Zelenski mizează pe o schimbare de regim la Moscova: Sper că vom discuta cu un alt președinte rus
Încercuit aproape complet și bombardat fără milă, orașul Severodonețk, de care depinde controlul întregii provincii Luhansk, din estul Ucrainei, ar putea deveni un nou Mariupol.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Un jurnalist francez, care lucra pentru televiziunea BFM a fost ucis în zonă. Un proiectil rusesc a lovit autobuzul umanitar în care se afla alături de alți civili care încercau sa scape.
Pe de altă parte, președintele Biden a anunțat că Statele Unite nu vor trimite în Ucraina, sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi teritoriul Rusiei. Decizia a fost apreciată, la Kremlin ca rațională.
În timp ce bombardamentele continuă cu înverșunare, forțele ruse au intrat în Severodonețk și se apropie de centrul orașului. "Se dau lupte înverșunate" pe străzi, situația este "foarte dificilă" dupa cum spune guvernatorul regiunii Luhansk.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În urma atacurilor rusești, infrastructura critică a orașului este complet anihilată. 90% dintre locuințe au avut de suferit, dintre care două treimi sunt distruse complet. În oraș nu mai funcționează liniile de comunicații. Capturarea orașului Severodonețk este un obiectiv fundamental pentru ruși și nu le pasă câte vieți sacrifică pentru asta”.
Televiziunea de stat rusă a difuzat unele imagini din Severodonețk. Iar blocurile distruse și vehiculele militare carbonizate au fost arătate ca o dovadă că așa-numiții naționaliști ucraineni folosesc civilii drept scuturi umane.
Serhi Gaidai, guvernator Luhansk: „Numărul de soldați și echipamente militare pe care le au aici, în regiunea Luhansk, este fără precedent. Știm că sunt în jur de 25 de batalioane rusești. Adică 10.000 de oameni. Și tehnică militară... Au aruncat multe în luptă!”.
Artileria ucraineană a distrus un convoi rusesc în regiunea Herson. Acolo, armata ucraineană anunța lansarea unei contra-ofensive, în încercarea de a recupera părți din teritoriul cucerit de ruși.
Nikolaev, aproape un oraș-fantomă
În sud, orașul Nikolaev este bombordat necontenit. Forțele invadatoare sunt acum la 20 de kilometri, dar ucrainenii luptă cu îndârjire pentru fiecare porțiune de teren.
Sara Sidner, corespondent internațional principal: „Ne îndreptăm către linia frontului și puteți vedea că nu ai unde să te adapostești în caz de pericol. Oriunde traversăm o porțiune de câmp deschis, trebuie să fugim”.
Taberele sunt atât de apropiate încăt riști să fii răpus de gloanțe, nu doar de obuze.
Iaroslav, de 59 de ani, îi are alaturi pe băieții lui, de 26, respectiv 34 de ani.
Sara Sidner: Cum e să luptați împreună?
Iaroslav: Foarte simplu, e mai ușor.
În Nikolaev, multe cartiere sunt deja pustii, benzinăriile au rămas fără carburant, trenurile nu mai circulă.
Apa potabilă nu mai curge de mult la robinete, așa că cisternele străbat de două ori pe zi localitatea.
Pentru prima dată, un înalt oficial de la Moscova a reacționat la zvonurile tot mai intense despre sănătatea lui Putin care va împlini la toamnă 70 de ani.
Serghei Lavrov, minstrul rus de Externe: „Nu cred că cineva întreg la cap poate vedea la această persoană (n.r. - Putin) semne ale vreunei boli ori afecţiuni. Îl puteţi vedea pe micul ecran, puteţi citi sau asculta discursurile lui”.
Ucraina are nevoie disperată de artileria occidentală cu putere de foc mai mare și bătaie mai lungă decât au rușii, dupa cum estimează analiștii.
Dmitri Kiseliov, propagandistul Kremlinului: „Livrarea unor astfel de arme nu va aduce, cu siguranță, pacea în Ucraina. Doar noi victime. Și prin astfel de livrări de armament americanii se plasează singuri într-o poziție tot mai ambiguă, dar prin care se definesc singuri, tot mai mult, ca parte în conflict. Nu asta avertiza Putin pe 24 februarie?”.
Zelenski: „Sper că vom discuta cu un alt președinte rus”
Într-un fel sau altul, Kievul mizează, totuși, pe o schimbare de regim la Moscova.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Mai devreme sau mai târziu, războiul se va încheia. Sunt convins că vom purta negocieri adevărate. Dar sper că vom discuta cu un alt președinte rus.
Reporter: Considerați imposibil să negociați cu Vladimir Putin sfârșitul conflictului?
Volodimir Zelenski: Cred că actualul președinte al Federației Ruse nu înțelege cu adevărat ce se întâmplă în Ucraina, nu înțelege că Ucraina nu este dispusă să cedeze teritorii, e pământul nostru. N-aș putea discuta cu președintele Putin decât direct, fără intermediari, fără mediatori. Dar asta doar dacă presedintele Putin ar ieși din bula realității alternative în care trăiește.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
30-05-2022 19:52