Violențe fără precedent în Ecuador. Al doilea politician asasinat în mai puțin de o săptămână
Un lider local de partid a fost ucis în Ecuador, al doilea politician asasinat în mai puțin de o săptămână, relatează BBC.
Pedro Briones, membru al partidului de stânga Revoluția Cetățenească – al fostului președinte Rafael Correa – și lider local în provincia Esmeraldas, la granița cu Columbia, a fost împușcat mortal, luni, lângă locuința sa de bărbați necunoscuți pe motocicletă.
Moartea sa a fost confirmată de Luisa González, favorită în alegerile prezidențiale de duminică și membră a aceluiași partid. Aceasta spune că Ecuadorul trece prin „cea mai sângeroasă perioadă”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Fostul președinte Rafael Correa, care a fondat Partidul Revoluției Cetățenești, a scris pe rețelele sociale: „Au ucis un alt coleg din Esmeraldas”
Uciderea politicianului Pedro Briones are loc la doar cinci zile de la asasinarea candidatului la preşedinţie Fernando Villavicencio.
Într-un mesaj adresat naţiunii după o lungă reuniune a comitetului de securitate a statului, Lasso a anunţat că alegerile generale extraordinare vor avea loc pe 20 august, aşa cum era prevăzut, dar cu o desfăşurare de personal militar pe întreg teritoriul naţional ca parte a stării de urgenţă.
Ca urmare a crizei de securitate prin care trece Ecuadorul din cauza creşterii infracţionalităţii şi a violenţei crimei organizate, şeful statului decretase deja, de la sfârşitul lunii iulie, starea de urgenţă, tot pentru 60 de zile, în provinciile Manabi şi Los Rios, precum şi în municipiul Duran, în zona metropolitană Guayaquil.
Declararea stării de urgenţă, care, pe lângă desfăşurarea armatei pe străzi pentru a sprijini activitatea poliţiei, implică suspendarea unor drepturi fundamentale precum libertatea de întrunire şi inviolabilitatea domiciliului, a fost o măsură recurentă a preşedintelui ecuadorian pentru a atenua vârfurile de criminalitate.