Zelenski, cu lacrimi în ochi în fața jurnaliștilor. Care a fost cea mai dificilă zi a războiului pentru președintele Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

„Pleacă de pe teritoriul nostru și încetează să mai ucizi civili” - i-a transmis președintele Volodomir Zelenski lui Vladimir Putin, în conferința de presă pe care a susținut-o la un an de la invazia rușilor.  

În aceeași zi, în capitala Ucrainei s-a aflat și premierul Poloniei. Oficialul a anunțat că primele tancuri Leopard 2 au fost livrate deja țării vecine. Asta în timp ce Moscova lansa noi amenințări. Oficialii ruși susțin că armata e pregătită să ajungă până la granițele Poloniei dacă este nevoie.

2022 a fost un an de suferință, credință și solidaritate pentru Ucraina. Dar 2023 va fi anul victoriei. Acesta a fost mesajul președintelui Zelenski, în ziua în care s-a împlinit un an de când țara sa a fost invadată de ruși.

Liderul de la Kiev a ținut o amplă conferință de presă în care a vorbit despre momentele dificile ale războiului, dar și despre viitor. A spus că nu va negocia cu Putin, dar le-a transmis rușilor un mesaj.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:Respectați-ne dreptul de a trăi pe pământul nostru. Părăsiți teritoriile noastre. Opriți bombardamentele. Nu mai ucideți populația. Nu ne mai distrugeți infrastructura, energia, apa de băut, nu mai bombardați sate și orașe, nu mai ucideți câini, pisici, animale. Nu mai incendiați pădurile. Dacă puneți capăt acestor lucruri vă vom spune în ce mod putem pune capăt războiului, prin diplomație”.

Citește și
Zelenski
Răspunsul lui Zelenski după ce Rusia a acuzat Ucraina că vrea să invadeze Moldova
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cea mai dificilă zi a războiului pentru Zelenski

Cu lacrimi în ochi, Zelenski le-a povestit jurnaliștilor care a fost, pentru el, cea mai dificilă zi a războiului.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Cred că Bucha (a fost cel mai înfricoșător moment al războiului). Ce am văzut... Momentul în care am eliberat Bucha. A fost oribil. Ce am văzut...Diavolul nu e undeva sub pământ. E printre noi”.

În primăvară, după ce rușii s-au retras din regiunea Kievului, în orășelul Bucha au fost găsite trupurile a peste 450 de civili, între care și copii, executați de trupele de ocupație ruse.

Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Moscovei

La conferința de presă organizată la Kiev, președintele Zelenski a cerut noi sancțiuni împotriva Moscovei și a făcut apel la unitate în fața agresiunii ruse.

Camelia Donțu, corespondent Știrile PRO TV: „Zeci de jurnaliști din toate colțurile lumii au venit la conferința președintelui Zelenski. Noi, ca să ajungem în sala unde are loc conferința, am stat mai bine de două ore la rând și am trecut prin mai multe filtre de securitate”.

Cu câteva ore mai înainte, președintele ucrainean a luat parte la o slujbă de pomenire în aer liber, în centrul Kievului – marcând astfel un an de la invadarea Ucrainei.

Președintele ucrainean le-a înmânat medalii soldaților, dar și soțiilor și fiicelor celor căzuți.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Războinicul ucrainean care stă în picioare este cel mai important pentru noi, căci dacă el rezistă, rezistă milioane de ucraineni. Datorită căruia gloria Ucrainei va răsuna pentru totdeauna”.

Împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina a fost marcată și în plenul Consiliului de Securitate al ONU, acolo unde ministrul de externe al Ucrainei a cerut un moment de reculegere pentru victimele acestui război fără sens.

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei:În această zi tragică, atunci când deplângem destinele sfărâmate de Rusia, rog pe toată lumea să păstreze un minut de tăcere în memoria victimelor agresiunii”.

Liniștea a fost întreruptă, însă, de ambasadorul rus la ONU, care a cerut microfonul ca să ceară o variantă extinsă a momentului de reculegere.

Vasily Nebenzya, ambasadorul rus la ONU: „Domnule președinte, ne ridicăm în picioare pentru a onora memoria tuturor victimelor a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, începând cu 2014. Toți cei care au murit, toate viețile sunt de neprețuit”.

Dmitri Medvedev:Vom îndepărta cât mai mult posibil granițele amenințărilor la adresa țării noastre”

De la Moscova, Dmitri Medvedev, vice-președinte al Consiliului rus de Securitate, a amenințat din nou: „Vom obține victoria. Dacă este nevoie, vom îndepărta cât mai mult posibil granițele amenințărilor la adresa țării noastre, chiar dacă este vorba de granițele Poloniei".

Ministerul rus de Externe a avertizat Statele Unite, NATO și Kievul că „orice atac asupra Transnistriei va fi considerat un atac asupra Rusiei". Comunicatul oficial vine după ce Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat Ucraina că ar plănui să invadeze regiunea separatistă moldovenească Transnistria după o diversiune, o operațiune sub steag fals. Autoritățile de la Chișinău și cele din Ucraina au dezmințit categoric.

Beijingul prezintă „planul de pace pentru Ucraina”

Pe de altă parte, Beijingul a prezentat, vineri, anunțatul plan de pace pentru Ucraina. Primul punct stipulează că suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie menținute în mod eficient.

Wang Wenbin, ministrul de Externe al Chinei: Documentul acoperă 12 puncte, inclusiv: respectarea suveranității tuturor țărilor; abandonarea mentalității de Război Rece; încetarea focului; începerea discuțiilor de pace; rezolvarea crizei umanitare; protejarea civililor și a prizonierilor de război; reducerea riscurilor strategice".

Dar, planul Beijingului „pentru soluționarea pe cale politică a crizei ucrainene" conține doar principii generale. Nu spune nimic despre retragerea trupelor ruse, însă respinge categoric potențiala utilizare a armelor atomice.

Soluția conflictului trebuie să fie una diplomatică

Dai Bing, adjunctul ambasadorului chinez la ONU: „Facem apel la Rusia și la Ucraina să reia negocierile fără precondiții. Ucraina nu e o arenă a luptelor între super-puteri”.

Chinezii cer și oprirea sancțiunilor care nu sunt autorizate de Consiliul de Securitate al ONU, acolo unde Moscova și Beijingul au drept de veto. Cât despre zvonurile că ar urma să livreze Rusiei muniție și echipamente letale, China susține că rămâne neutră în conflict.

Wang Wenbin, ministrul de Externe al Chinei: „Nu vindem arme în nicio regiune aflată în conflict sau părți în conflict. Pe scurt, China a promovat și promovează negocierile de pace".

Președintele ucrainean a salutat mesajul transmis de China, dar nu a comentat în detaliu planul de pace susținut de Beijing.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Părerea mea e că China ne-a arătat ce crede despre asta și, așa cum am mai spus, nu e deloc rău că Beijingul a început să vorbească despre Ucraina. Întrebarea e ce urmează după vorbit? Răspunsul e în acțiuni”.

Zelenski a adăugat că are de gând să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping și a subliniat că Beijingul trebuie să se folosească de influența sa pentru a convinge Rusia să-și retragă trupele din Ucraina.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Zelenski respinge categoric ideea de a negocia cu Vladimir Putin. „Nu mai este acelaşi om. Nu mai ai cu cine să vorbești”
Zelenski respinge categoric ideea de a negocia cu Vladimir Putin. „Nu mai este acelaşi om. Nu mai ai cu cine să vorbești”

Volodimir Zelenski a dezvăluit vineri că înainte de izbucnirea războiului i-a cerut preşedintelui turc să-l convingă pe Vladimir Putin să vină la masa discuţiilor, dar Recep Erdogan, la fel ca şi alţi lideri, nu a putut să-l convingă pe preşedintele rus.

Răspunsul lui Zelenski după ce Rusia a acuzat Ucraina că vrea să invadeze Moldova
Răspunsul lui Zelenski după ce Rusia a acuzat Ucraina că vrea să invadeze Moldova

Volodimir Zelenski a respins acuzele Moscovei potrivit cărora armata ucraineană ar pregăti o operaţiune în Transnistria şi, spre deosebire de Rusia, Ucraina respectă „integritatea şi suveranitatea teritorială” a ţării vecine, iar Moldova ştie asta.

Președintele Zelenski a ținut o ceremonie de comemorare la Kiev: „2022 a fost un an de suferință. 2023 va fi anul victoriei!”
Președintele Zelenski a ținut o ceremonie de comemorare la Kiev: „2022 a fost un an de suferință. 2023 va fi anul victoriei!”

S-a scurs un an greu de când războiul a izbucnit iar în Europa, după ce Vladimir Putin și-a trimis armata în Ucraina ca să-i spulbere, cu orice preț, independența și aspirațiile democratice.

Zelenski a sugerat că Ucraina începe să-şi fabrice singură o parte dintre armele necesare
Zelenski a sugerat că Ucraina începe să-şi fabrice singură o parte dintre armele necesare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat, joi seara, că Ucraina va începe să-şi producă autohton o parte din armele de care are nevoie.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.