Zeci de experţi ai ONU cer statelor să îşi revizuiască legăturile cu Israelul în urma deciziei CIJ
39 de experţi în drepturile omului ai ONU au cerut, într-un comunicat comun adresat statelor comunităţii internaţionale, să îşi revizuiască legăturile diplomatice, politice şi economice cu Israelul.
Solicitarea experților ONU vine după recenta decizie a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care consideră ilegale aşezările coloniştilor în Teritoriile Ocupate, informează marţi EFE.
Această revizuire "trebuie să includă legăturile de afaceri şi financiare, fondurile de pensii, relaţiile academice şi caritabile", au indicat aceştia în comunicatul în care au salutat decizia emisă de CIJ pe 19 iulie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ei au cerut, de asemenea, impunerea unui embargo asupra armelor Israelului, încetarea tuturor relaţiilor comerciale "care ar putea cauza prejudicii palestinienilor" şi aplicarea de sancţiuni precum îngheţarea activelor persoanelor şi entităţilor israeliene implicate în această ocupaţie ilegală.
Experţii au solicitat, de asemenea, investigarea persoanelor implicate în infracţiuni comise în Teritoriile Ocupate, în special a cetăţenilor cu dublă naţionalitate înscrişi în armata israeliană sau care au participat la acte de violenţă comise de colonişti. "CIJ a reafirmat un principiu care până acum părea neclar chiar şi pentru Naţiunile Unite, că libertatea nu poate fi negociată într-un regim de ocupaţie militară, segregare rasială şi apartheid", au susţinut aceştia.
Experţii au denunţat faptul că, după decizia publicată de instanţa de la Haga (care investighează şi dacă Israelul a încălcat, prin acţiunile sale în Fâşia Gaza, Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid), s-au intensificat atacurile israeliene împotriva Fâşiei Gaza şi a resurselor acesteia.
CIJ a considerat, în decizia din 19 iulie, că politicile de colonizare israeliene încalcă dreptul internaţional, iar prezenţa sa continuă în Palestina este ilegală, motiv pentru care a cerut evacuarea coloniştilor, desfiinţarea zidului de separare şi restituirea pământului locuitorilor iniţiali, strămutaţi din 1967.
Printre cei 39 de semnatari ai comunicatului se numără raportoarea ONU pentru Teritoriile Palestiniene (Francesca Albanese) şi omologii săi pentru drepturile femeii (Reem Alsalem), combaterea rasismului şi a xenofobiei (Ben Saul) sau libertatea de exprimare (Irene Khan).