Vizita șefului NATO în Kiev transmite Moscovei cel mai clar mesaj posibil: Alianța susține pe deplin Ucraina
Locul de drept al Ucrainei este în NATO. A spus-o joi chiar șeful Alianței, Jens Stoltenberg, care a fost într-o vizită-surpriză la Kiev.
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a cerut ca Alianța să anunțe un calendar pentru aderarea Ucrainei, încă de la viitorul summit, program în iulie.
Pe de altă parte, au apărut rapoarte conform cărora președintele Franței, Emmanuel Macron, ar lucra la un plan secret cu China, pentru a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor.
Aflat pentru prima dată la Kiev, de la începutul războiului, Jens Stoltenberg le-a adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți pe front, și a vizitat o expoziție simbolică în care sunt prezentate echipamente militare rusești distruse.
Șeful NATO: „De drept, locul Ucrainei este în familia euro-atlantică”
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „NATO vă este alături astăzi, mâine și atât timp cât va fi nevoie”.
Prezența șefului NATO la Kiev transmite Moscovei cel mai clar mesaj posibil: Alianța susține pe deplin Ucraina, chiar dacă țara care înfruntă agresiunea rusă nu este stat membru al Aliantei.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Vreau să fie limpede: De drept, locul Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil. Astăzi am discutat cu președintele (Zelenski) despre o inițiativă de sprijin, care se va întinde pe mai mulți ani, și care vă va ajuta să treceți de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO”.
Reacția Rusiei
Jurnalist: Prevenirea intrării Ucrainei în NATO este, în continuare, unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale?
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Cu siguranță. Pentru că, altfel, va fi o amenințare gravă și semnificativă pentru țara noastră, pentru securitatea țării noastre.
Lăsând deoparte speculațiile, încleștarile pentru ultimul drum de acces în Bahmut, între combatanții ucraineni și mercenarii Wagner, sunt teribile.
Bombardamentele continuă înverșunat și rare sunt momentele de acalmie. O echipă de jurnaliștii de la CNN a scăpat la limită de explozia unei rachete.
Aflați în două mașini blindate, ziariștii simt din plin unda de șoc.
Producătorul și șoferul local sunt în cea de-a doua mașină. În primele momente, cei din primul vehicul s-au temut de ce e mai rău.
Localnicii care trăiesc de luni de zile mai mult prin beciuri nici nu îndrăznesc să se mai gândească la plecarea din iadul de la Bahmut.
Kremlinul vrea să recruteze până la 400.000 de soldați profesioniști
Mult așteptata contraofensivă ucraineană este și miza întâlnirii a 50 de aliați ai Ucrainei, care va avea loc maine la baza Ramstein din Germania. Obiectivul de căpătâi este refacerea stocurilor de muniție mai ales pentru apărarea antiaeriană ucraineană.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Astăzi am avut noi anunțuri de la aliați. Țările de Jos și Danemarca anunță 14 noi tancuri de luptă Leopard, iar Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar, de 325 de milioane de dolari, incluzând mai multe sisteme de artilerie reactivă HIMARS, precum și muniție pentru acestea. Este o nevoie urgentă să ne asigurăm că Ucraina primește armele de care are nevoie”.
Pe de altă parte, într-o nouă campanie susținută de un clip video, armata rusă îi provoacă pe "bărbații adevărați" să renunțe la viața banală și să lupte în Ucraina.
Potrivit Serviciillor de informații britanice, Moscova are în plan să recruteze până la 400.000 de soldați profesioniști. Solda în ruble promisă în clipul publicitar, începe de la 2.500 de dolari pe lună.