Zelenski: Discuțiile despre pace sunt ”singura şansă” a Rusiei să-și reducă pierderile

zelenski, putin
Getty

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj în care afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile.

 

Potrivit News.ro, Volodimir Zelenski a transmis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un nou mesaj în care a făcut referire la negocierile pentru încetarea focului.

Potrivit acestuia, discuţiile despre pace în Ucraina sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a reduce pierderile generate de propriile greşeli.

”E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a transmis Zelenski, apreciind că, în caz contrar, pierderile Rusiei vor fi foarte mari.

Citește și
ucraina 19 martie civili
Război în Ucraina, ziua 24. ONU: Cel puţin 847 de civili au fost ucişi

Armata rusă nu a reuşit să obţină superioritatea aeriană deasupra Ucrainei

 

După ce a eşuat în încercarea de a obţine victorii rapide la începutul invaziei asupra Ucrainei, armata rusă face puţine progrese în faţa unor forţe ucrainene încă foarte combative şi Moscova caută în continuare succese militare pe care să le poată converti în beneficii politice, constată comentatori într-o analiză publicată joi de France Presse și citată de Agerpres.

Părerea unanimă a numeroşi observatori occidentali este că ruşii şi-au ratat intrarea în război mizând pe o rezistenţă slabă din partea adversarului şi pe o victorie rapidă, şi neglijându-şi în plus propriile nevoi logistice.

Armata rusă nu a reuşit să obţină superioritatea aeriană deasupra Ucrainei, iar de la începutul lunii martie nu a mai angajat nicio operaţiune majoră, în timp ce se loveşte de o defensivă ucraineană vivace, inclusiv în apropierea capitalei Kiev. ''Invazia rusă este într-un punct mort pe toate fronturile', a remarcat joi Ministerul britanic al Apărării.

Trupele ruse asediază mai multe oraşe din nord-est (Sumî, Harkov) şi sud-est (Mariupol) şi le-au tăiat căile de aprovizionare, dar bătălia pentru Kiev nu a început. Armata rusă încă nu şi-a încheiat manevra de încercuire a capitalei, pe care o bombardează cu regularitate.

Cucerirea unui asemenea oraş (cu circa trei milioane de locuitori, dintre care circa jumătate au plecat) ar necesita probabil efective cuprinse între 150.000 şi 200.000 de soldaţi, apreciază experţi ai Fundaţiei pentru cercetare strategică (FRS), ce amintesc că este nevoie de un raport de forţe copleşitor pentru lupta în mediul urban, unde avantajul este de partea celui aflat în defensivă.

Totuşi, în pofida dificultăţilor întâlnite pe teren, ''superioritatea militară rusă nu este pusă la îndoială'', remarcă o sursă militară occidentală, care consideră că ''pauza operaţională pe care o observăm permite forţelor ruse să se revigoreze, să mobilizeze întăriri pentru a se relansa şi a începe o a doua fază'' a ofensivei.

Conform estimărilor Pentagonului, toţi cei circa 150.000 de militari ruşi mobilizaţi pentru acest conflict sunt deja în teatrul de operaţiuni ucrainean. Iar pierderile armatei ruse sunt grele. Serviciile secrete americane estimează la circa 7.000 numărul soldaţilor pierduţi de armata rusă de când a început războiul, pe 24 februarie.

Deşi aceste estimări trebuie privite cu precauţie, nu este mai puţin adevărat că armata rusă are nevoie să se revigoreze pentru a-şi putea continua operaţiunea. Ea mobilizează în acest scop rezervişti şi recrutează combatanţi sirieni.

''Generalii ruşi încep să ducă lipsă de muniţii şi de trupe. Conform Pentagonului, 50% din capacităţile de luptă ale Rusiei sunt angajate în Ucraina. În perioada de vârf a acţiunii noastre în Irak şi Afganistan, armata americană era angajată la 29%, şi era foarte dificil de menţinut'' desfăşurarea operaţiunilor, notează Ben Hodges, general în retragere care a comandat trupele SUA din Europa între 2014 şi 2017.

Acesta este de părere că ''următoarele 10 zile vor fi decisive'' şi consideră necesar ca Occidentul ''să accelereze şi să intensifice sprijinul pe care-l oferim Ucrainei''.

Mai multe scenarii asupra evoluţiei acestui război se prefigurează pentru perioada următoare.

Conform Statului Major al armatei franceze, Rusia ar putea încerca o învăluire a celor circa 40.000 de militari ucraineni desfăşuraţi pe frontul din estul ţării, cucerind oraşul Nipro, care este un punct de trecere strategic între vestul şi estul Ucrainei şi spre care armata rusă ar putea încerca o deplasare convergentă a trupelor sale din direcţii diferite.

O asemenea mişcare ''ar permite ruperea în două a armatei ucrainene, ar avea cu adevărat sens din punct de vedere militar, fie pentru a provoca prăbuşirea ei, fie pentru a obţine o poziţie de forţă la negocierile'' aflate în desfăşurare, explică un colonel francez, Pascal Ianni.

O altă ipoteză priveşte Mariupol, oraşul-port strategic la Marea Azov asediat şi bombardat fără încetare de trupele ruse de mai mult de două săptămâni şi unde circa 300.000 de civili sunt izolaţi, fără apă şi electricitate, cu numeroase victime în rândul lor.

Forţele ucrainene au şi ele pierderi, dar au reuşit să le provoace celor ruse pierderi umane şi materiale mai semnificative. La aceasta a contribuit considerabil şi sprijinul militar occidental oferit Ucrainei, în special rachetele antitanc Javelin şi NLAW şi sistemele antiaeriene portabile Stinger.

Este crucial în acest context ca armata ucraineană să-şi menţină deschise căile de aprovizionare dinspre vest, mai ales că armata rusă a lansat în ultimele zile trei lovituri aeriene asupra părţii de vest a Ucrainei şi a ameninţat că va considera ţintă legitimă orice transport de echipamente militare. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 24. ONU: Cel puţin 847 de civili au fost ucişi

Uniunea Europeana
Uniunea Europeană trimite grăniceri în Republica Moldova: ”Dificultăţi în a-şi apăra frontiera”

Uniunea Europeană (UE) a semnat un acord cu Republica Moldova prin care le permite agenţilor din cadrul Frontex să ajute grănicerii moldoveni - depăşiţi de afluxul de refugiaţi din Ucraina, anunţă Comisia Europeană (CE).  

avion NATO
Un avion militar al SUA, care aparținea trupelor NATO, s-a prăbușit în Norvegia. Patru persoane au murit

O aeronavă militară a Statelor Unite cu patru oameni la bord s-a prăbușit în nordul Norvegiei, au anunțat vineri poliția locală și Centrele Comune de Coordonare a Salvarii (JRCC) din țară.  

cosmonauti, Rusia, rusi
3 cosmonauți ruși s-au prezentat la Stația Spațială Internațională purtând culorile Ucrainei

Trei cosmonauți ruși s-au prezentat la Stația Spațială Internațională purtând culorile drapelului Ucrainei: galben și albastru.  

Republica Moldova, steag, drapel
Euronews: Cresc temerile că următoarea țintă a Rusiei ar putea fi Republica Moldova

Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă, cetățenii Republicii Moldova se confruntă cu o stare de anxietate crescută.

marea azov
Ucraina pierde „temporar” accesul la Marea Azov. Rusia a reușit să obțină „succes parțial” în Donețk

Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, a anunţat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol, principalului port ucrainean la Marea Azov.

Rusia
Marea Britanie: Kremlinul nu şi-a atins obiectivele iniţiale. Ruşii, surprinşi de amploarea rezistenţei ucrainene

Ministerul Apărării din Marea Britanie notează, în raportul zilnic, că Kremlinul "nu a reuşit până acum să-şi atingă obiectivele iniţiale" şi a fost "surprins de amploarea şi ferocitatea rezistenţei ucrainene", potrivit News.ro.

jurnalista
O jurnalistă ucraineană ar fi fost răpită de serviciul de securitate FSB într-o zonă ocupată de ruși

Guvernul ucrainean transmite că Serviciul federal de securitate rus (FSB) şi armata rusă au răpit-o pe jurnalista ucraineană Victoria Roschina, angajată a publicaţiei Hromadske, marţi, la Berdeansk, oraş port ocupat din regiunea Zaporojie.

racheta hipersonica
Ce sunt rachetele hipersonice, folosite în premieră de Rusia în Ucraina

Rusia a desfășurat, vineri, în premieră, rachete hipersonice pe teritoriul Ucrainei. Iată ce caracteristici au aceste arme.

Răzvan Horaţiu Radu
Poate fi Rusia trasă la răspundere pentru ororile din Ucraina? Ce spune dreptul international și cum poate fi aplicat

Ororile comise în Ucraina scot la iveală faţa cea mai întunecată a razboiului.  

Serghei Lavrov
Lavrov: Relațiile dintre China și Rusia vor deveni mai puternice în urma invaziei Ucrainei

China și Rusia se vor apropia ca urmare a invaziei Ucrainei, a transmis Kremlinul.

ucraina 19 martie
Polițist din Mariupol, apel către Biden și Macron: Salvați-i pe civilii noștri! Mor copii și bătrâni. Orașul e devastat

"Sfârșitul libertății în Ucraina va însemna stingerea oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Moldova", a declarat, sâmbătă, premierul britanic.

Volodimir Zelenski
Zelenski, mesaj ferm pentru Elveția: „Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut sâmbătă Elveţiei să ia măsuri împotriva oligarhilor ruşi, care din ''frumoasele oraşe elveţiene'' contribuie la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite Reuters.

Citește și...
Un român care a stat 12 ani în SUA, despre România: „Cum să trăiești într-o țară cu atâtea lipsuri?”
Un român care a stat 12 ani în SUA, despre România: „Cum să trăiești într-o țară cu atâtea lipsuri?”

Un român care a stat 12 ani în SUA, despre România: „Cum să trăiești într-o țară cu atâtea lipsuri?”

Război în Ucraina, ziua 24. ONU: Cel puţin 847 de civili au fost ucişi
Război în Ucraina, ziua 24. ONU: Cel puţin 847 de civili au fost ucişi

Bombardamentele continuă pe mai multe fronturi în Ucraina. O situaţie de-a dreptul disperată este în Mariupol, unde luptele între cele două tabere au ajuns până în centrul oraşului. 

Un consilier al președintelui Zelenski a anticipat în detaliu încă din 2019 invazia rusă în Ucraina
Un consilier al președintelui Zelenski a anticipat în detaliu încă din 2019 invazia rusă în Ucraina

În urmă cu 3 ani, pe când Zelenski nu ajunsese președinte, consilierul său pe probleme de securitate, Oleksii Arestovici, anticipa invazia rusă, atât în ceea ce privește perioada declanșării ei, cât tactica trupelor rusești, scrie Republica.ro.

Serialul ”În slujba poporului” va fi disponibil subtitrat în limba română, începând din 20 martie, pe VOYO!
Serialul ”În slujba poporului” va fi disponibil subtitrat în limba română, începând din 20 martie, pe VOYO!

Serialul de comedie În slujba poporului va fi disponibil subtitrat în limba română pentru toți abonații VOYO începând de duminică, 20 martie.

Volodimir Zelenski susţine că Ucraina deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării
Volodimir Zelenski susţine că Ucraina deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării

Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării pe care forţele ruse încearcă să le cucerească, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski, la câteva săptămâni de atac susţinut din partea Rusiei, informează dpa, citată de Agerpres.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.