„Dumnezeule, toată familia ucisă... Înapoi!”. Tancurile israeliene au semănat teroare la marginea orașului Gaza

×
Codul embed a fost copiat

Forțe terestre israeliene au reușit să elibereze, în cadrul unui raid, o femeie soldat care fusese răpită de Hamas. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de armata israeliană, care spune că starea de sănătate a femeii este bună.

Între timp, blindatele și tancurile israeliene sunt la marginea orașului Gaza și blochează principala șosea care leagă nordul și sudul Fâșiei Gaza.

Un jurnalist a filmat momentul în care un tanc israelian a tras într-o mașină suspectă. Oficialii din Israel au anunțat că peste noapte au fost uciși zeci de teroriști. Și au confirmat că o ostatică germano-israeliană răpită de la festivalul de muzică pe 7 octombrie a fost găsită moartă în Gaza.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!

Israelul susține că a lovit peste 600 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore și ar fi eliminat zeci de teroriști Hamas. A fost bombardată inclusiv zona unui campus universitar, unde s-ar fi aflat teroriști înarmați și rachete pregătite de lansare.

Citește și
Shani Louk
Nouă răsturnare de situație în cazul tinerei plimbate pe bancheta din spate a unei camionete Hamas. Cum a fost găsită

Rushdi Abualouf, BBC Gaza:Se pare că acum Israel vrea să se concentreze operațiunile militare în partea de nord a Fâșiei Gaza și în orașul Gaza, spre care aduc acum tancuri din patru direcții diferite”.

Semn că forțele israeliene strâng lațul în jurul orașului Gaza. Au blocat, cel puțin temporar, cea mai importantă șosea de legătură între nordul și sudul enclavei palestiniene.

Filmarea făcută dintr-o mașină surprinde momentul când un tanc israelian trage asupra unui vehicul suspect.

- L-au lovit?

- Da, nu există putere sau tărie în afară de Dumnezeu. Da, cred că omul a fost ucis. 

- Toată familia. Dumnezeule, toată familia (ucisă)... Înapoi! - Înapoi! (strigă spre alte vehicule să nu se îndrepte spre zona unde era tancul israelian). 

- Hai, hai, Yusuf! Înapoi, înapoi! 

- L-au lovit, cu ei s-a isprăvit...

Daniel Hagari, purt. cuv. armata israeliană: „Extindem activitatea noastră în Fâșia Gaza, unde au intrat forțe suplimentare de infanterie, artilerie, geniști și blindate”.

Mii de refugiați se adăpostesc la spitalul Al Quds

Sute de pacienți sunt în spitalele din orașul Gaza și alții sunt aduși mereu. La spitalul Al Quds se adăpostesc și 14.000 de refugiați.

Israelul a cerut evacuarea imediată a acestui spital. Dar medicii spun că mutarea pacienților - unii în stare gravă, la Terapie Intensivă - este imposibilă.

Doctor: „Din ce folosim acum (pentru tratarea pacienților), nimic nu provine de la organizații internaționale de ajutor... Este o situație catastrofală, un dezastru”.

Sunt temeri și pentru pacienții și personalul medical al celui mai mare spital din Gaza - Al Shifa. Unitatea medicală este copleșită.

55.000 de oameni așa-numiți refugiați interni ocupă fiecare metru pătrat - la spitalul Al Shifa - dupa cum spune un responsabil medical. Este același spital în subteranele căruia - susține armata israeliană - s-ar afla principalul centru de operațiuni al teroriștilor Hamas.

Karim Khan, procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale: „Vreau să îi transmit Israelulului că trebuie să se asigure, fără întârziere, că civilii primesc alimentele de bază, medicamente, anestezice, morfină. Ni s-a adus la cunoștință faptul că se fac intervenții chirurgicale fără aceste medicamente de bază, ca și cum am fi în Evul Mediu”.

Ajutoare noi în Fâșia Gaza

Între timp, 33 de camioane transportând alimente, produse medicale și de igienă, dar și pături - au intrat în Fâșia Gaza în cel mai mare convoi de ajutoare de la începutul războiului.

Dar nu sunt nici pe departe suficiente. Deja sute de oameni au pătruns cu forța în diferite depozite ONU cu ajutoare, de unde au luat ce au apucat.

Localnic: „Stăm la coadă doar pentru a primi un butoiaș cu apă pentru 60, 70 de persoane. Dar ne-ar ajunge doar pentru o zi”.

Într-o convorbire telefonică avută cu premierul israelian, președintele Joe Biden a insistat pentru „necesitatea creșterii imediate și semnificative a fluxului de asistență umanitară" pentru populația civilă din Gaza.

Iar vicepreședinta Kamala Harris a declarat la rândul său, într-un interviu pentru televiziunea CBS, că Statele Unite nu dictează Israelului cum să poarte războiul, dar oferă consultanță, echipamente militare și suport diplomatic.

Reporter CBS News: Cât de aproape suntem de momentul în care acest conflict devine unul regional, care ar impune detașarea soldaților americani?

Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite: Nu avem absolut nicio intenție și niciun plan să trimitem trupe americane în Israel sau în Gaza. Punct.

Pe măsură ce Israelul își intensifică operațiunile militare în enclavă, familiile ostaticilor - al cărui număr confirmat de Isreal se ridică acum la 239 - se tem tot mai mult pentru soarta celor răpiți.

Ministerul israelian de Externe a confirmat că o tânără femeie germano-israeliană răpită de teroriștii Hamas de la festivalul de muzică, pe 7 octombrie, a fost găsită - moartă undeva în Fâșia Gaza.

Președintele Herzog, citat de presa israeliană, a spus că tânăra în vârstă de 22 de ani a fost decapitată. Iar testele ADN i-au confirmat identitatea. Imagini terifiante care au circulat online o arătau pe ostatică, umilită, și pe jumătate dezbrăcată într-o camionetă, plină cu indivizi înarmați.

Luni, la Ierusalim, un plaestinian a fost împușcat mortal de forțele de securitate, după ce a înjunghiat un ofițer al Poliției de Frontieră care lucra voluntar la serviciile de urgență. Acesta a fost dus la spital în stare gravă.

Un război stă să înceapă în sudul Libanului

Pe de altă parte, există un risc tot mai mare să înceapă un alt război în sudul Libanului. Luptătorii Hezbollah atacă zilnic poziții israeliene de-a lungul graniței. Au revendicat aproape 100 de astfel de atacuri. Pretind că tocmai au doborât o dronă israeliană.

Armata israeliană răspunde lovind cu aviația și artileria pozițiile grupării susținută de Iran - atât în Liban, cât și în Siria.

Jim Sciutto, CNN: „Suntem foarte aproape de granița cu Libanul, în nordul Israelului, iar soldații tocmai au blocat șoseaua, aici, în ambele direcții. Nu mai putem pleca nicăieri. Se aude foc de artilerie și mortiere... Acum din Israel spre Liban. Dar am auzit și foc de artilerie dinspre Liban”.

La mijloc sunt trupe ONU de menținere a păcii.

Andrea Tenenti, purtător de cuvânt al Forței interimare ONU: „Suntem într-un moment de foarte mare îngrijorare, foarte mare tensiune. Suntem încă în teren”.

Alex Rossi, corespondent Sky News: „Pe măsură ce continuă bombardamentele în Gaza, sporește și furia străzii. Acest protest e organizat de Hezbollah. Iar cei de aici cer o acțiune mai puternică și mai directă împotriva Israelului”.

Armata israeliană declară că nu vrea nicio escaladare a conflictului la granița sa de nord. Dar trupele sunt pregătite, dacă atacurile continuă.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Premierul Libanului afirmă că ţara sa doreşte să evite intrarea în război. „Până acum, văd că Hezbollah acţionează înţelept”
Premierul Libanului afirmă că ţara sa doreşte să evite intrarea în război. „Până acum, văd că Hezbollah acţionează înţelept”

Premierul Libanului, Najib Mikati, a declarat luni agenţiei France Presse că face tot ce poate pentru a evita implicarea ţării sale în conflictul dintre Israel şi Hamas.

Nouă răsturnare de situație în cazul tinerei plimbate pe bancheta din spate a unei camionete Hamas. Cum a fost găsită
Nouă răsturnare de situație în cazul tinerei plimbate pe bancheta din spate a unei camionete Hamas. Cum a fost găsită

Cadavrul unei cetăţene germano-israeliene, Shani Louk, răpită de combatanţi Hamas în atacul de la 7 octombrie în Israel şi adusă în Fâşia Gaza, a fost găsit, anunţă luni Ministerul israelian de Externe.    

România, folosită într-un fake news. Un video cu soldați americani în țara noastră pretinde că ei sunt în Israel. VIDEO
România, folosită într-un fake news. Un video cu soldați americani în țara noastră pretinde că ei sunt în Israel. VIDEO

O înregistrare video a fost distribuită pe rețelele de socializare şi pretinde în mod fals că arată puşcaşi marini americani care sosesc în Israel în timpul războiului cu Hamas, în octombrie 2023, a descoperit departamentul Fact Check al Reuters.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.