Vladimir Putin:„Rusia nu va fi niciodată prietenă cu un stat împotriva altuia în Orientul Mijlociu”

13-10-2019 15:05

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va colabora niciodată cu un stat împotriva altuia în Orientul Mijlociu și că are o relație bună cu Iranul și cu lumea arabă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia poate juca un rol-cheie în conflictele din Orientul Mijlociu, datorită relațiilor bilaterale dezvoltate, relatează Agerpres.

Într-un interviu acordat posturilor arabe, printre care şi canalului saudit Al Arabiya TV, înaintea primei sale vizite în Arabia Saudită în mai bine de un deceniu, Putin a declarat că nimeni în Arabia Saudită sau în Emiratele Arabe Unite nu doreşte o confruntare cu Iranul.

Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia lucrează la o zonă de liber schimb cu Israelul şi Egiptul, similară celei dintre Rusia şi Iran.

Totodată, Putin a transmis că Rusia are „relaţii personale foarte prieteneşti” cu prinţul saudit şi conducătorul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi a anunţat că Moscova ia în calcul noi investiţii în Arabia Saudită. Compania rusă Sibur Holding intenţionează să construiască un complex petrochimic în Arabia Saudită, investiţia ridicându-se la peste 1 miliard de dolari.

„Acest lucru mi se pare foarte important de menționat. În vremurile sovietice, relațiile dintre Arabia Saudită și Uniunea Sovietică erau la un nivel foarte slab. În anii recenți, calitatea relațiilor noastre s-a schimbat dramatic. Considerăm Arabia Saudită o națiune prietenoasă”, a declarat Vladimir Putin, citat de Russia Today.

„Lucrăm la un partneriat bazat pe încredere în domeniul militar și al Apărării. Negociem de mult timp”, a adăugat președintele rus.

Atacurile asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită

În ceea ce privește atacurile asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, președintele rus a transmis că poziția oficială a țării sale este condamnarea dură a acțiunilor de acest fel.

De asemenea, Vladimir Putin a transmis că a fost rugat de prințul saudit să ia parte în investigația deschisă a incidentului și a acceptat.

„Am discutat incidentul și i-am spus că este necesar să adunăm dovezi și să găsim responsabilii”, a declarat Putin.

Întrebat dacă va condamna Iranul în cazul în care se dovedește că a fost în spatele atacului asupra instalațiilor petroliere, Vladimir Putin a spus că „indiferent de cine e vinovat, Rusia condamnă aceste acțiuni”.

„După cum am spus, avem un nivel de parteneriat fără precedent, aș putea spune că avem relații prietenoase cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Dar Rusia nu va fi niciodată prietenă cu un stat împotriva altuia. Construim relații bilaterale bazate pe curente positive. Nu construim aliație împotriva cuiva”, a spua Putin.

Totuși, președintele rus a ținut să menționeze „factorul pe care toți ar trebui să îl avem în minte”.

„Rusia și Iranul sunt vecini”, a spus Putin.

Motivul pentru care relațiile dintre SUA și Rusia nu se îmbunătățesc

Moscova nu dă vina pe preşedintele american Donald Trump pentru că nu reuşeşte să îmbunătăţească relaţiile dintre SUA şi Rusia, o promisiune făcută de liderul de la Casa Albă în timpul campaniei sale electorale, conform Agerpres.

Putin a apreciat că „agenda politică internă" nu-i permite lui Trump să ia măsurile menite să îmbunătăţească substanţial relaţiile bilaterale şi a adăugat că, indiferent de situaţie, Moscova va colabora cu orice administraţie a SUA în măsura în care şi Washingtonul îşi doreşte acest lucru.

„Ştim că, inclusiv în timpul precedentei sale campanii electorale, (Trump) s-a pronunţat în favoarea unei normalizări (a relaţiilor SUA-Rusia), dar din nefericire acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată", a declarat Putin.

„Nu avem nicio pretenţie pentru că vedem ce se întâmplă pe scena politică americană", a adăugat preşedintele rus.

Liderul de la Kremlin a reiterat faptul că Rusia are armament capabil să neutralizeze orice fel de ameninţare provenită din locurile de desfăşurare a rachetelor NATO, în Polonia şi România.

„În mod evident, reprezintă o ameninţare pentru noi, deoarece este o încercare de 'a nivela' potenţialul nostru nuclear strategic. Este sortită eşecului această încercare, este deja evident”, a insistat Putin.

Programul de rachete al Iranului

În privinţa Iranului, Putin a transmis că programul de rachete al Teheranului ar trebui abordat separat de programul nuclear al ţării din Golful Persic.

„Este posibil, şi aşa ar trebui, să discutăm programul de rachete al Iranului... însă programul de rachete este un lucru şi programul nuclear este alt lucru”, a susţinut Putin.

Situația din Siria

Referitor la situaţia din Siria, şeful statului rus a insistat că noua Constituţie ar trebui să garanteze drepturile tuturor grupurilor etnice şi religioase. Totodată, Putin a apreciat că sirienii „interacţionează pozitiv” cu poliţia militară şi cu armata rusă staţionate în această ţară şi că marea majoritate a poliţiei militare din Siria este alcătuită din musulmani proveniţi din regiunea rusă a Caucazului de Nord.

„La fel de importante sunt eforturile noastre de a rezolva crizele regionale. În această privință, aș dori să subliniez rolul pozitiv pe care l-a jucat Arabia Saudită în rezolvarea crizei din Siria. Lucrăm îndeaproape cu Turcia și Iran, după cum bine știți”, a transmis Putin.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO