Scenariu catastrofal al profesorului Asher Kaufman: Hezbollah atacă Israelul, iar NATO se implică. Tel-Aviv, bombardat

hezbollah
Shutterstock

Luptătorii Hezbollah se pregătesc să atace Israelul din sudul Libanului și să declanșeze un război „catastrofal", a avertizat un expert în problemele din Orientul Mijlociu.

Profesorul Asher Kaufman a declarat pentru The Sun că forțele israeliene se concentrează în prezent mai mult pe abordarea amenințării susținute de Iran în Liban decât pe înfrângerea grupului terorist Hamas din Gaza.

„S-ar putea să ne confruntăm cu o situație în care unitățile Hezbollah ar putea încerca să treacă granița pentru a cuceri unele teritorii din Israel, la fel cum ar putea face forțele israeliene în Liban. Forțele lor de elită se antrenează de ani de zile pentru acest posibil scenariu" consideră profesorul Kaufman.

Kaufman, de la KROC Institute for International Peace Studies, analizează conflictele dintre Israel și Liban - unde își are sediul gruparea militantă Hezbollah. Forțele de apărare ale Israelului (IDF) se pregătesc de ceva timp să respingă o posibilă invazie a Hezbollah

Kaufman a explicat: „FDI din nord se antrenează pentru această posibilitate de ani de zile, știind că o unitate a Hezbollah ar putea trece granița și prelua așezările comunității israeliene. Paradoxul este că, în cele din urmă, acest lucru s-a și întâmplat în sud", când Hamas a luat cu asalt frontiera din Gaza la 7 octombrie anul trecut, a explicat profesorul.

Citește și
armata israel
Armata israeliană anunţă că a aprobat ”planuri operaţionale” în vederea unei ofensive în Liban
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

Israelul se află de aproape nouă luni în războiul sângeros cu Hamas în sud – iar autoritățile se tem că războiul ar putea escalada acum într-o confruntare directă în nord cu Hezbollah în Liban.

Kaufman, expert în invazia și ocupația israeliană a Libanului din 1982 până în 2000, a adăugat: „Nu că ar fi neapărat capabili să păstreze acest teritoriu... dar ar crea represalii dramatice din partea Israelului".

Un astfel de răspuns ar declanșa un război „catastrofal" cum nu s-a mai văzut până acum, a avertizat el - în care SUA și NATO ar putea fi antrenate.

Hezbollah, un grup militant susținut de Iran care sprijină Hamas, a lansat noi atacuri împotriva Israelului de la izbucnirea războiului în octombrie anul trecut. În ultimele săptămâni, schimburile de focuri au luat amploare, iar ieri șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a amenințat cu un război „fără reținere, fără reguli și fără plafoane" dacă Israelul lansează o ofensivă.

Într-un avertisment îngrijorător, el a declarat că Israelul ar trebui să fie „speriat" și a spus lumii că are „noi arme" gata de lansare.

Avertismentul Hezbollah a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce Taleb Abdullah a fost ucis într-un atac israelian - cel mai important comandant Hezbollah care a fost eliminat din octombrie.

Oficialii israelieni spun că sunt pregătiți să intre în război cu Hezbollah, dar țara este deja implicată într-un conflict în care au murit zeci de mii de oameni.

Ministrul de externe al lui Benjamin Netanyahu, Israel Katz, a promis că o decizie privind „războiul total" cu gruparea va fi luată în curând.

În decembrie anul trecut, Netanyahu însuși a avertizat că Beirutul va fi transformat „în Gaza" dacă Hezbollah va începe un război total.

Profesorul Kaufman a declarat: „Dacă va exista un război între Israel și Hezbollah, acesta va fi un război total care va implica ambele țări, ambele societăți, inclusiv civilii. Ar putea implica și alte țări, cum ar fi Iranul, rebelii Houthi din Yemen, ar putea implica și Statele Unite. Ar fi devastator."

Profesorul Kaufman crede că „marea problemă pentru Israel" în acest moment este cum va aborda amenințarea reprezentată de Hezbollah, susținut de Iran.

Din punct de vedere militar, Hamas nu este la fel de sofisticat ca Hezbollah. Discursul aici, în Israel, este despre necesitatea de a face față Hezbollah. Aceasta este marea problemă. Odată ce Israelul termină treaba cu Hamas în sud, următorul lucru de făcut este să meargă în nord și să se ocupe de [Hezbollah]."

Dar el a avertizat: „Nu sunt sigur că IDF are capacitatea de a o face acum".

Expertul în Orientul Mijlociu a adăugat că forțele israeliene își diminuează deja atacurile în Gaza.

Hamas au ucis 1.200 de civili israelieni, Israelul 40.000 de civili în Gaza

După luni de îngrijorare internațională cu privire la numărul tot mai mare de morți palestinieni - care, potrivit lui, se ridică acum la peste 40 000 - guvernul israelian își reduce operațiunile militare din Fâșia Gaza, devastată de război.

„Discuția în rândul cercului de securitate din Israel este că aceste forțe limitate din Gaza trebuie să fie mobilizate în nord pentru a face față Hezbollah. Se poate observa o ușoară scădere a numărului de victime palestiniene din cauza diminuării prezenței militare. Israelul și Hezbollah nu vor proteja civilii de pe partea cealaltă. Israelul va viza civili, Hezbollah va viza civili, a mai spus profesorul Kaufman, avertizând că numărul victimelor civile din Liban ar putea atinge, de asemenea, cifre enorme.

După mai bine de opt luni de război între Israel și Hamas, Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza afirmă că peste 37 000 de palestinieni au fost uciși.

Teroriștii Hamas au ucis aproximativ 1 200 de israelieni când au luat cu asalt frontiera la 7 octombrie 2023.

„Nu știm dacă va fi un război, cărțile sunt pe masă. Este încă în domeniul posibilităților. Putem presupune că, dacă va exista un război între Israel și Hezbollah, atunci vom asista la pierderi masive de ambele părți ale graniței, în Liban și în Israel. Israelul și Hezbollah nu vor proteja civilii de pe partea cealaltă. Israelul va ținti civilii, Hezbollah va ținti civilii dacă va exista un război. Ar fi un război devastator pe care nu l-am mai văzut până acum".

Consecințele dacă Israelul ar porni din nou la război - ucigând civili pentru a distruge Hezbollah - ar fi devastatoare, a avertizat profesorul.

El a spus: „Ar fi catastrofal pentru ei [Israel] ca țară și guvern".

Iar expertul în Orientul Mijlociu a adăugat că „nici Hezbollah nu va proteja civilii" - adăugând că „ar viza Tel Aviv, jumătatea urbană a Israelului".

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Hezbollah amenință pentru prima dată un stat UE, pentru că vrea să ajute Israelul. „Ar însemna că este parte a războiului”
Hezbollah amenință pentru prima dată un stat UE, pentru că vrea să ajute Israelul. „Ar însemna că este parte a războiului”

Liderul libanez al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat miercuri că "niciun loc" din Israel nu va fi ferit de rachetele mişcării sale în cazul unui atac asupra Libanului, pe fondul temerilor privind o conflagraţie legată de războiul din Fâşia Gaza.

Armata israeliană anunţă că a aprobat ”planuri operaţionale” în vederea unei ofensive în Liban
Armata israeliană anunţă că a aprobat ”planuri operaţionale” în vederea unei ofensive în Liban

Armata israeliană anunţă marţi seara că a aprobat planurile unei ofensive în Liban, în contextul unei intensificări a confruntărilor armate transfrontaliere cu miliţia mişcării islamiste libaneze Hezbollah, relatează AFP.

Hezbollah a anunțat că a bombardat nordul Israelului după uciderea unuia dintre comandanţii săi
Hezbollah a anunțat că a bombardat nordul Israelului după uciderea unuia dintre comandanţii săi

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat miercuri că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă Tiberiada, la aproximativ 30 de kilometri de graniţa cu Libanul, relatează AFP.

"Un atac complex". Nordul Israelului, vizat de drone și rachete ghidate lansate de Hezbollah. Ținta organizației libaneze

Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat, sâmbătă, că a vizat două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva "locuinţelor civile" din sudul Libanului, informează AFP.

Hezbollah a lansat rachete şi drone spre nordul Israelului.14 soldaţi şi patru civili israelieni au fost răniți
Hezbollah a lansat rachete şi drone spre nordul Israelului.14 soldaţi şi patru civili israelieni au fost răniți

Hezbollahul libanez a declarat, miercuri, că a lansat rachete şi drone asupra unei instalaţii militare din nordul Israelului, un incident despre care armata israeliană (IDF) a anunţat că s-a soldat cu rănirea a 14 soldaţi şi a patru civili israelieni.

 

Recomandări
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor

Se fac pregătiri intense pentru viitura de pe Dunăre care se va suprapune de duminică, 29 septembrie, și cu ploi torențiale aduse în țara noastră de un ciclon mediteranean.

Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău
Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău

După scumpirile serioase din ultimii ani, prețurile materialelor de construcții încep să se potolească.

Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”
Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”

Hezbollah a confirmat moartea liderului său, șeicul Hassan Nasrallah, după ce aviația israeliană a bombardat buncărul unde a fost localizat, într-o suburbie a Beirutului.