„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.
Pe frontul de nord al Israelului, armata israeliană a declarat miercuri că "acţiunea sa ofensivă" a vizat "tot sudul Libanului" şi a precizat că aviaţia şi artileria sa au lovit 40 de ţinte ale Hezbollahului libanez, aliat al Hamas, în jurul localităţii Aita el-Chaab.
„Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei (...) jumătate din comandanţii Hezbollah din sudul Libanului au fost eliminaţi, iar cealaltă jumătate se ascunde, lăsând calea liberă pentru operaţiunile militare israeliene", a declarat ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Hezbollah, iar Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a declarat că nu a fost trecută nicio frontieră.
În acelaşi timp, armata israeliană a efectuat miercuri noi atacuri ucigaşe în Fâşia Gaza, în special în sectorul Rafah, transmite news.ro.
„Noi nu suntem terorişti", a declarat pentru AFP Robhi El Hout, un locuitor din Deir El Balah (centru) a cărui casă a fost distrusă de un atac israelian.
Numeroase capitale străine, inclusiv Washingtonul, sunt îngrijorate de pregătirile în curs pentru o ofensivă terestră asupra oraşului Rafah.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine de săptămâni întregi că acest oraş, situat la extremitatea sudică a teritoriului palestinian şi în care locuiesc un milion şi jumătate de persoane, este ultimul bastion al Hamas.
„Israelul avansează cu operaţiunea sa vizând Hamas la Rafah", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer.
„Două brigăzi de rezervişti au fost mobilizate pentru operaţiuni" în Gaza, a adăugat el, subliniind că există "patru batalioane (Hamas) încă la Rafah" care sunt vizate de armată.
Potrivit unor oficiali egipteni, citaţi de The Wall Street Journal, Israelul se pregăteşte să mute civili din Rafah, în special în oraşul Khan Yunis, situat în apropiere, unde intenţionează să instaleze adăposturi şi centre de distribuire de alimente.
Evacuarea civililor din Gaza ar urma să dureze două, trei săptămâni şi ar urma să se desfăşoare în coordonare cu Statele Unite, Egiptul şi alte ţări arabe, precum Emiratele Arabe Unite, potrivit acestor oficiali.
O astfel de operaţiune "ar fi o crimă", a declarat pentru AFP Ismail Al-Thawabta, directorul biroului de presă al guvernului din Gaza, asigurând că centrul Gaza şi oraşul Khan Yunis "nu pot absolut deloc să-i găzduiască" pe strămutaţii din Rafah.
Războiul a fost declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent din Gaza asupra Israelului de către comandouri Hamas, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unei estimări a AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
Victimele Hamas
Mai mult de 250 de persoane au fost răpite şi 129 rămân captive în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni. Ca represalii, Israelul a promis să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 şi care a fost clasificată ca organizaţie teroristă în special de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Vasta sa operaţiune militară în Fâşia Gaza s-a soldat cu 34.262 de morţi, majoritatea civili, potrivit Hamas.
Miercuri, Hamas a postat pe canalul său Telegram o înregistrare video cu un ostatic, care apare singur pe ecran şi se prezintă ca fiind Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, care a fost răpit în timpul festivalului de muzică Nova.
El îi acuză pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe membrii guvernului israelian că i-au "abandonat" pe ostatici.
Miercuri seară, la Ierusalim, zeci de manifestanţi s-au adunat în faţa reşedinţei lui Netanyahu cu pancarte pe care scria: "Aduceţi-i acasă". Iar manifestanţii l-au huiduit pe ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, în timp ce acesta încerca să se desprindă din mulţime.
În condiţiile în care populaţia din Gaza riscă să moară de foame, potrivit ONU, Joe Biden a promulgat miercuri un proiect de lege care include ajutor umanitar pentru Gaza, cerând Israelului „să se asigure că tot acest ajutor ajunge fără întârziere la palestinieni".
La rândul său, mişcarea islamistă palestiniană a difuzat o înregistrare video în care apare unul dintre ostaticii răpiţi în timpul atacului fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care a declanşat războiul din Fâşia Gaza.