Blinken: SUA nu folosesc un dublu standard pentru Israel, la acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Fâșia Gaza
SUA nu folosesc un dublu standard pentru Israel, cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Gaza, susține secretarul de stat american Anthony Blinken.
Anthony Blinken a afirmat că sunt anchetate eventuale abuzuri ale forţelor armate israeliene în Fâşia Gaza.
„În general, când ne referim la drepturile omului şi la starea drepturilor omului în întreaga lume, aplicăm acelaşi standard pentru toţi", a spus el într-o reuniune de informare la care a prezentat raportul anual al Departamentului de Stat de la Washington în domeniul respectiv. Şeful diplomaţiei SUA a insistat că „asta nu se schimbă fie că ţara este adversară, concurentă, prietenă sau aliată".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Raportul arată că războiul dintre Israel şi Hamas, în care şi-au pierdut viaţa zeci de mii de palestinieni din Gaza, a avut „un impact negativ semnificativ" asupra situaţiei drepturilor omului din Israel, transmite Reuter, preluat de Agerpres.
Problemele semnificative includ relatări credibile despre omoruri arbitrare sau ilegale, dispariţii forţate, tortură şi arestări nejustificate - printre altele şi ale unor jurnalişti - în 2023.
Documentul adaugă că guvernul israelian a luat măsuri credibile pentru identificarea şi sancţionarea oficialilor implicaţi în astfel de abuzuri.
Reuters menţionează că potrivit autorităţilor sanitare controlate de Hamas, forţele israeliene au ucis 34.000 de palestinieni în Gaza, inclusiv mulţi civili şi copii, iar teritoriul palestinian respectiv este acoperit de ruine, în timp ce penuria gravă de alimente provoacă temeri privind foametea; în acest context, comportamentul armatei israeliene este urmărit tot mai atent.
Asaltul israelian în Gaza a fost declanşat după ce Hamas a atacat Israelul în 7 octombrie anul trecut, omorând peste 1.200 de oameni.
Israelul a respins acuzaţiile conform cărora ar provoca intenţionat suferinţe în Gaza şi atacă intenţionat civilii; în schimb, israelienii susţin că Hamas folosesc clădirile civile ca adăposturi, ceea ce gruparea islamistă nu recunoaşte.
Grupurile de apărători ai drepturilor omului au semnalat numeroase incidente în care civilii au avut de suferit în timpul ofensivei israeliene în Gaza şi au atenţionat că violenţa se intensifică şi în Cisiordania ocupată, unde conform Ministerului Sănătăţii palestinian, forţele armate israeliene şi coloniştii evrei au ucis din 7 octombrie cel puţin 460 de palestinieni.
Până acum însă, guvernul american condus de preşedintele Joe Biden nu a constatat încălcări ale legislaţiei internaţionale de către Israel, aliat tradiţional al SUA care beneficiază anual de asistenţă militară în valoare de 3,8 miliarde de dolari din partea SUA.
Democraţii de stânga din SUA şi grupurile de arabi americani au criticat însă Washingtonul pentru sprijinirea fără ezitare a Israelului şi au insistat să se ia măsuri concrete pentru protecţia civililor şi a personalului umanitar.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, israel, anthony blinken, Fâșia Gaza, dublu standard,
Dată publicare:
23-04-2024 10:28