Zeci de milioane de tone de grâu, blocate de ruși în porturile din Ucraina. Rusia pune condiții pentru a le elibera
Adjunctul lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, anunță o nouă ofertă din partea Kremlinului, care ar urma să ducă la evitarea unei crize alimentare globale.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
"Ridicați sancțiunile impuse împotriva noastră, și vom permite vaselor care transportă grâu să iasă în siguranță, din porturile ucrainene”, spun oficialii ruși.
Dacă se menţine blocada porturilor de la Marea Neagră, iar Ucraina nu poate exporta rezervele masive de grâu pe care le are, prețul alimentelor va continua să crească, avertizează responsabilii occidentali.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. În silozurile din porturile de la Marea Neagră s-ar afla 25 de milioane de tone de grâu care nu au cum să plece la export din cauza blocadei impuse de ruși.
UE acuză Rusia că folosește arma alimentară
Andrey Rudenko, adjunctul ministrului rus de Externe a declarat că țara sa este gata să asigure un coridor umanitar, care să le permită vapoarelor o rută sigură pe mare. Cu două condiții, însă. Pe de o parte, să fie ridicate sancțiunile impuse Rusiei. Pe de alta, Kievul să demineze apele sale teritoriale.
Deja, Uniunea Europeană a acuzat Kremlinul că folosește arma alimentară, cu repercusiuni globale.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „În partea Ucrainei ocupată de ruși, armata Kremlinului confiscă stocurile de grâu și utilajele agricole. Azi, artileria rusă bombardează, în mod deliberat, silozurile de grâu din Ucraina. Și vasele militare rusești blochează vapoarele ucrainene pline cu grâu și semințe de floarea soarelui. Prețul global la grâu este în urcare accelerată și țările fragile și populațiile vulnerabile sunt cele care au de suferit”.
Mateus Morawiecki, premierul Poloniei: „Stalin a făcut deja asta Ucrainei în 1933. Este un gen de tradiție ca Rusia să folosească grâul, recoltele, ca armă alimentară”.
„Milioane de oameni ar putea fi afectați de sărăcie şi insecuritate alimentară dacă razboiul din Ucraina continuă", a avertizat, la rândul sau, Lola Castro, directoarea biroului Programului alimentar mondial pentru America Latină şi Caraibe.
Pe de altă parte, eforturile Uniunii Europene de a impune un embargou asupra importurilor de petrol rusesc se împotmolesc la Budapesta. Oficialii maghiari spun că nu susțin planul în forma sa actuală. Și chiar recomandă scoaterea chestiunii de pe agenda summitului Uniunii Europene de săptămâna viitoare.
Suedia, răspuns concret pentru Ankara
Peter Szijjarto, minitrul maghiar de Externe: „Ungaria nu va vota în favoarea embragoului asupra petrolului propus de Bruxelles atât timp cât face imposibilă aprovizionarea Ungariei cu resurse energetice. Această problemă a fost creată de Comisia Europeană, așa că soluția trebuie să fie oferită de Comisia Europeană”.
La rândul său, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că țara sa nu finanțează și nu înarmează organizații teroriste. Astfel a răspuns la acuzațiile Turciei care susține ca Suedia adăpostește membri ai Partidului muncitorilor din Kurdistan, grup considerat la Ankara drept organizație teroristă.
Și Finlanda are o poziție similară.
Pekka Haavisto, ministru de Externe al Finlandei: „Acum este, desigur, momentul nostru să convingem că legislația noastră este adecvată în ceea ce privește PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). PKK este, de asemenea, o organizație teroristă interzisă la nivelul UE, inclusiv în Finlanda și Suedia, așa că nu există nicio îndoială”.
Reprezentanți ai Suediei și Finlandei s-au întâlnit cu oficiali turci pentru a discuta cererile de aderare la NATO. Au nevoie de sprijinul celor 30 de membri ai alianței. Dar, până acum, Turcia a anunțat că se opune.