Violențe în Malmö. Poliția din Suedia a arestat cel puțin 10 persoane, după ce încă un Coran a fost ars
Poliţia suedeză a arestat cel puțin zece persoane duminică, după scene de violenţă în oraşul Malmö, în urma unei manifestaţii la care a fost ars din nou un exemplar al Coranului., relatează AFP, potrivit News.ro.
Manifestaţia de duminică, organizată de refugiatul irakian Salwan Momika, care a organizat evenimente similare ce au provocat furie în lumea musulmană, a avut loc într-o piaţă a oraşului care are o populaţie mare de imigranţi.
Potrivit postului public de televiziune SVT, aproximativ 200 de persoane au venit să asiste la scenă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Unii spectatori şi-au arătat emoţia după ce organizatorul a ars scrierile", a precizat poliţia într-un comunicat.
"Atmosfera a fost incendiară", a continuat poliţia, adăugând că "revolte violente" au izbucnit la ora 13.45 (11.45 GMT). Potrivit poliţiei, manifestaţia s-a încheiat după ce organizatorul a plecat, dar un grup de persoane a rămas.
Aproximativ zece persoane au fost arestate pentru tulburarea liniştii publice, iar alte două au fost arestate sub suspiciunea de participare la revolte violente. Potrivit presei, trecătorii au aruncat cu pietre spre Salwan Momika.
O înregistrare video arată cum protestatarii încearcă să rupă cordonul de poliţie înainte de a fi opriţi de poliţie.
O altă înregistrare video arată un bărbat care încearcă să oprească vehiculul de poliţie care îl transporta pe Salwan Momika de la faţa locului.
La sfârşitul lunii iulie, Salwan Momika, în vârstă de 37 de ani, şi un alt bărbat, Salwan Naja, au călcat în picioare un exemplar al Coranului la Stockholm înainte de a-i da foc, aşa cum făcuseră la reuniuni anterioare care au provocat tensiuni diplomatice între Suedia şi ţările din Orientul Mijlociu.
Guvernul suedez a condamnat profanarea Coranului, subliniind în acelaşi timp că totuşi Constituţia suedeză protejează dreptul de întrunire şi libertatea de exprimare.