Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România

armata romaniei, soldati romani
Agerpres

Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare.  

Potrivit Business Insider, acest clasament ia în considerare factori precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și poziția financiară, geografia și resursele disponibile.

Acești factori sunt folosiți pentru a genera un scor ”PowerIndex”, unde un scor mai apropiat de zero indică o armată mai puternică.

Suprinzător, în anul 2023, România se află pe un loc onorabil 47 dintr-un total de 145 de țări luate în considerare pentru revizuirea anuală. Țara noastră deține un scor PowerIndex de 0,7735 (un scor de 0,0000 fiind considerat "perfect").

O altă surpriză ar putea fi considerată Coreea de Nord, care, în 2023, se află doar pe locul 34 din 145 de țări luate în considerare pentru revizuirea anuală. Națiunea condusă de Kim Jong-un are un scor de 0,5118 (un scor de 0,0000 este considerat "perfect").

Citește și
vladimir putin, serghei soigu
Moscova va răspunde ”extrem de ferm” unor noi incursiuni armate în Rusia, ameninţă Şoigu

Iată care este situația primelor 10 țări:

10. Italia

Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de avioane-cisternă, numărul total de elicoptere, numărul total de avioane de atac și numărul total de nave de război portavioane.

Sursa citată a precizat că Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023.

Global Firepower a acordat Italiei un scor PowerIndex de 0,1973.

9. Franța

Global Firepower a clasat Franța pe locul 9 în clasamentul general, în top 10 domenii care includ flota totală de avioane-cisternă, flota totală de elicoptere și numărul de nave de război distrugătoare, precum și puterea totală a flotei sale de transport.

Potrivit sursei citate, Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 nave de război distrugătoare în ianuarie 2023, ceea ce îi conferă un scor PowerIndex de 0,1848.

8: Japonia

Global Firepower a clasat Japonia în top 10 pentru forța flotei de avioane, forța totală a elicopterelor și forța flotei de vehicule blindate de luptă.

Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile mari, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul al doilea (după SUA) în ceea ce privește forța flotei sale de avioane pentru misiuni speciale - platforme dezvoltate special pentru a-și asuma un rol deasupra câmpului de luptă "prin utilizarea de echipamente avansate la bord sau de trăsături specializate".

Global Firepower a precizat că Japonia avea peste 1.400 de aeronave militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711.

7: Pakistan

Pakistanul a urcat de pe locul 9 în clasamentul general în 2022 și pe locul 7 în 2023.

În timp ce Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023, Global Firepower a precizat că ascensiunea sa se datorează și faptului că topul din acest an se concentrează mai mult pe resursele naturale și pe frontierele comune.

Pakistanul se învecinează cu Afganistanul, China, India și Iranul și are multe zăcăminte de cărbuni, precum și câteva câmpuri de petrol și gaze naturale.

Global Firepower a clasat Pakistanul în top 10 în domenii care includ populația totală disponibilă aptă pentru serviciul militar, forța de muncă militară activă totală disponibilă și forța totală a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694.

6: Coreea de Sud

Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile de zeci de ani cu Coreea de Nord.

Global Firepower a clasat Coreea de Sud în primele cinci locuri în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța elicopterelor.

Global Firepower precizează că națiunea asiatică avea peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023.

În general, Coreei de Sud are un scor PowerIndex de 0,1505.

5: MAREA BRITANIE

Global Firepower afirmă că poziția Marii Britanii a fost consolidată de punctele forte ale acesteia în ceea ce privește forța de muncă și puterea aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică.

"Este, de asemenea, una dintre puținele puteri care operează mai mult de un portavion", se arată în raport.

În prezent, Marea Britanie are două portavioane, un număr egal cu cel pe care îl au China, Italia și India, dar mult mai mic decât cele 11 pe care le operează SUA.

Global Firepower a clasat Marea Britanie în top 10 în domenii care includ numărul total de porturi disponibile și puterea totală a flotei de avioane tancuri aeriene, acordând țării un scor PowerIndex de 0,1435.

4: India

Forța Indiei constă în mărimea populației sale. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea în ceea ce privește forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală disponibilă și forța paramilitară.

Începând cu ianuarie 2023, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, adică 47% din populația țării.

De asemenea, India are aproape 1,5 milioane de militari activi în 2023.

Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025.

3: China

Global Firepower a clasat China pe primul loc în ceea ce privește forța de muncă disponibilă și forța flotei sale navale.

China are un "avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent decisiv pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru", arată Global Firepower în ultimul său clasament.

armata china

Dacă această tendință continuă, China "va deveni principalul adversar militar global al Statelor Unite".

Potrivit Global Firepower, China dispune de o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, împreună cu 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare.

China are un scor PowerIndex de 0,0722.

2: Rusia

Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul doi în clasamentul Global Firepower.

Invazia Rusiei în Ucraina "a evidențiat limitări cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului său cantitativ în materie de forță de muncă și material față de Ucraina vecină", afirmă Global Firepower, care subliniază faptul că China se apropie de locul al doilea.

Global Firepower a clasat Rusia pe locul al doilea în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Iar în ianuarie 2023 Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare.

Deși Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina - pierzând cantități considerabile de echipamente, în special tancuri - forțele sale aeriene și navale au evitat în mare parte daunele.

În general, Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714.

1: SUA

Global Firepower a pus SUA pe primul loc, deoarece Statele Unite "prezintă cifre impresionante în categoriile cheie de materiale, financiare și de resurse".

SUA, care a primit un scor PowerIndex de 0,0712, este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansată în sectoarele cheie din domeniul medical, aerospațial și al telecomunicațiilor, menținând în același timp un avantaj pe mai multe piețe industriale majore, "ceea ce permite un anumit grad de autosuficiență".

Cu 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac, începând cu aprilie 2023, țara s-a clasat pe primul loc în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea flotei sale de avioane, numărul de nave de război și puterea flotei sale de transport.

De asemenea, SUA aveau de departe cel mai mare buget de apărare, de 761,7 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, care avea un buget de apărare de 230 de miliarde de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ucraina: Forţele ruse şi-au redus activitatea în Bahmut. „Declarațiile lui Prigojin sunt o capitulare tacită”
Ucraina: Forţele ruse şi-au redus activitatea în Bahmut. „Declarațiile lui Prigojin sunt o capitulare tacită”

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est al armatei ucrainene, Serhii Cerevatîi, a declarat sâmbătă că în zona Bahmut se poate observa o "reducere a dinamicii" activităţii ruseşti din cauza numeroaselor pierderi suferite.

Moscova va răspunde ”extrem de ferm” unor noi incursiuni armate în Rusia, ameninţă Şoigu
Moscova va răspunde ”extrem de ferm” unor noi incursiuni armate în Rusia, ameninţă Şoigu

Moscova va răspunde ”extrem de ferm” unor noi incursiuni armate, ameninţă miercuri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, în urma unui atac spectaculos al unor grupuri venite din Ucraina pe teritoriul rus, relatează AFP.

Alertă în Rusia. Ce se întâmplă pentru prima dată de când Putin a declanșat războiul
Alertă în Rusia. Ce se întâmplă pentru prima dată de când Putin a declanșat războiul

Rusia a plasat luni regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina şi este scena unei incursiuni armate a unor "sabotori", sub "regimul legal al unei zone de operaţiuni antiteroriste", a anunţat luni guvernatorul Viaceslav Gladkov, citat de AFP.

Bătrânele MiG-21 LanceR, retrase de Armata Română, „campioane” la reparații capitale: „Hai să ne punem în pielea unui pilot”
Bătrânele MiG-21 LanceR, retrase de Armata Română, „campioane” la reparații capitale: „Hai să ne punem în pielea unui pilot”

Epoca avioanelor MiG-21 LanceR s-a încheiat. Asta au spus șefii Armatei Române la ceremonia de retragere din serviciu a acestor avioane de vânătoare, după 61 de ani de activitate.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.