CNN: Casa Albă a restricționat accesul la discuțiile telefonice dintre Trump și Putin

28-09-2019 19:10


CNN: Casa Albă a restricționat accesul la discuțile telefonice dintre Trump și Putin

Casa Albă a făcut eforturi pentru a limita accesul la conversațiile telefonice dintre președintele Donald Trump și alți lideri mondiali precum Vladimir Putin sau prințul saudit Mohammed bin Salman, relatează CNN, citând surse.

Administrația de la Casa Albă a luat măsuri pentru ca anumite transcrieri ale unor conversații telefonice dintre Donald Trump și Vladimir Putin sau liderul saudit Mohammed bin Salman să nu ajungă în spațiul public.

Ar fi vorba despre cel puțin o discuție telefonică cu Vladimir Putin și o convorbire cu Mohammed bin Salman pe tema uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Potrivit unor surse citate de CNN, nu s-au făcut transcrieri după convorbirile cu regele saudit și prințul Mohammed bin Salman tocmai pentru a împiedica o scurgere a acestora în presă.

Informațile apar în contextul în care Casa Albă ar fi încercat să "închidă" arhivele convorbirii dintre Trump și Zelenski. Raportul agentului care a denunţat discuţia dintre preşedintele american şi cel ucrainean arată că apropiaţii lui Trump au încercat să blocheze încă de la început stenograma. Aceștia au stocat-o într-un server separat, rezervat informaţiilor clasificate. Nu este încă clar dacă pe acest server a fost blocată și transcrierea discuților cu Putin. 

Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut vineri SUA să nu dea publicităţii stenogramele convorbirilor telefonice dintre Donald Trump şi Vladimir Putin după publicarea unei discuţii controversate a preşedintelui american cu omologul său ucrainean.

"În ceea ce priveşte rezumatele convorbirilor telefonice, mama mea, care m-a educat, mi-a spus că nu este bine să citeşti scrisori străine care nu îţi sunt adresate", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă în marja Adunării Generale a ONU la New York.

El a fost întrebat despre poziţia sa cu privire la scandalul care îl vizează pe preşedintele american Donald Trump, acuzat că a favorizat o ingerinţă străină în viitoarele alegeri prezidenţiale americane în apelul său telefonic cu omologul său ucrainean căruia i-a cerut o anchetă asupra candidatului democrat Joe Biden.

Scandalul s-a agravat pentru preşedintele american odată cu publicarea miercuri de către Casa Albă a unui rezumat al acestei convorbiri telefonice.

"Este indecent!", a reacţionat şeful diplomaţiei ruse. "Pentru ca două persoane alese de naţiunile lor să fie la înălţimea" funcţiilor lor "sunt necesare modalităţi diplomatice care implică un anumit grad de confidenţialitate", a spus el.

Lavrov, care a avut vineri o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat, Mike Pompeo, i-a criticat atât pe parlamentarii americani, cât şi mass-media pentru publicarea transcriptului discuţiei dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski.

"Să fii atât de vehement ameninţând că vei pune în genunchi un guvern dacă nu va difuza o notă care implică un partener! Ce fel de democraţie este aceasta? Cum puteţi lucra în astfel de condiţii?", a întrebat retoric ministrul de externe rus.

Donald Trump s-a exprimat adeseori în termeni favorabili despre Vladimir Putin, iar relaţiile şi întâlnirile lor sunt examinate cu atenţie de către mass-media americane care se întreabă de ce atâta bunăvoinţă a primului faţă de al doilea, notează AFP.

 

 

 

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO