Pilotii avionului prabusit la Smolensk,indusi in eroare de controlorii rusi

Ultima actualizare: 08-10-2012 07:47
Smolensk

Asta sustine comisia poloneza de ancheta, care a anuntat ca pilotii aeronavei prabusite la Smolensk, in aprilie 2010, au fost indusi in eroare de controlorii rusi de la aerodromul din Smolensk, in legatura cu pozitia aeronavei.

Cu cateva minute inainte de aterizare, cand avionul polonez se afla de fapt "mai sus cu 130 de metri si deviase cu 80 de metri de la axa pistei (...) controlorii rusi au declarat ca pozitia acestuia este corecta, in loc sa someze pilotii sa rectifice cursul", a declarat un oficial din cadrul comisiei.

Potrivit vicepresedintelui comisiei, colonelul Miroslaw Grochowski, "controlorii, supusi unei presiuni intense, au comis multe erori, nesprijinind suficient echipajul avionului in timpul aterizarii pe conditii extrem de dificile".

"Controlorii se aflau la limita rezistentei fizice", dupa aterizarea in extremis a unui prim avion polonez, in timp ce un altul a renuntat sa aterizeze, a adaugat colonelul. Comisia poloneza de ancheta a subliniat "absenta reactiei, absenta informatiei ca echipajul nu era pe pista buna", din partea controlorilor care "ar fi trebuit sa dea mai devreme (...) ordinul de a accelera", o comanda care a fost data pana la urma cu trei secunde dupa ce pilotul a inceput deja maneva la 70 de metri altitudine.

Comisia poloneza a subliniat, de asemenea, ca turnul de control nu a transmis echipajului informatii exacte despre conditiile meteorologice nefavorabile, care erau "sub minimul cerut inainte chiar de decolarea de la Varsovia a avionului Tupolev prezidential".

Comisia a prezentat, de asemenea, inregistrarile comunicatiilor dintre echipaj si turnul de control, conversatiile din interiorul turnului si cele dintre controlori si superiorii lor din exterior.

Familia presedintelui Lech Kaczynski, decedat in aprilie in catastrofa aeriana de la Smolensk din Rusia, a reiterat luni ipoteza unui atentat inspirat de Moscova impotriva fostului sef de stat polonez.

Pozitia familiei presedintelui Lech Kaczynski a venit dupa numai o saptamana dupa ce Rusia a dat publicitatii raportul final asupra tragediei aviatice de anul trecut. Concluziile: echipajul aeronavei a fost slab organizat, iar acest lucru a dus prabusirea avionului.

Cu o luna inainte, insa, reprezentantul Poloniei in Comisia Interstatala de Aviatie, Edmud Klich, declara ca prabusirea avionului prezidential la Smolensk a fost cauzata de 12 factori.

Vezi cronologia tragediei din aprilie 2010, in care si-au pierdut viata 96 de persoane, printre care s-au numarat si presedintele Polonei, Lech Kaczynki si sotia sa, precum si numerosi oficiali polonezi. Kaczynski mergea in vizita la Smolensk pentru a marca implinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

Lista principalilor oficiali polonezi aflati la bordul avionului prabusit Comitetul polonez pentru memoria nationala, care s-a ocupat de organizarea vizitei la Katin, a publicat o lista cu pasagerii avionului prezidential polonez care s-a prabusit in Rusia.

Controlor de trafic aerian rus: pilotii polonezi vorbeau prost ruseste. Un controlor de trafic de la baza aeriana Smolensk, citat de Daily Express, a declarat, la cateva zile de la accidentul aviatic, ca pilotii aeronavei prezidentiale poloneze au avut probleme de comunicare cu turnul de control, pentru ca nu vorbeau bine limba rusa.

Lech Kaczynski, un presedinte nonconformist! Vezi aici biografia sa! Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, in varsta de 60 de ani, a fost, ca si fratele sau geaman, Jaroslaw, un jurist conservator, cu profunde convingeri catolice, provenind din randurile miscarii anticomuniste Solidaritatea.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO