Ce faci când te mușcă o căpușă. Medicul Virgil Musta explică modul în care poate fi extrasă

picnic
Shutterstock

Tot mai mulţi oameni ajung la spital muşcaţi de căpuşe. Insectele parazite se hrănesc cu sânge şi pot transmite bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme.

Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase II, Spitalul Victor Babeş Timişoara, spune că insecta se poate extrage din piele și acasă, dar este important ca și în aceste condiții să se meargă la spital.

„Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem. Acest lucru este uşor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duş şi căutăm o eventuală excrescenţă pe piele, trecând uşor cu mâna pe toată suprafaţa corpului, chiar şi prin păr. Dacă descoperim o căpuşă, atunci trebuie să o scoatem. Este foarte important să o îndepărtăm fără să-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Pentru aceasta luăm un tampon de vată şi îl îmbibăm în alcool sau iod, după care îl punem timp de 5 minute pe căpuşa. Prin această manevră căpuşa slăbeşte prinderea de piele şi, astfel, reuşim să o scoatem uşor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, spune doctorul Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase II, Spitalul Victor Babeş Timişoara.

În cazul în care căpuşa este depistată după câteva zile, este necesar un consult medical pentru începerea unui tratament profilactic.

Boala Lyme, ce poate fi dezvoltată în urma muşcăturii căpuşei infectate cu Borrelia, debutează într-un interval cuprins între 3-30 zile de la contact. Se formează o zonă roşie la locul înţepăturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Urmează dureri de cap, de muşchi şi de oase, dar şi o oboseală accentuată. În evoluţie, poate apărea o erupţie pe piele şi în alte zone ale corpului. În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulara, cardiacă şi neurologică.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

În formă avansată, în stadiul 3, evoluţia este cronică, apărând leziuni articulare severe, cu deteriorarea articulaţiei, simptome neuro-psihice că parestezii, amorţeli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul fetei, tulburări marcate de concentrare şi memorie, obosela cronica extremă, şi, mai rar, probleme cardiovasculare, simptome ce afectează calitatea vieţii. 20% din cazuri pot evolua ca forme cronice.

„De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne aşezăm pe o pătură, nu direct pe iarbă, şi, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situaţia în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpuşa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara şi să ne inspectăm pielea. Să utilizăm spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpuşe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpuşă şi nu ştim de cât timp este pe piele, dacă nu am reuşit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul muşcăturii de căpuşa”, spune dr. Virgil Musta.

Ce este boala Lyme


Boala Lyme este o infecţie bacteriană cauzată de căpuşe. Urticaria, dureri musculare şi oboseala se numără între simptomele care apar de obicei la 3 săptămâni după ciupitură. Boala nu este transmisibilă.

Cei mai mulţi dintre oamenii care urmează un tratament de trei săptămâni cu antibiotic îşi revin complet, dar în cazul unora simptomele apar pe parcursul mai multor ani. Nu există un tratament prestabilit.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Virgil Musta a remarcat scăderea presiunii pe sistemul sanitar. „Visez la o vară frumoasă pentru toată lumea”
Virgil Musta a remarcat scăderea presiunii pe sistemul sanitar. „Visez la o vară frumoasă pentru toată lumea”

Presiunea pe sistemul sanitar a scăzut, a remarcat medicul Virgil Musta, cu ocazia coborârii sub 1,5 a incidenței infecțiilor cu coronavirus, care a determinat intrarea orașului Timișoara în scenariul verde.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.