Golan şi rachete Falaq, de fabricaţie iraniană, către o altă bază din oraşul Kiryat Shmona, în apropierea frontierei dintre Israel şi Liban.
Atacul de amploare al Hezbollah are loc în timp ce cabinetul israelian urma să se reunească pentru a discuta ultimul răspuns al Hamas la o propunere susţinută de SUA pentru o încetare treptată a focului în Gaza. Statele Unite au mobilizat sprijin mondial în favoarea planului care ar prevedea eliberarea tuturor ostaticilor încă deţinuţi de grupul militant palestinian în schimbul unui armistiţiu de durată şi al retragerii forţelor israeliene din Gaza. Însă, până în prezent, niciuna dintre părţi nu pare să-l fi acceptat pe deplin.