Cea mai mare teama a lui Vladimir Putin, dezvaluita de fostul sau consilier. Cine i-ar putea lua locul presedintelui rus


Ultimul update: Joi 09 Iulie 2015 06:43
Data publicarii: Luni 06 Iulie 2015 14:29
Categorie: Stiri externe
Viktor Ianukovici, Vladimir Putin - Getty

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si-ar fi pregatit deja un inlocuitor, de teama sa nu aiba soarta lui Viktor Ianukovici, relateaza Agerpres.

Ianukovici, presedintele ucrainean destituit in februarie 2014 in urma unei miscari de contestare de amploare, si-a gasit apoi refugiu in Rusia. Afirmatiile ii apartin lui Andrei Illarionov, fostul consilier economic al lui Putin, in prezent cercetator principal la Institutul Cato din Washington, si au fost facute intr-un interviu acordat la sfarsitul saptamanii trecute publicatiei ucrainene Obozrevatel.

La ora actuala, potrivit acestuia, principalul candidat la succesiunea lui Putin ar fi Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale de la Moscova, din ce in ce mai vizibil in ultimul timp. Faptul ca liderul rus a inceput sa-si caute de pe acum un inlocuitor nu este un fapt obisnuit, in opinia sa, avand in vedere ca actualul mandat prezidential al lui Putin - al treilea la numar - expira abia in 2018.

In sprijinul tezei sale, Illarionov, devenit intre timp unul dintre cei mai virulenti critici ai liderului rus, afirma ca, nu intamplator, incepand din luna martie, mass-media pro-Kremlin il promoveaza in mod intens pe seful administratiei prezidentiale de la Moscova. Chiar si pe pagina oficiala de Internet a presedintelui rus a aparut o sectiune dedicata sefului administratiei prezidentiale - un caz nemaiintalnit pana acum acum, sustine acesta.

"O astfel de practica nu exista nicaieri, nici in SUA, Germania sau Franta si nici intr-o alta tara. Este clar ca astfel de fenomene nu sunt intamplatoare, de fapt, ele nu pot avea loc fara consimtamantul lui Putin, fara ca el sa fi fost informat", adauga el, indicand ca Serghei Ivanov este prezent aproape la toate activitatile la care participa si presedintele rus.

"Avand in vedere ca mandatul prezidential al lui Putin expira abia in 2018, o astfel de decizie releva ca el isi pregateste o asigurare pentru circumstante neprevazute. si face tot posibilul ca tranzitia spre succesorul sau sa aiba loc fara probleme, fara "un vid de putere". Putin se teme de situatia care a aparut in Ucraina dupa fuga lui Ianukovici", spune fostul consilier al presedintelui rus.

De asemenea, Andrei Illarionov considera ca o "lovitura de palat" in Rusia este posibila numai cu acordul personal al lui Putin si este foarte probabil ca aceasta se intampla deja. in opinia sa, Putin "inchide" tot mai mult toate caile prin care ar putea iesi din impasul in care singur s-a bagat prin anexarea Crimeii, conflictul din estul Ucrainei si criza in relatiile cu Occidentul.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO