WikiLeaks: SUA a spionat trei presedinti francezi intre 2006 si 2012. Primele reactii ale oficialilor francezi
Potrivit WikiLeaks, Agentia Nationale de Securitate (NSA) a SUA i-a spionat, intre 2006 si 2012, pe ultimii trei presedinti francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande.
UPDATE 10:34: Prima reactie oficiala de la Paris: “Este inacceptabil intre aliati”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului francez, Stephane Le Foll.
“Ceea ce s-a intamplat nu este acceptabil, insa aceasta nu inseamna ca vom intra intr-o criza', a adaugat el la postul de stiri I-Télé, cu putin timp inaintea reuniunii de urgenta convocate de François Hollande la Palatul Elysée.
Conform purtatorului de cuvant, la finalul acestui Consiliu de aparare vor fi “cu siguranta cerute precizari” Statelor Unite ale Americii.
6:56: Dupa difuzarea informatiilor intrate in posesia WikiLeaks de catre cotidianul Liberation si site-ul Mediapart, Hollande a decis sa convoace pentru miercuri dimineata un "Consiliu de aparare" pentru "a evalua natura" acestor informatii.
Casa Alba a dat asigurari marti seara ca SUA nu intercepteaza comunicatiile presedintelui francez Francois Hollande si ca nu va face acest lucru, fara sa comenteze sau sa dezminta informatiile potrivit carora SUA i-au spionat, intre 2006 si pe ultimii trei presedinti francezi.
"Nu vizam si nu vom viza comunicatiile presedintelui Hollande. Colaboram strans cu Franta in toate subiectele de dimensiune internationala si francezii sunt parteneri indispensabili", a declarat pentru AFP Ned Price, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala.
Documentele Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA au fost facute publice marti seara de WikiLeaks prin intermediul site-ului Mediapart si al cotidianului Liberation.
Francois Hollande
Nota din 22 mai 2012: In cadrul unei discutii cu prim-ministrul sau din acel moment, Jean-Marc Ayrault, de la 18 mai 2012, respectiv la cateva zile dupa investirea sa ca presedinte al Republicii, Hollande ar fi "acceptat desfasurarea de reuniuni secrete la Paris pentru a discuta despre criza din zona euro si in special despre consecintele unei iesiri a Greciei din zona euro".
"Reuniunile secrete se vor desfasura la Paris intre responsabilii francezi si membrii ai SPD german", atunci in opozitie fata de cancelarul Angela Merkel, conform acestei note, care contine si informatia ca Jean-Marc Ayrault si-ar fi exprimat ingrijorarea ca aceasta ar putea fi informata.
De asemenea, Hollande si-ar fi exprimat deceptia dupa prima sa intrevedere cu Angela Merkel, o intalnire "pur si simplu pentru spectacol" fara a ajunge la "nimic substantial". Presedintele francez ar mai fi impartasit, in urma inflexibilitatii Angelei Merkel, si ingrijorarea sa pentru Grecia si greci.
Nicolas Sarkozy
Nota din 30 octombrie 2008 (Mediapart precizeaza ca "este imposibil de stabilit in acest stadiu daca aceasta provine din ascultari, interceptari sau conversatii cu surse americane"): "Presedintele Nicolas Sarkozy considera ca tine de responsabilitatea sa fata de Europa si de lume sa iasa la lupta si sa rezolve criza financiara. El a declarat ca era singurul, dat fiind faptul ca presedintia UE este detinuta de Franta, care se poate arunca in lupta in acest moment. Presedintele imputa numeroase probleme economice actuale erorilor comise de guvernul american, dar crede ca Washingtonul urmeaza de acum unele dintre sfaturile sale".
Nota din 24 martie 2010, care relateaza despre o discutie intre ambasadorul francez la Washington, Pierre Vimont, si un colaborator al lui Nicolas Sarkozy, Jean-David Levitte, pe tema unei vizite pe care Nicolas Sarkozy urma sa o faca la Washington: Conform textului, ambasadorul Vimont ar fi indicat ca presedintele francez "isi va anunta frustrarea dupa ce Washingtonul a dat inapoi in privinta acordului de cooperare bilaterala privind informatiile" si ca va continua sa faca demersuri pentru adoptarea lui. Potrivit celor doi interlocutori, principalul punct de blocaj este acela ca SUA intentioneaza sa continue sa spioneze Franta.
Nota din 10 iunie 2011: Nicolas Sarkozy "si-a afirmat la 7 iunie determinarea sa de a merge mai departe cu o initiativa privind relansarea discutiilor de pace directe in Orientul Mijlociu, intre Israel si palestinieni". Conform acestei note, Sarkozy ar fi reflectat sa includa Cvartetul in initiativa sa, temandu-se totusi ca acesta ar putea confisca planul, care ar deveni din acel moment "nascut mort". Presedintele francez de la acea vreme ar fi intentionat sa-l coopteze pentru initiativa sa pe presedintele rus de atunci, Dimitri Medvedev, sau, o alta optiune, sa-i dea un ultimatum lui Barack Obama "privind statul palestinian".
Conform unui alt "document confidential al NSA" citat de Mediapart si "elaborat in timpul presedintiei Sarkozy", a fost intocmita o lista a "tintelor franceze". "Sunt vizate mobilul personal al lui Nicolas Sarkozy, cel al consilierului diplomatic Jean-David Levitte, al secretarului general al Palatului Elysée Claude Guéant, al purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe Bernard Valero, al fostului ministru Jean-Pierre Jouyet, al ministrului pentru comert exterior Pierre Lellouche si al unui responsabil de la Quai d'Orsay neprecizat", mentioneaza textul.
Jacques Chirac
Nota din decembrie 2006: Jacques Chirac "i-a spus ministrului de afaceri externe Philippe Douste-Blazy la 23 decembrie sa se asigure ca actualul trimis special al ONU pentru aplicarea rezolutiei 1559 a Consiliului de Securitate sa fie ales secretar general adjunct al ONU. Conform unui comentariu inclus in aceasta nota "ordinele detaliate ale lui Chirac pot fi un raspuns la inclinatia ministrului de afaceri externe, demonstrata in trecut si sursa pentru numeroase mustrari prezidentiale, de a face comentarii inadecvate sau inexacte"