WikiLeaks: Autoritatile ruse au vrut sa-l impiedice pe Kaczynski sa aterizeze la Smolensk

Ultima actualizare: 12-06-2012 16:05
Smolensk

Autoritatile ruse ar fi refuzat sa acorde permisiune de aterizare la Smolensk avionului presedintelui polonez Lech Kaczynski, in aprilie 2010, pentru a-l impiedica pe acesta sa participe la ceremonia in memoria victimelor masacrului de la Katin.

Conform Radio Polonia, e-mailul arata ca un fost ofiter KGB recrutat de americani crede ca rusii au incercat sa-l impiedice pe presedintele Kaczynski sa aterizeze la Smolensk. Turnul de control a transmis echipajului ca o aterizare este riscanta din cauza cetii, dar avionul a incercat totusi sa aterizeze si s-a prabusit, provocand moartea tuturor celor 96 de persoane de la bord, intre care Lech Kaczynski, sotia sa si numerosi oficiali politici si militari.

Fostul agent KGB, numit "Camaradul J", a spus agentiei de analiza Stratfor ca "rusii au refuzat intentionat sa acorde avionului permisiunea de aterizare, stiind ca presedintele polonez fie il va forta pe pilot sa aterizeze (...), fie avionul se va intoarce si nu va ateriza acolo".

"Intentia nu era sa il omoare pe Kaczynski, ci doar sa ii complice viata si sa-l forteze sa aterizeze la Minsk, iar astfel sa rateze ceremonia de la Katin, care urma sa inceapa in decurs de o ora de la aterizare", a declarat o alta sursa a Stratfor.

E-mailul dat publicitatii de WikiLeaks va alimenta teoriile conspiratiei conform carora tragedia aviatica de la Smolensk nu a fost un accident, ci o parte a campaniei de razbunare impotriva lui Kaczynski pentru opozitia sa fata de politicile Rusiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO