Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 25 mai. Ofensiva rusă din Donbas, în cea mai activă fază
Forțele ruse încearcă să-și extindă controlul asupra regiunii Luhansk, din Donbas. "Avansează din toate direcțiile, simultan", spune chiar guvernatorul regiunii.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
"Ofensiva din Donbas a intrat în cea mai activă fază", spun şi alţi responsabili ucraineni.
Invadatorii bombardează pe toată linia frontului, însă principala ţintă rămâne oraşul Severodonețk.
Sub asediul bombardamentelor, localnicii din Harkov abia reuşesc să stea de vorbă cu jurnaliştii străini.
Deşi forţele ucrainene au recucerit zona, oamenii trăiesc cu frică. Numai ieri, două persoane au fost ucise şi șapte rănite în orașul Balaklia, situat pe linia frontului în regiunea Harkov.
În timp ce bombardează parcă din ce în ce mai intens, forţele ruse încearcă să încercuiască două oraşe aflate pe malurile râului Doneţk - Severodoneşk si Lisihansk. Controlul acestor oraşe le-ar permite ruşilor să ocupe întreaga provincie administrativă Luhansk. Severodoneţk este distrus. Chiar şi aşa nu se opresc - bombardează cu aviaţia, cu lansatoare de rachete, cu artileria - spune guvernatorul regiunii.
Colonel Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării: „Nu e un secret că trupele rusești au obținut succese tactice temporare în unele zone, dar este greșit să interpretăm aceste acțiuni ca fiind o retragere a forțelor ucrainene. În unele zone, unitățile ucrainene rezistă, dar situația este foarte dinamică”.
Bahmut este alt oraş din est bombardat în ultimele zile.
Jurnaliști amercani surprinși de bombardamentele ruşilor
Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „Dacă nu obținem MLRS (n.r. - lansatoare multiple de rachete) ASAP (n.r. - abreviere pentru "cât mai curând posibil"). Situația din Donbas se va înrăutăți și mai mult. Iar situația din Donbas este deja extrem de rea. Unele sate nu mai există. Sunt în ruine".
În regiunea Herson, unde forțele ucrainene lansează și acțiuni de contraofensivă, o echipă a televiziunii americane CBS a fost surprinsă de bombardamentele ruşilor.
S-au ascuns întâi lângă un copac masiv.
O dronă rusească zbura pe deasupra. Singura şansă pentru ei a fost s-o rupă la fugă spre adăpostul amenajat într-un beci al unei ferme părăsite. Beci pe care soldaţii ucraineni îl folosesc ca refugiu de câteva săptămâni. Afară, proiectilele ruşilor continuau să cadă, la doar câteva zeci de metri distanţă.
Reporter: Aşa e mereu?
Soldat: E "normalul" nostru. Ruşii ne fac zile grele, dar pot să spun că atacurile lor parcă au mai slăbit în intensitate.
Într-un moment de acalmie, jurnaliştii au primit "ordin de retragere". Şi-au recuperat echipamentele şi au pornit spre zone mai sigure.
Aviaţia şi artileria rusă ţintesc poziţiile de apărare ale ucrainenilor şi în regiunea Zaporijie.
Dar bombele cad şi peste casele oamenilor în satele de pe lina frontului.
Civil: „Uneori, ne spun 'bună dimineaţa', sau 'bună seara' cu explozii, dar bombardează de multe ori şi în timpul zilei. Până acum am numărat cel puţin patru rachete, două au căzut în partea noastră de sat”.
Soldat: „Cred că au un singur scop să distrugă naţiunea ucraineană. Dar nu le vom permite! Glorie Ucrainei!”.
Iar Vladimir Putin a vizitat pentru prima dată un spital din Moscova, în care sunt internaţi soldaţi ruşi răniţi în Ucraina. Abia după trei luni de la începutul aşa numitei "operaţiuni speciale", cum numeşte Putin războiul.
"Acum i s-a eliberat suficient calendarul", a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.