Drama unei fetițe geniu. Cu ce boală a fost diagnosticată de la 3 ani
O fetiță de 8 ani din Mexic este considerată un geniu, o minte sclipitoare, cu un coeficient de inteligență puțin peste 160, cât au doi savanți faimoși, Albert Einstein și Stephen Hawking.
Copila a fost diagnosticată, de la 3 ani, cu sindromul Asperger. Îi este tare greu să se integreze în societate, dar creierul mult mai dezvoltat a înzestrat-o cu o minte strălucitoare. Fata, care studiază deja la Universitate visează să primească un Nobel pentru pace și să desluşească tainele Universului.
Fetiţă: Vreau să salvez Pământul și să investighez găurile negre.
Adhara are 8 ani, dar studiază deja pentru două calificări universitare.
Fetiţă: Da, studiez ingineria industrială și matematică.
La şase ani, fetiţa născută în capitala Mexicului a terminat şcoala generală. După încă doi ani a aboslvit liceul, iar acum urmează cursuri universitare. La două facultăţi!
Însă nu e deloc ușoară viața pentru un copil considerat geniu, spune, cu amărăciune şi îngrijorare, mama lui Adhara.
Mama fetiţei: Nu e deloc fericită... Copii râd de ea și o agresează. Adesea cade în depresie. Nici sistemul nu favorizează copii ca Adhara.
Fetiţă: Îmi vine câteodată să nu mă mai duc la școală.
Reporter: De ce?
Fetiţă: Pentru că se poartă urât cu mine. Râd de mine... Și asta mă deprimă mult.
Doar cărţile i-au fost tovarăş credincios şi statornic.
Pe când avea trei ani, înainte ca părinții să descopere că au un copil genial, Adhara a fost diagnosticată cu sindromul Asperger, tulburare comportamentală din spectrul autismului. Din această cauză, pentru ea, interactiunuile sociale sunt foarte dificile.
Mama fetiţei: Repetă cuvinte și propoziții... Ne speriam pentru că avea convulsii, o dată aproape că a fost în comă. Apoi s-au făcut studii și specialiștii mi-au spus că are un creier mult mai dezvoltat decât al altor copii de vârsta ei.
Fetiţă: Eu lucrez la o formulă pentru călătoria în timp. Mulți îmi spun că așa ceva e imposibil. Sunt invidioși.
Adhara a scris şi o carte despre lumea copiilor cu autism. A fost inclusă în topul Forbes al celor mai influente femei din Mexic. Potrivit revistei Vogue, contribuie la dezvoltarea unei braţări smart pentru monitorizarea emoţiilor. Viitorul ar putea fi strălucit pentru fetiţa genială.
Fetiţă: Prietenul meu și cu mine vrem să primim premiul Nobel pentru pace.