„Criza generalilor” din SUA. Cum reușeste un singur senator să blocheze 250 de promovări în cea mai puternică armată a lumii
Șeful Infanteriei Marine a Statelor Unite a demisionat pe 10 iulie, lăsând serviciul fără un lider pe termen lung confirmat, disputa politică a Americii asupra avortului împiedicând, indirect, aprobarea a sute de promovări în Armată.
Un senator republican, Tommy Tuberville, a reușit să oprească nominalizările în Departamentul Apărării, protestând asupra politicii Pentagonului de a garanta concediile și cheltuielile de călătorie pentru personalul militar care nu poate obține acordul pentru avort în statul în care se află. De exemplu Alabama, care are una dintre cele mai stricte politici privind avortul, are șase unități militare.
Deși Senatul, care trebuie să aprobe nominalizările ofițerilor militari, le poate vota în continuare individual, opunerea lui Tuberville înseamnă că nu pot fi aprobate rapid. Peste 250 de promovări în armată sunt afectate în prezent.
Astfel s-a ajuns ca renumiții pușcași marini să nu aibă un comandant suprem direct, după cum a atras atenția și The Defense Post.
Mandatul generalului David Berger în funcția de comandant al Marinei „a expirat pe 10 iulie 2023, moment în care el a trebuit să părăsească postul, indiferent dacă a fost numit un succesor sau nu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Corpului Marin, Jim Stenger.
Asistentul comandantului, generalul Eric Smith - pe care Casa Albă l-a nominalizat pentru a-l înlocui pe Berger - va servi în calitate de interimar „până când un nou comandant este confirmat de Senat și numit în această funcție”, a adăugat Stenger.
În 2023, președintele SUA Joe Biden a crescut bugetul armatei americane la 738 de miliarde de dolari. Spre comparație, se estimează că anul acesta România va avea un PIB de circa 310 miliarde de dolari.
Armata SUA avea în 2022, potrivit datelor oficiale ale CIA, aproximativ 1,39 de milioane de militari activi: 475.000 ai Armatei, 345.000 în Marină, 335.000 în Forțele Aeriene (inclusiv 8.000 în Forțele Spațiale), 180.000 în Infanteria Marină, 40.000 la Garda de Coastă; și 335.000 în Garda Națională, 105.000 Garda Națională Aeriană.