Liderii UE nu au reușit să ajungă la un acord privind interzicerea petrolului rusesc
Înaintea unui summit extraordinar, care va avea loc la Bruxelles, liderii UE nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la o interdicţie a importului de petrol din Rusia.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
UPDATE: Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la o interdicţie a importului de petrol din Rusia înainte de summitul de două zile de la Bruxelles, în pofida negocierilor de ultimă oră dintre statele membre UE, relatează Reuters, citată de News.ro.
Liderii celor 27 de ţări membre UE vor fi de acord în principiu cu un embargo petrolier, însă detaliile proiectului lor de concluzii nu au fost încă decise.
Premierul eston Kaja Kallas a declarat că este realist să ne aşteptăm la un acord la următorul summit al Uniunii Europene, care va avea loc în perioada 23-24 iunie, potrivit Reuters.
Proiectul de text, consultat de Reuters şi care ar putea fi revizuit din nou, ar include o interdicţie a importurilor de petrol pe mare, petrolul din conducte furnizat către Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, ţări fără ieşire la mare, urmând să fie supus sancţiunilor la un moment dat.
”Nu există niciun compromis în acest moment”, a declarat premierul ungar Viktor Orban. Ungaria s-a opus sancţiunilor impuse Rusiei pe fondul războiului din Ucraina.
Orban a adăugat ulterior că Ungaria ar fi pregătită să susţină un acord în contextul în care ”există soluţii pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei”, pe care în prezent Budapesta nu le are.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a propus cel mai recent pachet de sancţiuni aplicate Rusiei la începutul lunii mai, a subliniat: ”Nu am ajuns încă la un consens”.
”Ne împotmolim puţin în toate detaliile şi uităm de imaginea de ansamblu. Sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu propria viaţă”, a declarat premierul Letoniei, Krisjanis Karins.
Restul proiectelor care cuprind şi cel al şaselea pachet de sancţiuni al UE, includ împrumuturi UE în valoare de 9 miliarde de euro (sau 7,67 miliarde de lire sterline), un fond internaţional pentru reconstruirea Ucrainei după război şi eforturi menite să ajute Ucraina să îşi mute cerealele din ţară, precum şi modalităţi de a reduce creşterea preţurilor la energie.
Știrea inițială
Liderii Uniunii Europene urmează să decidă, în cadrul unui summit care va avea loc în cursul zilei de luni, dacă pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, aflat în curs de pregătire, ar trebui să includă un embargo asupra importurilor de petrol rusesc ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, dar să scutească livrările de țiței prin conducte.
Însă, neputând să cadă de acord asupra tuturor detaliilor embargoului asupra petrolului, liderii Uniunii Europene vor decide ulterior acordul final asupra pachetului de sancțiuni împotriva Kremlinului.
Se va aborda și problema țițeiul livrat prin conducte
"Consiliul European este de acord ca cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să acopere țițeiul, precum și produsele petroliere, livrate din Rusia în statele membre, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte", se arată în ultimul proiect de concluzii, consultat de Reuters.
"Prin urmare, Consiliul European îndeamnă Consiliul să îl finalizeze și să îl adopte fără întârziere, asigurând o concurență loială și condiții de concurență echitabile pe piața unică a UE, precum și solidaritate între statele membre în cazul unor întreruperi bruște ale aprovizionării", se mai arată în proiect.
Acesta a adăugat că cele 27 de țări membre ale UE vor "aborda problema excepției temporare pentru țițeiul livrat prin conducte cât mai curând posibil".
Ungaria se teme că îi va pusă în pericol economia
Menținerea conductelor în afara embargoului a fost o cerere centrală a Ungariei, care a susținut că o interdicție i-ar pune în pericol economia, deoarece se bazează pe țițeiul furnizat de conducta Druzhba din Rusia.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat anterior că decizia finală privind embargoul petrolier împotriva Rusiei va fi luată mai târziu în cursul zilei. Cu toate acestea, alte voci din interiorul blocului, precum Estonia și Spania, au declarat că este nerealist să se aștepte un acord asupra celui de-al șaselea pachet până astăzi, notează baha.com.
Sursa: Reuters, Baha, News.ro
Etichete: Rusia, ue, petrol, sanctiuni rusia, embargo,
Dată publicare:
30-05-2022 16:03