Visul miliardarului rus Yuri Milner, sustinut de Stephen Hawking si Mark Zuckerberg: va trimite o sonda spre Alpha Centauri

Dată publicare: 13-04-2016 22:32
Dată actualizare: 16-04-2016 07:00


Yuri Milner

Pentru prima data vom putea face mai mult decat sa privim stelele. Vom ajunge la ele! Iata visul unui miliardar rus care are ambitia sa trimita o sonda spatiala cat un timbru spre cea mai apropiata stea de Soarele nostru, ''Alpha Centauri''.

Sonda minuscula ar avea de parcurs mii de miliarde de kilometri si ar ajunge la destinatie in 20-30 de ani.  Proiectul este sustinut de faimosul astrofizician Stephen Hawking si de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

A fost botezata "StarChip", nu e mai mare decat un timbru si cantareste doar cateva grame. Pentru ca e minuscula, sonda ar putea atinge viteza de 60.000 de kilometri pe secunda si ar ajunge in sistemul solar vecin, adica la steaua Alpha Centauri in 20-30 de ani. Distanta imensa pana acolo - 40 de mii de miliarde de kilometri - poate fi parcursa de o nava spatiala conventionala in 30.000 de ani.

“In anii 1980, acest microsatelit a fost utilizat pentru observarea Pamantului. In anii 1990, a fost lansat acest nanosatelit pentru comunicatii. Iar noul proiect urmareste o miniaturizare si mai accentuata. Sa includa toate camerele video si instrumentele de aici intr-un singur cip".

De fapt, ar urma sa fie trimisa in spatiu o intreaga flotila Starchip. Odata plasate pe orbita Pamantului, fiecare va deschide o "panza solara". De la sol, un laser de mare putere le va transmite un impuls, propulsandu-le in voiajul interstelar.

Stephan Hawking, astrofizician: "Frontiera pe care o avem acum in fata este marele gol dintre noi si stele. Dar acum o putem depasi... Cu lasere, panze solare si cea mai usoara nava spatiala construita vreodata putem lansa o misiune spre Alpha Centauri, intr-o generatie."

Pentru a atinge acest tel, miliardarul rus Yuri Milner a pus la bataie prima suta de milioane de dolari si cauta noi surse de finantare.


 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO