WikiLeaks: Diplomatii SUA au scris despre huiduielile primite de Madonna la concertul din Bucuresti


Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2012 11:07
Data publicarii: Vineri 02 Septembrie 2011 20:36
Categorie: Stiri Sociale
Madonna la Bucuresti

Pe langa observatiile referitoare la politica interna si externa a Romaniai, diplomatii americani si-au facut timp pentru a scrie si despre concertul Madonnei de la Bucuresti.

O nota publicata de Wikileaks si semnata de ambasadorul Mark Gitenstein relateaza ca multi dintre cei 70.000 de participanti la concertul Madonnei de la Bucuresti au huiduit-o pe aceasta cand vedeta s-a oprit din cantat, cerandu-le romanilor sa nu mai discrimineze comunitatea roma.

Nota precizeaza ca, potrivit unui ofiter din cadrul ambasadei care se afla la concert, "huiduielile au fost galagioase si extinse" in randul multimii, formata in majoritate de tineri romani cu varste intre de 20 si 30 de ani.

Diplomatii au scris ca reactia mass-media a fost amestecata si ca un lider al romilor a fost citat spunand ca atitudinea publicului a fost ingrijoratoare si primitiva", desi au fost mai frecvente in presa relatarile despre "criticile romanilor legat de faptul ca Madonna si-a bagat nasul unde au simtit ei ca nu era cazul".

"Tonul superior, chiar agresiv (asa cum se observa pe Youtube) i-a iritat fara indoiala pe romani carora nu le plac lectiile despre discriminare - sau despre altceva - din partea strainilor. Reactiile multimii au reflectat ambivalenta romanilor in problematica roma: indragiti ca muzicieni si artisti dar altminteri priviti cu neincredere in cel mai bun caz sau discriminati, in cel mai rau caz", se arata in telegrama Wikileaks, citata de Mediafax.

"Desi comentariile Madonnei ar putea sa nu determine o foarte necesara reflectie la nivel national in legatura cu chestiunea in cauza, acestea au fost cel putin o utila readucere aminte pentru romani a modului in care ii percep multi occidentali", se arata in finalul cablogramei semnata de actualul ambasador Mark Gitenstein.

Mii de fani au huiduit-o pe Madonna, la Bucuresti, in vara anului 2009, atunci cand artista a sustinut un scurt discurs despre drepturile tiganilor. Multi dintre cei 60.000 de spectatori aflati la concert si-au aratat dezaprobarea prin huiduieli, insa Madonna nu a reactionat.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO