Raed Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, finantarea trebuie adaptata

×
Codul embed a fost copiat

Irinel Popescu, seful Clinicii de chirurgie si transplant hepatic Fundeni, si secretarul de stat Raed Arafat au fost invitatii emisiunii "Dupa 20 de ani", unde au discutat despre rezultatele si viitorul transplantului in Romania.

Dupa ce, ca urmare a campaniei Stirilor ProTV "Exista viata dupa moarte”, numarul donatorilor a explodat, s-a ajuns inevitabil si la problema banilor pentru finantarea acestor programe.

Cum a reusit o situatie pozitiva sa bulverseze o zona specifica a sistemului de sanatate? Telespectatorii ProTV au aflat raspunsul la "Dupa 20 de ani”, de la Irinel Popescu si secretarul de stat Raed Arafat, care a intervenit telefonic pentru a aduce lamuriri in spinoasa problema a banilor.

"Nu mai sunt bani pentru ca am avut o explozie de donatori. Nimeni nu se astepta la aceasta crestere, asadar acum trebuie sa asteptam sa se coordoneze si finantele din sistem”, spune Raed Arafat.

Daca programul de transplanturi are sansa sa mearga mai departe sau se va opri din lipsa de fonduri, cand va fi platit personalul medical implicat in acest program, care deja asteapta de 5 luni sa-si primeasca banii si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care doresc sa devina donatori?

Citește și
Dan Sova la
Ministrul Dan Sova despre autostrazi, la Dupa 20 de ani: "Suntem destul de putinciosi"
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Telespectatorii ProTV au aflat raspunsurile in emisiunea "Dupa 20 de ani”, din dialogul pe care Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, si jurnalistii Claudiu Pandaru, Cristian Hostiuc si Adriana Stere l-au avut cu Irinel Popescu, seful Clinicii de chirurgie si transplant hepatic Fundeni, si secretarul de stat Raed Arafat

Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, finantarea trebuie adaptata

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV, ca Romania a inregistrat, in primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finantarea trebuie adaptata acestei noi situatii.

In emisiune a fost prezentat cazul unui tanar care are nevoie de transplant bipulmonar, insa finantarea nu a fost aprobata, intrucat banii au fost cheltuiti pe transplantul medular, iar pacientului i s-a cerut sa astepte suplimentarea bugetului pentru tratament in strainatate

Invitat in emisiune, seful Clinicii de chirurgie si transplant hepatic Fundeni din Bucuresti, prof. dr. Irinel Popescu, a spus ca trebuie intelese "pozitia finantatorului care trebuie sa-si imparta bugetul in foarte multele necesitati ale sistemului de sanatate si faptul ca Romania nu este singura tara care face o anume cuantificare a numarului de operatii in functie de prognoza si aloca o anumita suma de bani in functie de aceasta prognoza".

Popescu a dat ca exemplu Noua Zeelanda, care, in perioada cand nu avea program de transplant, transporta bolnavii in Australia si finanta, anual, sase operatii, iar interventiile peste acest numar erau mutate in alt an.

Contactat telefonic in emisiune, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii (MS) Raed Arafat a fost intrebat cum s-a ajuns in situatia de a fi cheltuiti toti banii de transplant.

"Este o situatie fericita ca s-a ajuns asa, pentru ca a crescut numarul donatorilor. Dupa ce s-a aprobat ordinul prin care s-au nominalizat ordonatorii de transplant la sectiile de terapie intensiva si s-a ameliorat organizarea pentru recunoasterea bolnavilor potentiali donatorilor, am avut o explozie de donatori, ceea ce este un lucru pozitiv. Acum trebuie sa adaptam finantarea la aceasta explozie, pentru ca nimeni nu s-a asteptat la asta, va spun sincer", a spus Arafat, care a adaugat ca stie din "promisiuni" chiar de la ministrul Sanatatii despre o crestere a fondurilor pentru transplant, la rectificare, spre a se face fata cresterii numarului de donatori.

Referitor la cazul tanarului care are nevoie de transplant pulmonar, secretarul de stat din MS a spus ca nu coordoneaza comisia ce a decis sa dea bani in alta parte, subliniind insa ca cererea de fonduri pentru interventii depaseste fondurile alocate.

"Lista persoanelor care solicita tratament fie pentru leucemie, fie pentru transplant medular, fie pentru operatii care nu se fac deloc in tara si trebuie facute in strainatate in regim de urgenta, inclusiv cum este cazul transplantului bipulmonar, este mult peste nivelul sumei alocate la finantare. (...) Daca eu ma pun in locul comisiei, comisia poate ca a analizat la rece situatia si a hotarat sa dea banii respectivi in anumite situatii in care, poate, impactul lor era imediat", a adaugat Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat ca, pentru transplantul pulmonar, este necesara plata in avans a 120.00 de euro, dupa care urmeaza asteptarea donatorul potrivit. "Nu stiu ce criterii a analizat comisia cand a hotarat sa dea banii in alta parte", a mai spus Raed Arafat.

Oficialul MS a dezvoltat situatia fondurilor, precizand ca, din pacate, bugetul Sanatatii nu poate fi rectificat decat din iulie. "Situatia in care ne aflam este total ingrata, pentru ca trebuie sa se ia decizii pe tratamente, pe anumite alocari de tratamente si, din pacate, se ajunge la acest lucru, la fel ca in multe tari, din cauza limitarilor la finantare a sistemelor sanitare", a mai spus Raed Arafat.

Tot secretarul de stat a dat exemple de situatii in care banii din sistem sunt, practic, irositi. "Gasim materiale cumparate care stau in stocuri nefolosite. Numai anul trecut a fost aruncata pe apa Sambetei o suma de bani pe medicamente care au expirat. Eu as zice ca este o responsabilitate impartita, avem o capacitate de control destul de limitata la nivelul sistemului sanitar", a adaugat Raed Arafat.

La randul lui, Irinel Popescu a spus ca ar fi regretabil sa fie oprit transplantul din lipsa de finantare. "In continuare cred si sper ca ministrul Sanatatii va gasi resursele pentru a acoperi finantarea suplimentara de care e nevoie", a adaugat el.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Robert Cazanciuc, la
Robert Cazanciuc, la "Dupa 20 de ani": "Intrarea in Schengen este o decizie politica"

Ministrul Justitiei a declarat duminica, la "Dupa 20 de ani", ca prioritatea numarul unu este obtinerea unui bun raport MCV in decembrie, apreciind ca intrarea Romaniei in Schengen este o decizie politica.

Ministrul Dan Sova despre autostrazi, la Dupa 20 de ani:
Ministrul Dan Sova despre autostrazi, la Dupa 20 de ani: "Suntem destul de putinciosi"

Dan Sova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine a vorbit in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata la PROTV si PROTV NEWS despre viitorul drumurilor de viteza din Romania.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la "Dupa 20 de ani". Ce modificari se vor face in invatamant

Cristian Leonte, gazda emisiunii "Dupa 20 de ani", alaturi de jurnalistii Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) si Claudiu Pandaru (gandul.info), a discutat despre invatamantul romanesc cu ministrul Educatiei, Remus Pricopie.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.