Zeci de monede din aur și bronz vechi de peste 1.500 de ani, descoperite în Bulgaria


Ultimul update: Luni 30 Septembrie 2019 20:56
Data publicarii: Luni 30 Septembrie 2019 20:10
Categorie: Stiri externe
Zeci de monede din aur și bronz descoperite de arheologi - 4

Arheologii bulgari au descoperit un tezaur de 56 de monede din aur şi bronz din epoca împăratului bizantin Teodosie al II-lea (401-450 e.n.) în cadrul unor săpături realizate în localitatea Devnea, a informat luni Primăria locală, citată de EFE.

Deocamdată au fost localizate 16 monede din aur - 14 cu efigia împăratului Teodosie al II-lea, una care o reprezintă pe soţia sa, Aelia Eudoxia, şi o alta care îl reprezintă pe împăratul Valentinian al III-lea.

Pe reversul monedelor este gravată o cruce creştină.

Au fost descoperite, de asemenea, 40 de monede din bronz, relatează Agerpres.

Monedele au fost descoperite în cadrul unor săpături arheologice efectuate la câţiva metri de Muzeul Mozaicurilor din acest oraş aflat la 400 kilometri distanţă de Sofia. În aceeaşi zonă au fost descoperite în 1929 aproape 100.000 de monede din argint din epoca împăratului roman Marc Antoniu.

Potrivit Primăriei din Devnea, există mari posibilităţi să fie realizate şi alte descoperiri în aceaşi zonă.

"Credem că monedele au fost ascunse în timpul unui atac asupra oraşului din partea hunilor, care au distrus Marcianopolis (fost oraş roman, pe ruinele căruia s-a ridicat actualul Devnea), şi au rămas până acum îngropate", a declarat Hristo Kuzov, şeful echipei de arheologi care au descoperit tezaurul.

Monedele din bronz erau cele utilizate în tranzacţiile cotidiene, în timp ce monedele din aur erau depozitate în locuri speciale, fiind destinate cheltuielilor importante.

Arheologii sunt de părere că monedele, care au fost găsite într-o cutie din ceramică, aparţineau unui militar de rang înalt sau unui comerciant bogat.

Marcianopolis, numit astfel în onoarea Ulpiei Marciana, sora împăratului Traian, a fost un important centru economic şi religios al Imperiul Roman şi, ulterior, al Imperiului Bizantin.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Zeci de monede din aur și bronz vechi de peste 1.500 de ani, descoperite în Bulgaria
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO