Avionul prabusit la Smolensk nu era defect. Inca nu s-au gasit vinovatii de moartea lui Kaczynski

Ultima actualizare: 11-08-2012 20:14
Smolensk

Cutiile negre ale aeronavei presedintelui Lech Kaczynski, care s-a prabusit la 10 aprilie 2010 langa Smolensk, in Rusia, nu au inregistrat nicio defectiune tehnica a avionului, a anuntat marti Parchetul Militar polonez, citat de AFP.

"Nicio informatie privind vreo anomalie tehnica nu a fost inregistrata de aparatele de bord", a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului, Ireneusz Szlag, care a prezentat presei un rezumat al analizelor celor trei cutii negre, care au inregistrat conversatiile si parametrii tehnici ai zborului.

Avionul de tip Tupolev-154 s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze langa Smolensk, in conditii de ceata. Toti cei 96 de ocupanti, intre care presedintele Kaczynski, sotia sa si numerosi oficiali polonezi de rang inalt, au murit in catastrofa.

Seful Parchetului Militar, Krzysztof Parulski, a anuntat marti ca, impotriva unor militari polonezi, vor fi formulate "capete de acuzare", refuzand sa ofere alte precizari. Potrivit unor surse apropiate anchetei, ar fi vorba despre responsabili cu organizarea zborului prezidential si de formarea pilotilor militari.

Parulski a refuzat sa citeze o data pentru incheierea anchetei parchetului.

O Comisie guvernamentala poloneza, care ancheteaza cauzele catastrofei, fara sa se pronunte asupra responsabilitatilor, urmeaza sa dea publicitatii raportul sau, pana la sfarsitul saptamanii.

De partea rusa, raportul definitiv al Comitetului Interguvernamental pentru Aviatie (MAK), publicat in ianuarie, a atribuit Poloniei intreaga responsabilitate a accidentului. Acest raport a fost calificat ca "incomplet" de catre premierul polonez, Donald Tusk.

Partidul conservator Lege si Justitie (PiS, de opozitie), condus de Jarolslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte, acuza Rusia ca este "principalul responsabil" al acestei catastrofe, pentru ca a "falsificat depozitiile" controlorilor de trafic aerian, care au "indus in eroare" pilotii aeronavei prezidentiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO