Aproape un an de lacrimi și moarte. Camelia Donțu, transmisiune în direct din „mijlocul” conflictului dintre Rusia și Ucraina
Vizita președintelui Biden a ridicat moralul ucrainenilor, așa că discursul de marți a lui Putin nu i-a mișcat prea tare.
Cu toții spun că vineri, atunci când se va împlini un an de la război, se așteaptă ca țara lor să fie bombardată intens, însă autoritățile ucrainene cred, totuși, că rușii nu mai au forța de acum un an.
Corespondentul Știrile PRO TV, Camelia Donțu, se află la Kiev și are amănunte despre atmosfera din țara greu încercată de război.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Camelia Donțu, corespondent Știrile PRO TV în Kiev: „Vizita de ieri a președintelui Biden, aici, în Ucraina, a adus un val de speranță și de optimism, care a umbrit în multe moduri discursul lui Vladimir Putin de marți care, în niciun caz, nu i-a speriat pe ucraineni. De altfel, analiștii militari și corespondenții de război din Rusia au criticat dur Kremlinul pentru că nu a reușit să împiedice venirea lui Biden în Ucraina. Astăzi, consilierul președintelui Zelenski, Mikhailo Podoliak, ne-a acordat un interviu în timpul căruia ne-a declarat că se așteaptă ca Rusia să profite de aniversarea unui an de la invazia din 24 februarie 2022, pentru a intensifica atacurile cu rachete, dar și luptele de pe frontul de est, însă el nu crede că Rusia mai are forța să invadeze cu o asemenea amploare. Mesajul ucrainenilor este că sunt pregătiți să-i întâmpine pe ruși așa cum se cuvine, iar în ceea ce privește discursul lui Putin, Podoliak l-a caracterizat drept o anecdotă”.
„Ucrainenii sunt pregătiți să-i întâmpine pe ruși așa cum se cuvine”
Mikhailo Podoliak, consilierului președintelui Zelenski: „Astăzi, Putin a arătat că nu este un subiect al politicii globale. A arătat că nu înțelege ce se întâmplă și că nu trăiește în lumea reală. El a anunțat că Rusia se va separa de lume și că nu are rost să se comunice cu o astfel de Rusie până când nu va trece printr-o transformare. Putin a folosit retorica clasică a Uniunii Sovietice din anii '70 și '80 pentru a declara că ‘întreaga lume este împotriva noastră, că întreaga lume a inițiat un fel de război’, în ciuda faptului că Rusia a atacat un stat suveran și nimeni nu a atacat Federația Rusă. Și-a înregistrat irelevanța și inadecvarea”.
Camelia Donțu, corespondent Știrile PRO TV în Kiev: „Că ucrainenii știu să lupte, am văzut zilele acestea la Bucea, o localitate aflată la 30 de kilometri de Kiev, care va rămâne, cel mai probabil, în memoria noastră, a tututor, ca locul unui dezastru. Acolo, în urmă cu un an, în timpul invaziei ruse, au fost omorâți sute de oameni. Acum, locuitorii își poartă durerea cu demnitate și au început să reconstruiască tot ceea ce a fost distrus în timpul luptelor”.
Bucea, masacrul care nu va fi uitat niciodată
Aflat la 30 de kilometri de Kiev, orașul Bucea va rămâne în memoria colectivă drept scena unui masacru. Peste 400 de locuitori au fost pur și simplu executați de rușii care încercau să ajungă în capitală. Zeci de cadavre au fost descoperite pe străzi, în subsoluri sau în gropi comune.
Camelia Donțu, corespondent Știrile PRO TV la Kiev: „Aceste mașini aparțin, au aparținut cândva locuitorilor din Irpin și Bucea. Unii dintre au fost uciși în propriile mașini în timp ce încercau să fugă din fața invaziei. Unele autoturisme au fost incendiate, altele distruse în timpul bombardamentelor”.
Zoia, fiul său de 36 de ani și sora ei de 53 s-au ascuns într-un beci până când au apărut invadatorii.
Zoia: „Ni s-a spus să îngenunchem. Am spus că nu voi îngenunchea. Au deschis ușa, ne-au ordonat să mergem în partea cealaltă, ne-au transferat în pivnița celui de-al doilea vecin. Au început să verifice tatuajele, gențile și telefoanele. Fiul meu a fost dezbrăcat complet, verificat. Nu avea niciun tatuaj, dar totuși. Mai întâi l-au lăsat să plece, apoi l-au luat din pivniță și de atunci nu l-am mai văzut”.
I-a găsit cadavrul o lună mai târziu, după plecarea rușilor. Era într-o groapă comună, împușcat. Femeia și-a văzut și sora murind în timpul invaziei. A făcut un atac cerebral, în beciul în care fuseseră aruncate de soldați. Să o îngroape în curtea casei, a reușit abia câteva zile mai târziu.
După ce blocul în care locuia a fost lovit de o rachetă, Svetlana și-a luat copiii și s-a ascuns în beciul unor prieteni, care au o casă la câteva străzi distanță. Au stat în frig, în umezeală și fără mâncare zile întregi.
Svetlana: „Aveam doar câteva scaune aici și obișnuiam să coborâm aici cu copiii. Bărbații nici măcar nu coborau, pentru că eram mulți aici - trei femei și doi copii mici. De fiecare dată când avioanele zburau sau când auzeam bombardamentele avioanelor și bombele căzând, băieții ne trimiteau imediat aici jos și stăteam acolo tot timpul. Copiii mici erau aproape dezbrăcați. Au luat o fetiță de șase luni, au luat-o de haine așa și ne-au aruncat-o, dezbrăcată”.
Imaginile de pe o stradă, cu tancurile rusești distruse, au făcut înconjurul lumii. Localnicii spun că luptele s-au dat la sfârșitul lunii februarie. Tot aici s-a ales praful de peste 80 de case. Deși le este extrem de greu, oamenii încearcă să șteargă urmele invaziei ruse de acum an. Îndepărtează baricadele care au ținut tancurile deoparte, dar și tonele de moloz rămase în urma construcțiilor distruse de bombardamente.
Camelia Donțu, corespondent Știrile PRO TV la Kiev: „Acest pod a făcut legătura dintre Kiev și Irpin. A fost distrus încă din primele zile de război. Probabil cu toții avem în minte acele imagini cu oamenii care părăseau orașul, pe sub acest pod. Acum, însă, se construiește unul nou, semn că viața merge înainte”.