Zelenski sugerează pentru prima dată că Ucraina ar putea ceda teritorii cucerite de Rusia

volodimir zelenski
IMAGO

Volodimir Zelenski lasă de înțeles că Ucraina ar putea renunța la teritoriile ocupate de Rusia, cel puțin atât timp cât Vladimir Putin se află la putere. Este pentru prima dată de la izbucnirea războiului când Zelenski admite o astfel de posibilitate.  

Președintele Volodimir Zelenski a dezvăluit marți planul în 10 puncte al Ucrainei pentru reziliența internă într-o adresare către Parlamentul Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Ceea ce atrage cel mai mult atenția este faptul că Zelenski lasă pentru prima dată de înțeles, de la invadarea țării sale de către Rusia, că Ucraina ar putea renunța la teritoriile cucerite de trupele lui Vladimir Putin.

Ucraina ar putea avea nevoie să supraviețuiască cuiva din Moscova (Vladimir Putin – n.red.) pentru a-și atinge toate obiectivele”, a spus Zelenski, cu o trimitere transparentă la recuperarea teritoriilor cucerite, principalul său leitmotiv de la izbucnirea războiului.

Altfel spus, Ucraina ar putea să amâne împlinirea dezideratului său, de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia, până după plecarea lui Putin de la putere. Pe termen lung, însă, scopul rămâne același: „Nu facem comerț cu securitatea sau suveranitatea Ucrainei. Nu vom renunța la drepturile noastre asupra întregului nostru teritoriu”.

Citește și
atacms
Fost consilier pentru securitate din SUA, despre rachetele cu rază lungă: Este o decizie corectă, dar mă tem că e prea târziu
Poșta Română va închide toate oficiile poștale din țară. Anunțul făcut de directorul general

Planul de reziliență vine în urma criticilor primite de Zelenski după planul de victorie prezentat mai devreme în această toamnă, care s-a concentrat în primul rând pe solicitările partenerilor externi și nu a cuprins reforme interne.

”Întreaga lume așteaptă un miracol de la Trump”

În timp ce întreaga lume așteaptă un miracol de la Trump, dacă Dumnezeu vrea, ar trebui să ne punem la treabă”, a spus Zelenski.

Punctele individuale ale noului plan de reziliență s-au concentrat pe unitatea țării, situația din prima linie, arme, finanțe, energie, securitate, comunități, capital uman, suveranitate culturală și veterani, potrivit canalului Telegram al Yaroslav Zhelezniak, parlamentarul ucrainean care a transmis mesajul lui Zelenski.

În prezentarea sa în parlament, Volodimir Zelenski a subliniat că nu se pregătește să scadă vârsta de mobilizare. În schimb, el a cerut noi abordări ale managementului situației militare, stabilirea unui ombudsman militar și crearea unui nou sistem de contracte pentru cetățenii sub vârsta de mobilizare.

În condițiile în care Ucraina se confruntă cu o penurie puternică a forței de muncă, Zelenski a fost supus presiunilor atât din partea cetățenilor din țară, cât și din partea parlamentarilor americani din străinătate pentru a reduce vârsta de mobilizare.

Zelenski a mai spus că Ucraina va produce cel puțin 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune anul viitor și a menționat că trupele Kievului au lovit deja ținte folosind rachetele lor de croazieră Neptune, produse pe plan intern. În discursul său, și-a stabilit obiectivul de a produce 3.000 de rachete de croazieră.

Pentru veterani, Zelenski a propus noi eforturi pentru a recruta veterani în serviciile publice, prin crearea unor centre de reabilitare în fiecare comunitate începând cu 2025, introducerea a 11.000 de specialiști în sprijinul veteranilor de anul următor, oferirea de plăți suplimentare medicilor de familie care tratează veterani și locuințe dedicate pentru veterani.

”Până acum, autoritățile au preferat comunicarea terapeutică, liniștitoare”

Aspectele financiare ale planului au inclus dereglementarea, asigurarea riscurilor militare și creșterea securității întreprinderilor față de presiunile de aplicare a legii.

Punctele individuale sunt „în general corecte”, a comentat parlamentarul Yaroslav Yurchyshyn, care conduce Comisia pentru libertatea de exprimare din parlament. „Dar cea mai mare problemă sunt resursele financiare pentru implementarea punctelor planului”.

Un exemplu pe care l-a citat a fost promisiunea lui Zelenski de a oferi un mic dejun gratuit tuturor copiilor și școlilor, în timp ce Ucraina „caută în jurul lumii bani pentru apărare”.

"Putem face asta? Este o întrebare", spune Yurchyshyn, care menționează că nu toți părinții au nevoie de ajutor de la stat pentru mesele copiilor. "Cât de calculat și realist este (acest program)? Există multe astfel de exemple".

În general, Yurchyshyn a spus că speră că acest discurs – și alte evenimente recente, cum ar fi interviul de săptămâna trecută pe care Zelenski l-a susținut la un post de radio ucrainean – să semnaleze o trecere către o comunicare mai transparentă și mai frecventă din partea guvernului către oameni.

Până acum, autoritățile au preferat comunicarea terapeutică, liniștitoare, prin canale convenabile, precum Telemaratonul”, a spus Yurchyshyn. „Societatea a câștigat și demonstrează în fiecare zi că este pregătită pentru o comunicare matură despre situația reală, atât pe front, cât și provocările din întreaga țară”.

Alte aspecte raportate ale planului includ ocuparea posturilor diplomatice vacante până la sfârșitul anului, modernizarea standardelor de adăpost, prioritizarea energiei atomice, consolidarea frontierei de stat și permiterea dublei cetățenie pentru ucraineni.

Nu vor exista alegeri în Ucraina până la ridicarea legii marțiale

Zelenski a propus, de asemenea, un „Ramstein” cultural pentru a consolida și exporta cultura ucraineană în străinătate, inclusiv prin ajutarea la înființarea de departamente de studii ucrainene în universități străine.

Deputatul Zhelezniak a criticat însă planul de reziliență al lui Zelenski, scriind pe Telegram: "În general, este foarte confuz și părea/suna ca și cum majoritatea planului nu era deloc gata. Cu excepția ultimului punct (despre veterani), majoritatea sunt doar bâlbâieli".

Răspunzând elementelor anticorupție ale planului, Anastasia Radina, președintele comisiei anticorupție, a declarat pentru Kyiv Independent: „Președintele a anunțat o serie de inițiative legislative care vizează intensificarea luptei împotriva corupției. Comisia parlamentară anticorupție este pregătit să examineze temeinic și să avanseze propunerile înaintate de șeful statului”.

Comitetul continuă să se concentreze pe satisfacerea nevoilor Ucrainei și ale partenerilor internaționali, a adăugat Radina, inclusiv consolidarea răspunderii judiciare pentru cei suspectați sau acuzați de corupție, reducerea corupției în achiziții și introducerea răspunderii penale pentru funcționarii medicali corupți implicați în îmbogățire prin scheme frauduloase de mobilizare.

În ceea ce privește unitatea, Zelenski a reafirmat că țara nu va organiza alegeri până când legea marțială nu va fi ridicată și a spus că alte aspecte ale planului vor fi dezvoltate în detaliu în coordonare cu membrii societății civile, liderii de afaceri și experții.

Articol recomandat de sport.ro
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
Citește și...
Zelenski, către deputaţii europeni: „Trebuie să punem capăt acestui război în mod corect şi echitabil”
Zelenski, către deputaţii europeni: „Trebuie să punem capăt acestui război în mod corect şi echitabil”

Parlamentul European a ţinut marţi o sesiune plenară extraordinară cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a marca 1.000 de zile de la invazia totală a Rusiei în Ucraina.

Fost consilier pentru securitate din SUA, despre rachetele cu rază lungă: Este o decizie corectă, dar mă tem că e prea târziu
Fost consilier pentru securitate din SUA, despre rachetele cu rază lungă: Este o decizie corectă, dar mă tem că e prea târziu

"Rachetele vor vorbi de la sine", spune liderul ucrainean Volodimir Zelenski, după ce președintele Joe Biden a dat undă verde Kievului să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Preşedintele Zelenski a vizitat trupele pe frontul de la Pokrovsk. „Este o zonă tensionată”
Preşedintele Zelenski a vizitat trupele pe frontul de la Pokrovsk. „Este o zonă tensionată”

Volodimir Zelenski a anunţat luni că a vizitat trupele care apără oraşul Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru trupele ucrainene pe frontul de est şi spre care armata rusă se apropie tot mai mult, transmit agenţiile AFP şi EFE.

Prima țintă a rachetelor ATACMS în Rusia, după ce SUA au permis Kievului să le folosească pentru atacuri
Prima țintă a rachetelor ATACMS în Rusia, după ce SUA au permis Kievului să le folosească pentru atacuri

SUA au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului, potrivit presei americane. Aceste arme, solicitate intens de Volodimir Zelenski, pot lovi ţinte aflate la mai mult de 300 de kilometri distanţă.

Volodimir Zelenski vorbește despre încheierea „diplomatică” a războiului, după puzderia de bombe și drone rusești
Volodimir Zelenski vorbește despre încheierea „diplomatică” a războiului, după puzderia de bombe și drone rusești

Rusia a dezlănțuit duminică dimineață asupra Ucrainei cel mai amplu și distrugător atac aerian din ultimele trei luni. 120 de rachete și 90 de drone au vizat infrastructura energetică a Ucrainei, mizând pe efectul de demoralizare a populației, în prag de

Recomandări
Istoricul Armand Goșu: Donald Trump nu se va speria de Putin și nu va abandona Ucraina. “Știe să lovească la falcă”
Istoricul Armand Goșu: Donald Trump nu se va speria de Putin și nu va abandona Ucraina. “Știe să lovească la falcă”

Donald Trump nu va abandona Ucraina, așa cum se teme foarte multă lume, ci-l va forța pe Putin să renunțe la cererile sale maximale, iar pentru asta, va ajunge la concluzia că trebuie să susțină necondiționat Ucraina.

Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan

În 24 noiembrie 2024, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, bucureștenii sunt chemați la urne, la un referendum local inițiat de primarul general, Nicușor Dan.

„În casa mamei mele a intrat o rachetă”. Cum arată viața oamenilor în Ucraina după 1.000 de zile de război
„În casa mamei mele a intrat o rachetă”. Cum arată viața oamenilor în Ucraina după 1.000 de zile de război

19 noiembrie 2024 marchează cea de-a 1000-a zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, o piatră de hotar devastatoare care a remodelat națiunea și a trecut de punctul fără întoarcere.