"Vrei sa fii donator de organe?" Cum si-a convins Biserica Romano-Catolica enoriasii sa doneze
"Nu plecati cu organele in Rai. Raiul stie ca este nevoie de ele aici, pe pamant." Cu aceasta explicatie, Biserica Romano-Catolica din Croatia si-a convins enoriasii sa accepte legea acordului prezumat pentru prelevarea organelor.
Daca pacientul aflat in moarte cerebrala n-a refuzat in timpul vietii statutul de donator, el poate deveni o sursa de organe vitale.
Biserica Ortodoxa Romana, care a respins in trecut un proiect de acord absolut se declara deschisa pentru a discuta o asemenea varianta.
In Croatia, de 15 ani legea, transplantului include acordul prezumat. Adica orice cetatean care intra in moarte cerebrala devine automat un donator de organe. Asta, daca nu cumva in timpul vietii acesta s-a inscris, prin medicul de familie, in asa-zisul "registru al donarii negative". Acolo sunt listati cei care nu vor ca, dupa moarte, sa le fie prelevate organele.
In registrul negativ nu s-au inscris decat 2500 de croati, adica unul din 2000. La deschiderea oamenilor a contribuit si Biserica Romano Catolica, care a cerut o forma moderata a acordului prezumat.
Josip Pasini, medic urolog: "Putem lua organele din corp fara sa cerem voie, dar nu facem niciodata asta. La fel e si in Portugalia. Daca familia spune nu, atunci ramane nu. Insa rata de refuz e mai mica de 10%."
Imediat ce creierul pacientului moare, doctorii intra in serverul celor care nu vor sa doneze. Daca numele omului este gasit acolo, procedurile de prelevare se opresc definitiv. Daca nu, e chemata familia.
Sonja Pasini, coorodnator de transplant: "Le spunem ca aceasta persoana nu a fost gasita in registrul negativ al donatorilor. Le spunem ca ar trebui sa respectam dorintele celui decedat."
Bojan Rode, medic anestezist: "Oamenii din apropierea ta trebuie sa iti stie dorintele, ce e in mintea ta, cum gandesti. Vorbiti chiar acum!"
Croatii nu se tem ca vor fi acostati pe strada si ucisi pentru organe sau declarati morti si transati de vii. Multi poarta in portofel carduri de donator. Nu au valoare legala, e doar o dovada care poate ajunge candva in mana familiei.
In Romania, a existat in 2008 propunerea de a introduce acordul prezumat absolut, care inseamna ca rudele nu trebuie informate. Proiectul a fost contestat vehement de Patriarhia Romana si a picat. Consiliul de Bioetica din Biserica Ortodoxa e pregatit in schimb sa discute varianta acordului prezumat moderat, daca ar aparea oficial o astfel de propunere.
Pana atunci, primul pas ca sa putem face si noi o alegere din timpul vietii este rubrica de pe viitoarele carduri de sanatate, unde, la intrebarea "vrei sa fii donator de organe?" romanii vor putea bifa DA sau NU.