WikiLeaks: Microsoft a incheiat un acord suspect cu regimul lui Ben Ali
Un acord intre Microsoft si Guvernul lui Ben Ali, incheiat in 2006, a suscitat unele rezerve ale Ambasadei SUA,care si-a pus intrebari cu privire la consecintele in materie de control asupra cetatenilor,potrivit unei telegrame facuta publica de WikiLeaks.
Acordul de parteneriat semnat in cadrul unui forum al gigantului informatic Microsoft in Africa de Sud, in iulie 2006, "ilustreaza prioritatile regimului tunisian si pretul care trebuie platit pentru a face afaceri in Tunisia", potrivit telegramei diplomatice, expediata la 22 septembrie 2006.
"In teorie, a dezvolta capacitatea Guvernului tunisian de a aplica legea cu ajutorul Internetului este (un lucru) pozitiv (...), dar ne intrebam daca acest lucru nu va spori capacitatile sale de supraveghere a propriilor cetateni", se arata in telegrama.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acordul prevedea o cooperare in materie de guvernanta, securitate cibernetica si drepturi de proprietate intelectuala, precizeaza telegrama, care subliniaza dificultatile de a obtine detalii, in pofida "cererilor repetate".
In cadrul acestui acord, Microsoft urma sa formeze reprezentanti din cadrul ministerelor Justitiei si Internelor pentru "utilizarea calculatoarelor si Internetului in lupta impotriva infractionalitatii", releva telegrama.
Firma americana urma, de asemenea, sa modernizeze dotarea informatica a Guvernului tunisian, in schimbul achizitionarii a 12.000 de licente Microsoft.
O alta particularitate a contractului a fost ca Microsoft se angaja sa formeze persoane cu dizabilitati pentru a le permite sa isi gaseasca un loc de munca in sectorul Internetului, lucru care a relevat ca Leila Trabelsi, sotia lui Zine El Abidine Ben Ali, conducea o asociatie de caritate pentru persoane cu handicap.
Directoarea Microsoft Tunisia, Salwa Smaoui, a calificat acordul drept "castigator pentru toate partile" si "pe masura" Guvernului tunisian, potrivit ambasadei americane, care subliniaza ca parteneriatul a fost incheiat dupa cinci ani de negocieri.