Vizita istorica. Michael Higgins, primul presedinte al Irlandei care face o vizita oficiala in Anglia in ultimele 9 decenii

Dată publicare: 09-04-2014 08:22
Dată actualizare: 12-04-2014 00:16


Michael D. Higgins si regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a i-a oferit o primire plina de fast presedintelui irlandez. Este totusi vorba de o vizita istorica.

Michael D. Higgins este primul sef de stat al acestei tari care face o vizita oficiala in Regatul Unit, in ultimele 9 decenii, dupa ce Irlanda si-a declarat independenta.

Vizita va dura 4 zile si consacra "reconcilierea" dintre cele doua state vecine, cu un trecut tulbure. Miercuri, presedintele irlandez se va intalni cu premierul britanic David Cameron.

Presedintele Irlandei a fost invitat de onoare la fastuosul dineu gazduit la Palatul Windsor. La masa au luat loc 160 de politicieni si staruri, printre care veteranii cinematografiei, Judy Dench si Daniel Day Lewis. Pentru aceasta ocazie, suverana a purtat o rochie argintie si bijuterii splendide: o tiara, un colier si o brosa, toate batute cu nestemate verzi, un omagiu adus invitatilor din "Insula de smarald".

Regina Elisabeta a II-a: "Noi, irlandezii si britanicii, am devenit vecini buni si de incredere, dar si prieteni mai buni."

Suverana si-a condimentat discursul cu o gluma, atunci cand a vorbit despre implicarea companiilor irlandeze in organizarea Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012: "A fost nevoie de cineva cu origini irlandeze, Danny Boyle, ca sa ma convinga sa sar dintr-un elicopter."

Regina a facut referire la rolul sau in clipul prezentat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, chiar daca un cascador i-a luat locul in scenele de actiune.

Michael D. Higgins, presedintele Irlandei: "Oricat de lung a fost drumul, va asigur, Majestate, ca aceasta vizita este o dovada a caldurii si a maturitatii relatiei dintre tarile noastre."

Liderul irlandez, un politician cu vederi de stanga, poet si activist pentru drepturile omului, a ajuns marti la resedinta regala de la Windsor, unde a fost primit cu toata pompa de regina, de printul Philip si de printul Charles.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO